ilk olarak, açıkçası 100.000 çok fazla bir para değil. Daha işi kurarken parasız kalabilirsiniz. Henüz siteyi açamadan sıfırı tüketip siteyi tamamlamadan açmak zorunda bile kalabilirsiniz. Ki bu da batmak demektir.
ikinci olarak internetten para kazananların "çok büyük" bir kısmı alanında ilk olmaları, Uzun süre para kazanamamaları ve pes etmemeleri sayesinde zengin olmuşlar. Şu an baktığınızda hem ülkede hem de dünyada internetten para kazanmış kişilerin neredeyse tamamı yaptıkları işi "ilk" olarak yapmaları sayesinde bu hale gelmişler (google, facebook, twitter, ekşi sözlük, onedio) Gerçi onedio buzzfedd'ten aparta aparta bu hale geldi ama yine de ülkede ilk onlar bu sistemi duyurdu (ilk yapan onlar değildi, bunu sonraki maddeye bıraktım).
Eğer internette kalıcı bir şey yapmak istiyorsanız sosyal medyayı çok iyi kullanmanız lazım. Emin olun bu seo paketlerinden de arama optimizasyonunda da önemli. Bir önceki maddede bıraktığım açığı burada tamamlayayım: buzfeed tarzı haber sitesinin ülkedeki ilk örneği listelist'ti (not: onedio daha önce kuruldu ama buzfeed tarzı yayına ilk listelist başladı). Ama onedio bundan 1.5-2 sene önce twitter için satış ortaklığı açtı ve paylaşımlara gelen tıklamalara göre çok iyi bir fiyat verdi. Bir anda yüzlerce fenomen onedio linki paylaşmaya başladı. Ve onedi 2-3 ay gibi bir sürede TR ilk 100'e girdi. Hem de ilk onbinde bile değilken. Şu an canınızı sıkıldıkça onedio'yu açmanızın sebebi tamamen sosyal medyadır. Hatta twitter'dır.
Sosyal medya hakkında ufak bir örnek de kendimden vereyim. 1 hafta önce açtığım siteyi twitter adresimden günde 6-7 kez duyurdum ve bir anda günde 10.000 tekile ulaştı. Gerçi hesabım çok etkiliydi ama bu sosyal medyanın gücünü yadsımaz, aksine onaylar (not: reklamı kestiğimde günde kendiliğinden giren 500 kişiye sabitlendi. ki 1 haftalık site için gayet iyi bence).
Bir önceki maddeyle alakalı olarak: yapacağınız iş ilk olarak gençleri tavlamalı. Çünkü; eğer bir 3 sene sonra ülke fenomeni olmak istiyorsanız 3 sene sonrasının aktif ve paralı internet kullanıcısını yakalamanız gerekiyor. E 3 sene sonrasının net kullanıcıları de şu anın lise ve üniversite gençliği. Olaya tamamen şu yönden bakın: bundan birkaç sene sonra kim kredi kartı alır? Ve yatırımınızı ona göre şekillendirin.
Fosil siteleri taklit etmeyin. Bu en büyük hatanız olur. Araturka gibi google'ı taklit etmeyin. google zaten var. 2.sine gerek yok. ki yandex örneği bunun en büyük kanıtı. Facebook'u taklit etmeye kalkmayın. Twitter'ı, ekşi sözlüğü, *** ve wmaraci'yi taklit etmeye kalkmayın. %99.9 batarsınız. Minimal örnek verirsem: film-dizi sitesi açmayın. Zaten artık 10.000 tane var. (radikal örnekler istisnadır. Ekşiden 8-9 sene sonra açılan incisözlük gibi. Ama bilmeniz gerekiyor ki yapı aynı olsa da ekşi ve inci çok farklı 2 mecradır. Yani eğer bir yapıyı taklit ediyorsanız onu radikalleştirmeyi becerin/bilin).
Bir teklif aldığınızda o kişilerle yüzyüze görüşün. Kişilerin projeyi size örneklerle ve iyi bir sunumla anlatmasını / açıklamasını sağlayın. İyi olduğunu düşündüğünüz bir işe online olarak atlamayın.
Piyasayı koklayın. eğer zaten yıllardır internetle haşır neşir biriyseniz neyin "farklı" ve "işyapar" olduğunu anlayacak bir buruna sahip olmuşsunuz demektir. O buruna gereken değeri verin. Koklayın ve gidip kokladığınızı yiyin :)
Şimdilik diyeceklerim bu kadar. Ve ben de bir arkadaşımla oldukça farklı bir proje üstündeyim. 1 yıl sonra site tamamlanmış olacak. Ve net olarak söylemeliyim ki "dünyada" ilk olacak. tutar ya da tutmaz, bilemem. ama eminim ki "risk" almaya değer bir iş olacak. Ve bunun için yatırımdan kaçınmıyoruz. Uzun vadede baktığında 100.000 gerçekten büyük bir para değil.
büyük para hiç paran yokken tutacağına inandığın bir işte tek paran olan 1.000 lirayı basabilmek. Ve emin ol, bu dünyada sadece onlar kazanıyor.