İnternet kullanımının son dönemlerde iyiden iyiye yaygınlaşması ve insanların web üzerinden de para kazanılabileceğini görmesi sebebiyle son bir kaç yıl içerisinde web sitesi sayısı katlanarak artmış durumda. Bu sitelerin bir kısmı
blog adını verdiğimiz internet günlükleri olurken diğer kısmında
kurumsal web siteleri,
haber siteleri, çeşitli
portal siteleri, ve
forumlar gibi platformlar yer almakta. Tüm bu web sitelerinin ortak amacı ise insana fayda sağlamak, alanında en iyisi olabilmek ve para kazandırmak olarak 3 başlık altında toplanabilir.
Yukarıda bahsettiğim hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için ise her türlü çalışmanın yapıldığına dair hiç bir şüphem yok ancak konuda bahsetmek istediğim bir nokta var ki o da vazgeçmeyi bilmemek kaynaklı olarak vakit kaybedilmesi. Evet vazgeçmek. Vazgeçmek özellikle bu alanda ilk kez çalışma yapanların başarılı olabilmesi için hayati derecede önemli bir erdemdir. Yapılan çalışmaların ilk zamanlarında tecrübesizlik kaynaklı olarak yapılan hatalardan dönmek her zaman kolay olmayabiliyor. Yapılan ufak tefek hatalardan kaynaklı olarak alınan cezalar, yanlış anahtar kelime ve içerik seçiminden dolayı sitenin belirlenen amaç doğrultusunda ilerleyememesi, yanlış yada amaca hizmet etmeyen içeriklerin birikmesi sonucu site içeriğinin artık temizlenemez hale gelmesi gibi durumlarda bazen en iyisi vazgeçmektir.
Bir web sitenin hatalı içeriğinin temizlendikten sonra oturması yaklaşık olarak 3 ay arama motorlarından alınan cezadan sonra eski haline dönebilmesi de en iyi ihtimalle 6 ay sürmektedir. Hatta çoğu zaman 6 aydan sonra yavaş yavaş kımıldamaya başlamaktadır site. Bu da bazen bir yıldan daha uzun sürede ceza almadan önceki haline dönmesi anlamına gelebilmektedir.Web sitesini kurduğunda girişiminin vizyon ve misyonunu net olarak belirlemeyen girişimcilerin bu tarz durumlarda bir karar alması ve gerekirse girişiminden vazgeçmesi gerekmektedir.
“Her vazgeçiş yeni bir başlangıçtır” der aşk acısı çeken bir şair. İşte biz bu sözü kendi projelerimize uyarlayacağız. İçerisinde bulunduğumuz şartları en kısa yoldan düzeltmek için gerekirse vazgeçeceğiz. Örneğin ben tecrübesizlikten kaynaklı olarak 8-10 tane blog açıp kısa zaman sonra tekrar kapatmışımdır. Blog yazmaya başladığım zamandan bu yana o kadar girişim boşa gitmiş gibi görünebilir ancak unutulmamalı ki her boşa giden web girişimim bir sonraki adımım için bana referans oldu ve hem yazınsal, hem tasarımsal hemde blog konspeti oluştururken yaptığım hataları bir sonraki denememde minimuma indirmeme vesile oldu. Şimdi markam.in ile altın vuruşu yapmayı amaçlıyorum ki bu hatalarımdan aldığım dersler vesilesiyle bu girişimim hedeflediğimden de güzel bir başlangıç yapmış durumda.
Toparlarsak;
Bilinçli yada bilinçsiz olarka yaptığımız hamleler ileride birer hataya dönüşüyorsa ve bu hatadan dönmeniz zor yada imkansızsa, sizi hedefinizden saptıracak kadar uzun süre uğraşmanızı gerektirecekse ve henüz projenizin başlangıç aşamasındaysanız yeni, hatalar ile kirletilmemiş bir proje için eskisinden vazgeçebilirsiniz. Tek fikre odaklanmak bazen daha iyi fikirleri görmemizi engeller. Bunun için yaptığımız iş ile ilgili öz eleştiriler yapmalı gerekirse en başından başlamayı bilmeliyiz.
Kaynak :
MarkamIN