Bu yaşlarda mesleklerle ilgili bir bilgi sahibi olman zaten beklenemez ama işte bizim memlekette bekleniyor malesef. Bir meslek sahibi olmak istiyorsan diğer arkadaşlarımında dediği gibi sevdiğin bir işi yap. Bunu demelerindeki amaç sevdiğin ilgi duyduğun konularla ilgili meslek dallarını çıkar. Bilgisayar ile ilgileniyorsun diyelim. Bunun ile ilgili hangi meselekler var onları incele. Bilgisayar diyince aklına ilk olarak bilgisayar mühendisliği bölümleri gelmesin. Daha pek çok bölüm var Burak arkadaşımın dediği gibi yazılım mühendisliği, veri yönetim sistemleri, sistem mühendisliği, yazılım uzmanlığı, bilgi yönetim sistemleri, ağ yönetim sistemleri v.s. gibi. İlgi duyabileceğin alanların bir listesini çıkartarak bu alanlar hangi okulların bölümlerinden mezunlarla istihtam ediliyor onları bul ve MUTLAKA bu meslek grupları ile görüş. Türkiye'de neredeyse tüm meslek gruplarının örgütleri var, odaları, federasyonları, dernekleri oralara git ben öğrenciyim bilgi almak istiyorum de SENİNLE MUTLAKA İLGİLENECEKLERDİR. Hayalini kurduğun bir kurumlarla git görüş mutlaka sana vakit ayıracak birileri vardır.
Demem o ki, kimse sana gelipte ders anlatır gibi meslekleri anlatmaz tanıtmaz. Hiç bir rehberlik öğretmeni sana bir Maden mühendisi kadar, bir bilgisayar mühendisi kadar, bir doktor kadar bilgi veremez.

Sen emek harcayarak bilgi edinmelisin. Sana ve senin gibi genç arkadaşlara tavsiyem budur, bilgi dışardadır, ne sınıfta meslek sunumu yapan eğitmende, nede internette.

Bir bilgi daha, Türkiye'de lisans mezunundan çok ön lisans mezunu insana ihtiyaç vardır. 2 yıllık okullarıda değerlendirmeni tavsiye ederim.

Umarım nacizane bilgilerim yararlı olmuştur. Ne demişler nasihat zamanında yenmemiş ekmeğin bayat bir şekilde sunulmasıdır.