Takip ettiğim webmaster forumlarında bugünlerde sıklıkla yeni Alexa konularının açıldığını gördüm. Hal böyle olunca ben de Alexa ile ilgili detaylı bir yazı hazırlamak istedim. Böylece web işlerine yeni başlayan arkadaşlar Alexa’nın ne işe yaradığını, gerekli mi yoksa gereksiz mi olduğunu vs. gibi hususları bu yazıyı okuyarak öğrenebilirler. En baştan başlayarak başlıklar halinde açıklamalarda bulunayım.



Alexa Nedir?

1996 yılının Nisan ayında San Francisco merkezli kurulmuş olan bir internet şirketidir. Bu şirket dünya üzerindeki bütün web sitelerinin trafikleriyle ilgili verileri toplayarak, bu verileri belirli süzgeçlerden geçirdikten sonra web sitelerini belirli bir sıralamaya sokar. Bizim ilgilendiğimiz kısımda tam olarak bu sıralamadır işte.

Web Sitelerinin Trafikleriyle İlgili Veriler Nasıl Toplanıyor?

Daha önceden tarayıcıya yüklenen Alexa Toolbar sayesinde bu veriler Alexa’ya gönderiliyordu. Fakat günümüzde toolbar yüklemeye gerek kalmadan ufak bir eklenti ile verileri Alexa’ya gönderiliyor.

Alexa’ya Gönderilen Veriler Ne Gibi Süzgeçlerden Geçiyor?

Herkesin yanıldığı bir nokta var. Alexa kesinlikle hite veya pageranka doğru orantılı değildir. Alexa kendinden başka diğer bütün değerlerden bağımsızdır. Hit ile alakasız olmasının sebebi de eğer sitenize 1000 ziyaretçi geliyor ve bu ziyaretçilerin hiçbirinde eklenti yüklü değilse Alexa verileri alamayacağı için hiçbir işe yaramaz.

Alexa’nın kriterlerinden en önemli ikisi şunlardır; sitede geçirilen ortalama süre ve sayfa görüntüleme sayısı. Sayfa görüntüleme sayısında kastım ziyaretçilerin site üzerinde farklı sayfaları da ziyaret etmesidir. Alexa bu iki kriteri ana kriterler olarak baz alır.

Alexa Toolbar Kullanmadan Da Verileri Alexa’ya Gönderebilir Miyiz?

Sitenize Alexa Widgets ekleyerek… Aslında bu konu hakkında bazı söylentiler mevcut. Bazı arkadaşlar işer yaradığını bazıları ise tamamen fiyasko olduğunu söylüyorlar. Bana kalırsa ben de işe yaradığını düşünmüyorum. Fakat yine de sitenize eklemek isterseniz aşağıdaki koda site adresinizi ekleyerek kodu sitenizin uygun bir yerine ekleyebilirsiniz.

<script></script>


Alexa Sıralamaları Bize Neyi Gösterir?

Yukarıda anlattığım tüm olayların sonucunda ortaya bir sıralama çıkıyor. Bu sıralama bize web sitenin dünya genelinde ve ülke genelinde dünya genelinde durumunu gösterir. Alexa sıralaması genellikle günlük olarak güncellenir. Fakat bu günlerde birkaç güne bir veya haftada bir olarak güncellenmekte. Sıralamamız ne kadar düşük olursa bizim için o kadar iyidir. Hemen küçük bir örnek ile göstereyim.



Bu blogun sıralaması dünya genelinde 98,515 ve Türkiye genelinde de 1,262. Oldukça iyi bir sıralama. :)

Bu Sıralamayı Nasıl Düşürebiliriz?

Alexa sıralamasını düşmesi yukarıda da bahsettiğim gibi çoğunlukla ziyaretçilerin sitede geçirdiği ortalama süreye ve sayfa görüntüleme sayısına bağlıdır. O yüzden sitenizde ziyaretçilerin daha fazla vakit geçirmesi için birkaç ufak tefek değişiklik yapabilirsiniz. Ziyaretçiyi takipçiye dönüştürmek başlıklı yazımda bundan bahsetmiştim.

Bunun yanında birkaç yöntem ile sıralamanızın düşmesine katkı sağlayabilirsiniz. Fakat bu yöntemleri söylememin doğru olmadığını düşündüğüm için kendiniz araştırarak ve deneyerek bulmalısınız.

Alexa Sanıldığı Kadar Önemli Mi?

Asıl can alıcı soruya geldik. Evet, Alexa önemli. Ama; eğer ki sitenizin Alexa değeri dünya genelinde 100,000 civarlarında ise Alexa’ya önemli diyebiliriz. Yoksa 725,415’lik bir değerin hiçbir önemi yok. Sadece basit bir sıralama olarak bakabilirsiniz.

Aslında Alexa’yı önemli kılan asıl etken reklam verenler. Eğer sitenizin Alexa değeri 100,000 altında ise pagerankta en az 2 ise aylık en az 30 liradan 10 reklam alsanız 300 lira geliriniz olur. Alexa’nın sıralama dışında tek önemli olduğu nokta bu.

Forumlara bununla ilgili günlük onlarca konu açılıyor. Başlıklar aşağı yukarı şöyle; bir günde 10 milyon sıra atladım. Sıralamasına bakıyorum 1 milyon küsürde. Arkadaşlar bu sandığınız kadar zor veya işe yarar bir şey değil. Yeni bir site açıp eğer Alexa eklentisini de tarayıcınıza yüklediyseniz birkaç günde 1 milyon altına inebilirsiniz zaten. Hatta ben 1 hafta içerisinde yeni bir blog kurup 200,000’leri görmüştüm. Sadece biraz kafayı çalıştırmak gerekli.

Alexa hakkında kafalardaki belli başlı soru işaretlerini elimden geldiğince gidermeye çalıştım. Eğer sizin de bu konu hakkında sormak istedikleriniz veya eklemek istedikleriniz varsa yorum atabilirsiniz.

Kaynak: Alexa Sanıldığı Kadar Önemli Mi