Neden PHP sorusuna pek çok değişik yorum alabiliriz. Bunun sebeplerinden biri en eski Zengin metin işaret dili olan Html'in ihtiyaçlara gün geçtikçe daha az cevap vermesidir. Rasmus Lerdorf bu eksiklikleri daha fazla kaldıramamış olacak ki Perl dilinden ilham alarak, öğrenilirliği ve anlaşılırlığı daha kolay olan PHP yi yazıp kullanıma sundu. PHP ( Hypertext Preprocessor) kullanıcılar arasında popülaritesi büyük olan betik bir dildir ve Html içerisine gömülebilir. Asp.NET gibi rakiplerinin sağladığı avantaj ve kolaylıkları cazip gelse de, birçok programcı yazım şekli ve anadili C’yi anımsatan PHP den vazgeçemediklerini belirtmektedir.



Programcılara büyük kolaylıklar sağlayan PHP ile uygulama geliştirme ortamlarında harikalar yaratabilirsiniz. Bu programlar ile tek bir ide kullanarak tüm dizginleri elinizde tutup istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz. PHP, web dilleri konusuna biraz aşina olan tüm programcılar tarafından en fazla 10-15 gün içinde rahatça kavranabilir. Büyük altyapılar gerektiren ve geniş kullanıcı kitlesi olan facebook gibi siteler tarafından tercih edilmesi de Neden PHP sorusuna bir açıklık getirebilir. Daha az kaynak ve daha az iş ile daha çok performans alacağınız PHP,MySQL ve Apache zaten acık kaynak kodlu geliştiriciler olduğundan herhangi bir ücret ödememiz de gerekmemektedir. Programcılık işini profesyonel olarak yapanlar müşterileri memnun etmenin pek de kolay olmadığını bilirler.









Basit bir ticaret sitesinde bile ardı arkası kesilmeyen birçok bilgi kalabalığı oluşmakta ve bu da kullanıcıyı hem zaman hem de iş bakımından etkilemektedir. PHP bu problemi kolay kod geliştirebilmesi ve fonksiyonelliği sayesinde çözmüştür. PHP’nin en yakın rakibi olan ASP ile bile açık ara farklılıkları vardır. Bunlardan biri daha öncede belirttiğimiz gibi PHP’nin ücretsiz olarak dağıtılmasıdır ama yapılan testlerden alınan sonuçlara bakıldığında 5000 satırlık bir veriyi database e; ASP+ MSSQL ile 28 saniyede girebilirken PHP ve MySql ile 3 saniye gibi kısa bir sürede girilebilmektedir. Uygulama hızının önemli bir faktör olduğu aşikârdır ancak bu bilgisayarın bir sürü sistem kaynağına gerek duymamalı ve kasmamalıdır. PHP, Unix tabanına gösterdiği uyumsuzluğun tersine bir Apache modülü olarak çalıştırıldığında hemen kullanıma geçer. Buraya kadar güzel bir tablo çiziyoruz ama eğer 5000 sayfalık bir üründe sistem çöküyorsa hız bizim pek de işimize yaramayacaktır.











Hatasız bir uygulama aramak biraz fazla iyimserlik olur. Mutlaka karşımıza böcek dediğimiz (bug) hatalar çıkacaktır ancak bu hatalar profesyonel bir geliştirici grubu karşısında pek de saklanamazlar. PHP özel işletim sistemi ile veri alışverişi ve denetiminde çok başarılı bir yöntem getiriyor. Sistemin bazı kullanıcıların saldırılarından korunması zaruridir. Buna karşılık PHP tercih edilen seviyede ‘ını’ dosyaları olarak kurulabilen farklı güvenlik seçeneklerine sahiptir. C dilini veya javascript’i daha önce kullanmış olan programcılar fazla zorlanmadan düzey atlayabilirler. Perl dilinin çizgilerini taşıması, Perl kullanıcılarının biraz hazıra konması anlamına gelmektedir. Hatta Perl kullanıcılarının bir esprisinde ” Perl’i bilenin zaten Php bildiği konusu geçer.



Php ‘nin açık kaynak kodlu olmasından dolayı yeni özellik eklenmesini sağlama ve güncellenme gibi kolaylıklar sunması da neden PHP kullanıcılarının gün geçtikçe arttığına işarettir. Mesela dili inceleyen programcılar Php ‘nin mutfağına inerek tam bir hâkimiyet kurabilirler. Windows (95-98-2000-) MAC OS, Unix de dâhil 25 sisteme sorunsuz olarak uyum sağlamaktadır. Şu ana kadar Elimizde olan verilere bakarak bile diyebiliriz ki PHP; basitlik, güvenlik, hız, istikrar, bağlanabilirlik gibi yönlerinin yanı sıra abartılı sistem kaynağına ihtiyaç duymaması özelliklerinden dolayı rakiplerinin açık ara önüne geçen bir dildir.