freelance iş ilanları

10 Adımda Borsa Nedir Öğrenin!

5 Mesajlar 2.175 Okunma
lstbozum
smsonayhizmeti

ahmetozulku ahmetozulku WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.06.2014
  • Yaş/Cinsiyet 43 / E
  • Meslek Ekonomist
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad A** Ö**
  • Mesajlar 81
  • Beğeniler 10 / 16
  • Ticaret 0, (%0)



Yatırım yapmak, parasal anlamda geleceğini güvence altına almak isteyen kişilerin olmazsa olmazıdır. Tasarruflu olmak, birikim yapmak ve bu birikimleri yatırımlarla değerlendirmek, bilinçli bir tüketicinin ve parasını yönetmeyi bilen kişilerin ortak özellikleridir denebilir. Gelecekte rahat bir yaşantınız olsun istiyorsanız da, bu yolu izlemek zorundasınız.

Borsa piyasası, birikimlerinizi güvenle değerlendirebileceğiniz kazançlı yatırım piyasalarından birisidir. Aynı zamanda en eski finans piyasası olarak da borsaları gösterebiliriz. Borsaları yalnızca kayıp yaşanan yerler olarak görmek de tamamen yanlıştır. Borsada bilgileriniz, deneyimleriniz ve kendi stratejileriniz ile işlem yaptığınız sürece mal varlığınızı kaybetmeniz söz konusu olamaz.

Daha anlaşılır olması adına borsa piyasasını 10 maddede sizlere tanıtmak istiyorum:

Kısaca Borsa Nedir?



Ticarete konu olan kıymetli evrak ve malların alım – satım işlemlerinin yapıldığı kurumsal piyasadır. Borsanın kurumsal olmasının nedeni belirli kurallara göre işlemesi ve kendine özgü kuralları olmasıdır. Piyasa olmasının nedeni ise ticarete konu olan mal ve evrakların alınıp satıldığı yerler olmasıdır.

İlk Borsa İşlemleri



Borsa binaları 15. yüzyılda dünya deniz ticaretinin gelişim gösterdiği dönemde kurulmaya başlamıştır. Bu dönemde ticari işlemlere hisse senetlerinin dahil olması ve alım – satım işlemlerinin kayıt altına alınması, güvenli mekanlara ihtiyaç duyulması, borsa binalarının kurulmasına neden olmuştur. Hisse senetleri denildiği zaman akla borsanın gelmesinin nedeni de budur.

Ama ilk borsa işlemleri emtialarla yapılmıştır. Küresel ekonomik kriz döneminde tarım ürünlerinin fiyatlarında aşırı dalgalanma meydana gelmesi, üretici ve tüketicilerin zarar görmesine neden olmuştur. Bunun sonucunda da üretici ve tüketicilerin ortak çabası ile belirli pazarlar kurulmuştur. Bu pazarlarda tarım ürünlerinin fiyatları düzenlenmiştir ve günümüz emtia borsaları kurulmuştur.

Borsa işlemleri hakkında detaylı bilgiler almak için buraya tıklayın.

Hisse Senetleri ve Menkul Kıymetler Borsası



Sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını belirlemek amacıyla verdikleri kıymetli evraklara hisse senedi denilmektedir. Her sermaye şirketi hisse senedi çıkarma yetkisine sahip değildir. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından izin verilen sermaye şirketleri hisse senedi çıkarabilme yetkisine sahiptir. Hisse senedi çıkarma yetkisi olan kurum ve kuruluşlar ise; anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, özel kanunla kurulmuş kurumlardır.

Borsada bir hisse senedinin alınıp satılabilmesi için, hisse senedinin borsaya kote edilmesi gerekmektedir. Yani yatırım amacıyla borsadan alınmak istenen hisse senedi, daha önceden borsaya kayıt ettirilmelidir. Borsada bir hisse senedinin alınması, hissenin ve ait olduğu şirket ile sektörün gelecekte değer kazanacağı anlamına gelmektedir. Düşük fiyattan alınan hisse senedi gelecekte fiyatı yükseldiğinde satılarak kar getirmektedir.

Borsada işlem gören her yatırım aracının kendi özel borsasının bulunduğu bilinmektedir. Hisse senetleri bu borsa türleri arasında menkul kıymetler borsasında işlem görmektedir.

Hisse senedi işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için burayı tıklayın.

Döviz Borsası



Finans piyasalarında işlem gören 7 majör para birimi vardır. Ülkenizin para birikimi bu majör para birimleri arasında yer almıyorsa, buna minör para birimi denilmektedir. Yerel borsalarda kendi para biriminizle işlem yapmanız da mümkündür. Dövizlerin işlem gördüğü borsalara da döviz borsası denilmektedir. Günümüzde döviz borsalarının yerini forex piyasası almıştır.

Döviz borsası ve yatırımı hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Emtia Borsası



İlk borsa işlemlerinin gerçekleştirildiği emtialar, geniş bir yatırım aracı yelpazesine sahiptir. Değerli madenler, sanayi metalleri, tarım ürünleri, enerji ürünleri, ormancılık ürünleri, kimyasallar, gıda maddeleri, hammaddeler gibi ana gruplara sahiptir. Tahmin edeceğiniz gibi de bu ana grupların altında birçok yatırım aracı yer almaktadır. İşte bu emtiaların işlem gördüğü borsalara da, emtia borsası denilmektedir. Aynı zamanda özel ürün borsası olarak bilinen altın borsası, petrol borsası, pamuk borsası gibi oluşumlar da söz konusudur.

Emtia borsası ve yatırımı hakkında detaylı bilgi almak için burayı tıklayın.

Borsaların Görevleri



Borsalar yalnızca para kazanılan kurumlar değildir. Aynı zamanda dünya ve ülke ekonomisi adına da önemli görevlere sahip olan kurumlardır. Bu nedenle de borsanın bir kumar veya şans oyunu olarak adlandırılması da tamamen yanlıştır. Borsaların ekonomiye sağladığı katkılara bakmak gerekirse; likidite görevi, piyasada tek fiyat oluşturma işlevi, güvence işlevi, ekonomide barometre görevi, sermayeye hareketlilik sağlama ve mülkiyeti tabana yayma işlevi vardır.

Borsalara şirketlere bilgi ve kaynak sağlamaktadır. Hisse senetlerinin en kolay şekilde nakde çevrildiği yerlerdir. İkincil piyasada menkul kıymetlerini elinden çıkarabilen kişilerin birincil piyasadan yeniden hisse senedi almasını mümkün kılmaktadır.

Borsaların görevleri hakkında detaylı bilgiler için tıklayın.

Aracı Kurumları



Borsada gerçekleştirdiğiniz yatırım işlemleri aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yani yatırımcılar emirlerini doğrudan borsaya iletmezler ve bu görevi onlar yerine aracı kurumlar yapmaktadır. Borsada işlem yapmaya başlamanız için de bir aracı kurum veya bir banka iştiraki kurumla anlaşmanız gerekmektedir.

Aracı kurumların yaptığı işlemlerin de bu nedenle belirli ücretleri vardır. Ama güvendiğiniz bir aracı kurumla çalıştığınız sürece herhangi bir ekstra ücret ödemez ve yalnızca işlemlerinizin bedelini ödersiniz.

Borsa Nasıl Oynanır?



Borsa bir oyun değildir ve borsa nasıl oynanır sorusundan bunu anlamak gerekir. Bu alışıla gelmiş bir söylemdir ve borsa için özel tüyo veren platformları içermediği sürece de bilgi veren bir sorudur. Borsada işlem yaparak başarılı olabilmeniz için öncelikle piyasayı tam anlamıyla tanımanız gerekmektedir. Bunun içinde günümüzde internetten verilen ücretsiz eğitimlerden faydalanabilir ve sanal para ile işlem yaptığını demo hesaplardan faydalanabilirsiniz.

Borsada işlem yapmanın en temel mantığı ise; bir yatırım aracını fiyatı düşükken almak ve yükseldiğinde satarak alım – satım arasındaki farktan kazanç elde etmektir. Bunun içinde piyasada fiyatların hangi nedenlerle düşük yükseldiğini bilmeniz, nerede nasıl emir vermeniz gerektiğini, analizlerin nasıl yapılıp yorumlanacağını öğrenmeniz gerekmektedir.

Ayı ve Boğa Piyasası



Borsada en çok anılan kavramlar arasında ayı ve borsa piyasası yer almaktadır. Boğa piyasası yatırımcıları iyimserdir ve fiyatların gelecekte daha da yükseleceği beklentisindedir. Boğa piyasası düşüncesine sahip yatırımcılar piyasa yükselmeden ellerinde yeterli para bulunmasa bile bir yere borçlanıp, hisse senedi satın alırlar. Daha sonra yüksek fiyattan satarlar.

Ayı piyasası yatırımcıları ise kötümserdir ve fiyatların gelecekte daha da düşeceğini beklentisindedir. Ayı piyasası beklentisinde olan yatırımcılar, risk alma dereceleri yüksekse, sahip oldukları hisse senetlerini daha sonra düşük fiyattan geri alma beklentisiyle satarlar.

Borsa Takibi ve Analizler



Borsanın olmazsa olmazlarından birisi kesinlikle iyi bir borsa takipçisi olmaktan geçmektedir. Borsada dalgalanmaya neden olan veya olabilecek tüm faktörlerin takip edilmesi demektir. Aynı zamanda dünya ve ülke ekonomileri adına, yatırım araçlarının fiyatlarına etkili olan tüm faktörler takip edilmelidir. Geleceğe yönelik doğru tahminlere sahip olabilmek için bu faktörlerin bilinmesi ve yorumlanabilmesi gerekmektedir.

Borsa takibinin yapılması genel olarak temel analiz konularını içine almaktadır. Bunun yanı sıra daha matematiksel verilere dayanan teknik analizler bulunmaktadır. Bu analiz çeşidi de gelecek trendi hakkında bilgi vermektedir. Tek başına temel veya tek başına teknik analizden elde edilen sonuca göre işlem yapmak yanlıştır. İki analiz çeşidinden elde edilen sonuçların birlikte yorumlanması ile işlemler gerçekleştirilmelidir.

KAYNAK: www.borsanasiloynanir.org/borsa-egitimi/10-adimda-borsa-nedir-ogrenin/

İçeriği Beğendiysen Facebook'ta Paylaş: https://www.facebook.com/borsanasiloynanirorg/posts/461671753974437
 

 

wmaraci
reklam

KarakayaEmre KarakayaEmre WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 13.09.2012
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Mühendis
  • Konum Mersin
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 526
  • Beğeniler 146 / 145
  • Ticaret 0, (%0)
Merhaba

Detaylı bir konu olmuş teşekkür ederim.Ancak linklerinize tıklayın yazısı altında eklemişsiniz.Linklerinizi direk Yazı başlığı ile eklerseniz size daha çok fayda sağlayacaktır.
 

 

http://www.emrekarakaya.com.tr/

ahmetozulku ahmetozulku WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.06.2014
  • Yaş/Cinsiyet 43 / E
  • Meslek Ekonomist
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad A** Ö**
  • Mesajlar 81
  • Beğeniler 10 / 16
  • Ticaret 0, (%0)

KarakayaEmre adlı üyeden alıntı

Merhaba

Detaylı bir konu olmuş teşekkür ederim.Ancak linklerinize tıklayın yazısı altında eklemişsiniz.Linklerinizi direk Yazı başlığı ile eklerseniz size daha çok fayda sağlayacaktır.


Linkler kolay bulunsun diye öyle herhangi bir seo kaygısı ile değil,
yorum için teşekkürler...
KarakayaEmre

kişi bu mesajı beğendi.

altaybilgin altaybilgin WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.12.2013
  • Yaş/Cinsiyet 43 / E
  • Meslek Ekonomist
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** B**
  • Mesajlar 621
  • Beğeniler 105 / 148
  • Ticaret 0, (%0)
Borsa da teknik ve temel sistemleri bildikten sonra tecrübe bence çok önemli bir faktör.
içerik harika olmuş, elinize sağlık.
 

 

Hayat sıradan bir bakış açısıdır.
wmaraci
wmaraci

BKD BKD WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 14.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum
  • Ad Soyad B** D**
  • Mesajlar 548
  • Beğeniler 30 / 130
  • Ticaret 11, (%100)
Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Borsa ile ilgilenen arkadaşlar faydalı olabileceğini düşündüğüm şu http://www.paraicin.com/borsada-al-sat-yaparak-para-kazanmak/ adresteki yazıyı da okuyabilir.
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al