Gelişen teknoloji ve internete ulaşmanın daha kolay bir hale gelmesi neticesinde birçok web sitesi internet üzerinden faaliyet göstererek, insanların ilgisini çekmeye çalışmaktadır. Bu web sitelerine ait internet sayfaları ve programlar oluşturulurken çeşitli yazılım ve kodlara ihtiyaç duyulmaktadır. İnternet adı verilen iletişim aracı üzerinden herhangi bir veriyi paylaşmak için oluşturulan metin tabanlı dile html adı verilmektedir.



Html ilk defa 1990 yılında Cern’de araştırma yapanların elde ettikleri doküman ve bilgileri paylaşma ihtiyacından bulunmuş bir yazılım olarak dikkat çekmektedir. Tim Berners Lee tarafından geliştirilen bu kod İngilizce Hyper Text Markup Language kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olarak bilinmektedir. Türkçedeki karşılığı ise Zengin Metin İşaret Dili olan bu yazılım, Web dünyasının en vazgeçilmez kod ve dili arasında yer almaktadır. Html isimli bu kod kullanılarak, görüntü, yazı, video gibi birçok farklı alanda yer alan verileri ve bunları içerisinde barındıran web sayfaları birbirine bağlanmaktadır. Bunun yanı sıra web sitelerinin, web tarayıcısı adı verilen yazılımlar tarafından düzgün bir şekilde görüntülenebilmesi de gene html adı verilen dil üzerinden sağlanmaktadır. Html kodu kullanılırken bazı kurallara dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin komutlar büyük ya da küçük harfler kullanılarak yazılırken, kesinlikle Türkçe karakter bu kod içerisinde yer almamaktadır. Komutlar yazılırken özel işaretler arasında belirtilir ve bu da tag adı verilen bir kavramla adlandırılmaktadır. Bu taglar birbirinin içerisine geçmiş bir vaziyette bulunmakta ve en içeride yer alan tagdan başlanılarak kapatılmaktadır.


Xhtml ise yakın bir geçmişte bulunan ve html diline göre biraz daha geliştirilmiş olan yeni bir dildir. İngilizcedeki karşılığı Extemsible Hyper Text Markup Language olan bu kodun Türkçedeki karşılığı ise genişletilebilir Büyütülmüş Metin İşaretleme Dili anlamına gelmektedir. Html kodunun bazı durumlarda ve özellikle de yeni internet tarayıcılarında bir takım sorunlarla karşılaşması sonucu 2000 yılında geliştirilen bu yazılım, html koduna daha fazla yenilik ve özellik katarak, program yazanların beğenisine sunulmuştur. Geliştirilebilir özelliği ile dikkat çeken bu yazılım, özellikle daha kolay olan kullanımı ve hızı ile son dönemde iyice popüler bir hale gelmiştir. World Wide Web Consortium adı verilen www birliği tarafından da tavsiye edilen xhtml, birçok farklı program ve yazılımı kullanacak olan hem amatör hem de profesyonel yazılımcılar için kesinlikle öğrenilmesi gerekilen bir dil olarak göze çarpmaktadır. Html kodundaki performansın üzerine çıkan xhtml adındaki dil, getirdiği düzen ve standart ile web sayfaları için yazılan kodlarda mükemmelliğe doğru bir yol almıştır. Html ile ortaya çıkan bazı problemlerin tamamen tarihe karışmasına vesile olan xhtml, biraz daha detaylı bir yapıya sahip olmakla beraber, gelişen yeni web teknolojisine son derece büyük bir uyum göstererek, program yazılımcılarının işini daha da kolaylaştırmaktadır.

Bu makale http://webtasarimgezegeni.com/html-ve-xhtml-nedir/ sitesinden alınmıştır...