Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlık hayvanların seçimi, kesilmesi ve tüketilmesi hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIKLI HAYVAN, SAĞLIKLI ÜRÜN

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, yaklaşan kurban bayramı öncesinde, kurbanlık alacak vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Kurbanlık hayvanların mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmiş olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Uğur, “Sağlıklı hayvan, sağlıklı ürün demektir. Bunun için kurbanlık alacak vatandaşlarımıza, sağlıklı hayvanları tercih etmelerini öneriyoruz. Gerekli sağlık şartlarının oluşturulduğu, veteriner hekim bulunduğu hayvan satış yerlerinden hayvanları almalarını öneriyoruz” dedi.

LEZZETLİ ET İÇİN 24 SAAT BEKLENMELİ

Vatandaşların, kurban kesiminden sonra, sabırsız davranmamaları ve eti hemen tüketmemeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Uğur, “Bu etin hemen tüketilmemesi gerekiyor. Beklenmesi gerekiyor. Çünkü kesimden sonraki yapı kastır. Kasın et haline gelmesini beklemek gerekiyor. Bu yapının rengi, yapısı tüketime uygun değildir. O kastaki bir takım biyokimsal değişmeler bunu sağlıyor. Hayvanda önce bir sertlik oluşacak. Sonra kaslar, bir takım biyokimsal değişmeler neticesinde ete dönüşecek. Bu beklenmezse, bu et, insanların tüketim alışkanlıklarına hitap etmeyecek bir ettir. Bu beklenmeden, kesilen etlerin kıymaya dönüştürülmesi de doğru değildir. Çünkü çamurlaşmış bir yapıyla karşı karşıya kalırız. İdeal olan 1 günlük, 24 saatlik bir bekleme süresidir. Bu bekleme süreci tamamlanmadan, hayvanlardan elde edilen ürünün dondurulması da doğru değildir. Çünkü bir süre sonra o eti çözüp tüketime sunduğunuzda, tüketicilerimiz lezzetli, kaliteli gevrek et tüketmemiş olacaklardır” diye konuştu.

100 GRAM SIĞIR ETİ 75 MİLİGRAM KOLESTEROL İÇERİYOR

Kırmızı etin yüksek kolesterol içermediğini de söyleyen Prof. Dr. Uğur, “Kırmızı et, bilinenin aksine yüksek kolesterol içermemektedir. Kırmızı et, hayvansal dokudur. Hayvansal dokularda kolesterol vardır. Ama 100 gramlık kırmızı sığır eti 75 miligram kolesterol içerir. 100 gram koyun eti 85 miligram kolesterol içerir. Bu bir insanın günlük ihtiyacının 3’te biridir. Bu çok yüksek değildir. Ama karaciğer, böbrek ve özellikle beyin yüksek kolesterol içerir. Sakatatlar yüksek kolesterol içerir. Eğer bizim kalp damar hastalığı riskimiz varsa, bu tür ürünlerden uzak durmamız lazım. Ama normal oranlarda, yağsız koyun ve sığır eti, belli porsiyonlarda tüketildiğinde kalp sağlığını tehdit eden durumlar içermezler” dedi.

KALİTELİ ETİ KIYMA YAPMAYIN

Kurbanlık hayvanlardan elde edilecek etlerini kalitelerine göre tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Uğur, şunları söyledi; “Hayvanın vücudunun her bölgesi benzer kalitede et vermez. İnsanlarımız belli bir bedel ödeyip kurban alıyorlar. Amaç tabi ki ibadet. Ama karşılığında, fakirlere, komşulara et sağlanması gerekiyor. Bunun için de verdiğimiz paranın karşılığını uygun bir biçimde almak gerekiyor. Baktığımızda, hayvanın sırt bölgesi, bel ve sağrı bölgeleri en kaliteli üreten bölgelerdir. Bu bölgelerden daha çok lezzetli ve kaliteli etler elde ediliyor. Biz bu bölgedeki etlerin kıyma olarak çekilmemesini tavsiye ediyoruz. Bunun dışında, karın bölgesi, döş bölgesi ve incik bölgesi dediğimiz bölge etleri daha çok kıymalık ve haşlanmalık olarak değerlendirilebilir.”


Haberin Linki:
http://turkiyeninportali.com/haber/kurban-icin-bilimsel-uyari/27565/