Merhabalar,

Normalde bu tip konulara yanıt vermemeyi tercih ediyorum fakat yaşını göz önünde bulundurarak yanıt eklemeye karar verdim. 2002'den beri edindiğim bazı tecrübeleri paylaşmam sanırım biraz faydalı olacaktır. Gördüğüm kadarıyla hosting şirketi çalışanı, yöneticisi henüz konuya yanıt eklememiş. Kimsenin değerli vaktini almamak adına birkaç düşünce paylaşmak isterim.

Ticaret yapmanın bazı temel taşları vardır. Öncelikle işi bilmeniz gerekir. Bildiğiniz işi satabilir, pazarlayabilir, üzerinden para kazanabilirsiniz. İşi bilmiyorsanız hiçbir şey yapamazsınız. Doktor olmadan muayenehane açmak gibi bir şey olur işi bilmeden iş açmak. Tamam grip olduğunuz zaman Aferin içmesini biliyorsunuz, Tylol Hot ile ayakta duracağınızı da biliyorsunuz. Hatta ve hatta işi biraz daha ilerletip, boğazlarınız iltihaplandığında Largopen içiyorsunuz, dişiniz ağrıdığında Augmentin ile iltihapları kurutmasını biliyorsunuz, başınız çok ağrıdığında bir Voltaren iğne oluyorsunuz...

Bu bilgilerin sizi doktor yaptığını düşünüyor musunuz? Eminim düşünmüyorsunuzdur. Peki 3000TL'ye bir sunucu alıp (hatta işi ilerletip managed servis aldığınızı farz edelim) bir şirket kurduğunuzda, artık bir servis sağlayıcı olduğunuzu, bu işin ticaretini yapabileceğinizi zannetmenize iten şey nedir? :)

Bu işi yapabilmek için, her işte olduğu gibi işi bilmek gerekir. Bu soruyu sorduğunuz için işi bilmediğinizi düşünerek yanıtımı detaylandırıyorum.

Minimum 1 milyon lira(eski para ile trilyon) ile bu işe girip başarılı olabilirsiniz, tabii ki de doğru yönetim, doğru personel, doğru strateji ile. Eğer 1 milyon türk lirasından az nakit paranız veya bankada krediniz yok ise, minimum 4 kişilik oldukça yetkin bir çekirdek kadroya sahip değilseniz(yazılım, teknik destek, telefon desteği, muhasebe, satış) bu işe girmenizi önermem, çünkü başarısız olursunuz.
(Bahsettiğim 4 kişilik kadrodaki kişilerin bu saydığım yazılım, teknik destek, telefon desteği, muhasebe, satış gibi konuların tamamına hakim olduğunu ve hosting sektöründe çalışmış kişiler olduğunu varsayıyorum.)

Yahu piyasadaki herkesin trilyonları mı var??
Hayır yok tabii ki de. Fakat piyasadakilerle rekabet etmen, para kazanman, başarılı olman için trilyonlara ihtiyacın var.

12 yıldır yürüdüğüm bir yol, 50000'den fazla barındırdığım web sitesi var. Alacağın Dell T110 ile nasıl rakip olacaksın ki? En azından benim sağladığım altyapıyı, teknik desteği sağlayabilmen lazım alternatif olarak birilerinin değerlendirebilmesi için. Bunları yapabilmen için de ciddi derecede nakit paraya veya banka kredisine, ek olarak da çok yetkin personellere ihtiyacın var. Buna yetişmen için çok para lazım yani, çok emek vermen lazım. Her iş para ile dönüyor artık, erken kalkan çünkü çoktaaan yol aldı, yükünü aldı ve yürüdü. Sene 2000-2006 arası olsaydı gözünü karart gir, zamanla öğrenirsin denilebilirdi.

Gerçekten bu kadar param yok ise veya yetkin değilsem bu işe girmemi önermez misin?
Hayır önermem. Çünkü "ya bu işte iyi para var, bi dedicated alıyosun, kafana göre satıyosun, deli kazancı var" diye düşünenlerin TAMAMI bir süre sonra forumlara aşağıdaki gibi post atıyor:

erkolay adlı üyeden alıntı

1.5 yıldır bu sektördeyiz. Hosting piyasası ölmüş arkadaşlar. Biz henüz bu işten, sunucuların aylık ücretini bile tam çıkaramıyoruz. Boş yere kendinizi strese, uykusuz gecelere, tatilsiz haftasonlarına sürüklemeyin.

Bize güvenip, ısrarla sunucularımızda devam eden müşterilerimiz bulunduğu için bırakamıyoruz. Onların yanına yeni müşteriler edinip sunucuların aylık ödemesini bile kurtarsak, sanki boşu boşuna iş yapıyoruz gibi olacak. Anladık ki bu işten ekmek yemek neredeyse mümkün değil. Web tasarım, SEO hizmetlerimizle kurtarabiliriz belki.


Doktor olmadan muayenehane açarsan olmuyor yani arkadaşım. Muayenehane açmak da insanı doktor yapmıyor.

Yemeğini yemeksepeti'nden, bilgisayar ürünlerini vatanbilgisayar'dan, kıyafetlerini markafoni'den-trendyol'dan, beyaz eşyaların dahil her şeyini internetten aldığın bir dönemde, teknolojinin peak pointe gittiği bir dönemde "sektör bitmiş, bu işte para yok yeaa." demek aslında oldukça ayıp. Biz şunları şunları denedik, başarısız olduk, para kazanamadık demek daha doğru olur.

Biraz müşterisi olanlar ise zararın neresinden dönerim diye düşünüyor: Satılık hosting firması

Hizmet sektörünün zorluğu, bir servis sağlayıcı olmak için sahip olmanız altyapı, sektördeki yoğun rekabet, bilinirlik, pazarlama stratejileri gibi değinilmesi gereken birçok konu var, sayfalarca üzerine yazılabilecek bir konu bu fakat buraya kadar yazdıklarım biraz aydınlatmıştır diye düşünüyorum. Kafana takılan soruları detaylandırıp sorarsan daha iyi yanıt verebilirim.

Önemli not: Bu mesajımda kimsenin hayallerini kırmak, incitmek veya herhangi bir art niyet yok. Yani kötü niyetle yazmadım. Eğer öyle anlaşılan herhangi bir satırı var ise özel mesaj gönderip düzeltmemi rica ederseniz sevinirim.

İyi çalışmalar