Yaşadığım 1-2 tecrübeyi paylaşmak istiyorum.

1.firma
Türkiye'de adını duyurmuş, hosting dendiği zaman hemen hemen herkesin aklına gelebilecek bir firmada yaklaşık 30 sitem host ediliyordu. Bir gün mail aldım ve sunucuların cloud sisteme geçtiğini ve alt yapının değiştiğini, daha hızlı ve kaliteli bir hizmet sunulacağından bahsediyordu.

Eski sistemde sunucuları otomatik limitleme yapmıyordu yani cpu ve ram ortak kullanılıyordu. Aşırı zorlama yapan siteyi manuel kapatıyorlardı. Yeni sistemde bu işlemi otomatiğe aldıkları için tüm sitelerimde bir yavaşlık oldu. Sorunu ticketlarla çözemedik çünkü yapabilecekleri bir şey olmadığını ve "Önceden 100 liralık hizmeti 50 liraya veriyorduk şimdi hak ettiğinizi alıyorsunuz." dediler. Bu yavaşlığa dayanamadım. Taşıma kararı aldım. Yıllık ödediğim paramda içeride kaldı. Bireysel hesap olduğu için iade faturası kesemedim. İade faturası olmadan da parayı iade etmeyeceklerini söylediler. Durum ne iken ne oldu. Yani ben bilemezdim cloud sisteme geçeceklerini. Böyle bir mağduriyet yaşatabiliyorlar ve elinizden hiçbir şey gelmiyor. Olan benim 180 liraya oldu.

2.firma
Derken sunucu arayışına girdim. Bir arkadaşla beraber kendimize güzel bir sunucu alalım dedik. Başka bir yerde normalde aylık / 200 TL gibi bir rakama satılan ama 50 TL istenen bir yer denk geldi (cPanel dahil!). 5. yıl kampanyası olarak böyle bir güzellik yapmışlardı. Yıllık fiyat garantisi aldık. Tanıştık, anlaştık ve taşındık. 1 ay içerisinde yaşamadığımız sorun kalmadı. Her gün 1-2 defa sunucu kendini resetliyordu (Suçu cPanele attılar). Ticketlara 8-9 saatte 1 cevap alabiliyorduk. Her şey ilk ay içinmiş yani :) Hemen oradan da kurtulmanın yollarına baktık.

3.firma
Uygun bir yer denk geldi :) Siteleri taşımamız için yardım edeceğini hatta 20 siteyi ücretsiz taşıyacağından bahsettiler. Arkadaşla beraber toplam 60 site söz konusuydu. Sitelerine üye olduktan sonra daha hesabı yatırmadan sunucu kurulumuna ilişkin resimler gönderildi v.s Biraz araştırmadan sırf fiyatlarının uygunluğu noktasında mutabık olduğumuz için kabul ettik. Parayı yatırdık, bilgileri verdik, siteleri taşıdı. Sunucuyu aldık ama tam bizim değil gibi... Aldığımız IP'leri domaine atıyoruz başka site açıyor. Sitelerden bazıları hiç açılmıyor v.s.. Durumu firma yetkilisi arkadaşa ilettik. Tabi 1-2 günde biz uğraştıktan sonra.. Kendisi sağolsun team ile bağlandı hem domain hem sunucu panelinden gerekli ayarlamaları yaptı. Fakat bir yararı olmadı... Durumu kendisine ilettiğimizde ise "Benim yapabileceğim birşey yok hocam, araştırın googledan." denildi. :D Yani kendi ayarladığı halde olmayan bir şeyi ben google ile nasıl çözebilirim? Ortam biraz gerildi, hizmet iptal edildi. Geri iade yapılmadı. Olan benim 45 TL'ye oldu.

Sonuç olarak 1 hafta boyunca sitelerdeki gel-gitlerden dolayı google'daki sıralamam düştü. Kullanamadığım 180 tl para, 45 tl zarar ve yığınla iş çıktı başıma. Nereye gitsem hep sorun çıktı. Sonunda kendimi attım avrupaya. whm/cpanel kurulumunu buldum. Kendi sunucumu kendim kurdum. Bu konuda hiç bilgim olmamasına rağmen hiçbir sıkıntım yok çok şükür.

Önemli olan müşteriye sunacağınız çözümlerdir. Ve bu işi gerçekten sorunsuz olarak yürütebilmenizdir.

İlk firma alastyr ve gerçekten işinin ehli insanlar. Kendileriyle son yaşadığım sorun dışında ufak tefek sorunlar yaşadım. ( https sunucuda başka bir kişiye ait e-ticaret sitesi açılıyordu. cPanel güncellemesi sebep oluyor denildi. ) Bunun dışında yaklaşık 1.5 yıl boyunca hiçbir sorunum yoktu.

2. firma buyukweb.kom. Kendileri oyun sunucuları ile çok meşgul olduklarından mıdır nedir, ticketlara öğlen 13:30 dan sonra bakabiliyorlar ama cevabı akşam 9 da yazıyorlar. Oyunda başarılar diliyorum kendilerine.

3. firma ise sabah akşam lanet okumama sebep. Emk bilişim kendilerini bize iyi tanıttı. Sonrası malumunuz. 2011 de sektöre hastalığı sebebi ile ara vermiş birisi. Sunucuda domaine IP atamak gibi basit bir işlem yüzünden müşterisini mağdur edebilecek kadar işinde iyi.

Böyle bir çok firma sayabilirim daha, kendi sunucumu kurana kadar birçok firma ile çalıştım. isimtescil muhabbeti yapmayacağım. zaten herkes biliyor. neyse bir yerde konuyu sonlandırmam lazım. okuduğunuz için teşekkürler... :D