Photoshop'a başlarken:

"Photoshop çok zor çok karışık!" diye asla pes etmeyin. Aslında zor değil. Zor olsa bu kadar güzel resimler nasıl çıkar, yapan nasıl yapıyor diye düşünmek lazım. Aslında herşey bizde bitiyor. Kendinizi nasıl şartlandırırsanız öyle gider. Sözün kısası biraz dikkat ve araştırma ile kolaylıkla üstesinden gelebileceğiniz bir program.

Photoshop Öğrenmek İçin Nerelerden Faydalanabilirsiniz?

Photoshop öğrenmek için benim fikrimi sorarsanız özel eğitim seti veya özel ders almaya gerek yok. Neden mi? İnternet ortamında bu programla ilgili size ücretsiz dersler sunuyor.


Araçlar:

Başlarken öncelikle araçlardan başlamalı, nerde, hangi aracın nasıl kullanılacağı ve bunların klavye tuş kombinasyonları ile olan ilişkileri bilmeniz gereken öncelikli bilgiler. Çünkü araç panelini bilmeden Photoshop'ta mouse oynatmaktan başka bişey yapılamaz.

Araç paneline hakim olduktan sonra ilk aşama bitmiş demektir. En azından bir resimde veya bir tasarımda bir değişiklik yapmak istediğinizde hangi araç ile yapacağınızı bildiğiniz için hiç de zorlanmadan basit bir şekilde araç panelinden aracı seçip işlemlerinizi yaparsanız.

Layer mantığı:

Layer'in Türkçe karşılığı katman demek. Katman, yani layer ne işe yarıyor, mantığı nedir?

Öncellikle şöyle bir örnekle açıklıyalım: Bir yapıtınız var; bina olur, ev olur, hayal gücünüze kalmış. Bu binanın temeli background'dur, yani arkaplan. Ve temeli her zaman kilitlidir. Bu binada değişiklik yapmak istiyorsanız önce temeli kilitten kurtaracağız. Layer mantığı burda işe başlıyor. Değiştirmek istediğimiz yeri katlar ile çoğaltıyoruz. Neden mi? Orjinal çalışmamızı kaybetmemek için. Ondan sonra artık temele yapacağınız değişiklik size kalmış. Layer'lardan hangisinde işlem yapmak isterseniz onun seçili olması gerekiyor, ayrıca üst üste yerleştirme mantığı ise yine bir bina gibidir, yani hangi kat üsteyse onu görürsünüz.

Efekt:

Photoshop'ta araç kullanımı ve layer mantığından sonra en çok kullanacağınız unsur bir resime efekt vermek olacaktır. Photoshop bu konuda sınırsız diyebileceğimiz pek çok seçenek sunar. Bunların bir kısmı Blend Options diye ifade ettiğimiz ve Layers panelinde herhangi bir layer'a sağ tıkladığımızda görebileceğimiz bir seçenekte yer alır. Bir kısmı da üst menüden Image veya Filter menüsü altından ulaşabileceğimiz şekilde sınıflandırılmıştır.