Mehmet Tahta adlı üyeden alıntı

Kesinlikle başarısız bir iş modeli. Yılda 300 müşteri demek, ayda 25 müşteri anlamına geliyor. Yeni başlayan bir işletmenin her iş günü yeni bir web sitesi işi almasının mümkünatı yok. Ayda 4 tane pazar var, 26 iş gününden 25inde iş alıp bitirmeniz gerekir. Mantıken mümkün değil.

Diyelim ki her iş günü iş aldınız, bitirdiniz, parasını da cebinize koydunuz. Yılda 30 000TL yapar, ayda 2500TL, kişi başı 500TL. Bunun içerisinde stopajınız, verginiz, kiranız, hosting ücretiniz, yemeğiniz ve çeşitli ihtiyaçlarınız da var. Bu iş modeliyle sigara paranızı bile çıkartamazsınız. Hatta mevcut masrafları bile çıkartamazsınız, sigara parası bile zor.

Neden özellikle başarısız kelimesini kullandım?
Ücretsiz ve daimi hizmet verme oldukça mantıksız bir iş modeli. Çünkü hiçbir işi yaptık kenara koyduk diyemeyeceksiniz, sürekli olarak iş yükü artacak, sürekli olarak istihdam yapmanız gerekecek geliriniz yükselmediği halde mevcut müşterilerinizin işlerini bitirebilmek için. 100TL para alıp, 1500TL'lik iş gücünüzü yok eder bu iş modeli. Hitap ettiğiniz kesim kısıtlıdır, gelir düzeyi düşüktür (yüksek olan zaten 100TL'nin sadece hosting masrafı olduğunu bilir).

Bu tip konularda önerilerde bulunurken biraz daha dikkatli olmak lazım. İlgili arkadaşın yaşı genç, belli ki kafasında bir iş modeli kurmaya çalışıyor, eğer fikir verdiğiniz konuya ciddi derecede hakim değilseniz sadece cesaret vermek için yazmamanızı öneririm. Bazen insanlar dışarıdan gelen fikirlere oldukça açık olur çok fazla sorgulamadan. Yanlış yönlendirme yapılmasından kaçınmak oldukça iyi olur.

İyi çalışmalar

Öncelikle konu ile ilgili düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu işi aslında kabataslak olarak ortaya attım. İşi 0'dan değil de revize anlamında düşünülmesi gerekir. Yani burada verilecek olan emeğin %100'lük kısmı sitenin wordpress sistemine dönüştürülmesi işlemidir. 1500 TL 'lik bir proje (Fotoğraf çekimleri, makale yazıları, sayfa belirlemesi, sosyal ağ üyelikleri ve sayfalarının oluşturulması, site içi seo yapılandırması, anahtar kelime hedefli sayfalar v.s..) çalışması değildir. Site bilgileri ve arayüzünün daha modern bir görünüme dönüştürülmesinden ibarettir. Yani siteyi host etmek amacıyla müşterinin sitesini yenilemek, stratejinin bir parçası. 5 kişi işin arkasında olursa, günde 2-3 değil 5 site bile revize edilebilir. Bu konuda wordpress yeteri kadar pratik ve esnek. İş akışının, hedefler ölçüsünde ilerlemesi ve hedef miktara göre iş alınması daha uygun olur. Tabi host amacı ile işe başlanıldığında bir sonraki yıl belkide bu 300 değilde hedef 1000 olabilir. Sadece revize işlemleri değil, günlük hedef tamamlanınca ek işlerde alınabilir. Kendi adıma söyleyecek olursam, eski bir siteyi yeni bir temaya entegre etmem yaklaşık 3-4 saatimi alıyor. Günde 2 tane site çıkarabilirim. Kişiler olaya hakim olduktan sonra 5 kişi günde 10 site bile revize edebilir.

Revize işi yaptığım sitelerden örnek, www.eserigrafi.com ( Fotoğraf seçimleri hariç 4-5 saat sürdü. Web archive ile geriye gidip önceki haline bakabilirsiniz. )

İlk yıl hedefi tutturdunuz diyelim. 2. yıl ikiye belki 3 e katlayacaksınız ve bu iş katlanarak devam edecek. ayda 500 TL belki komik gelebilir. Bir sonraki yıl 1000 sonraki seneler belkide 5000 lira olacak. Herkes ha deyince para kazanmıyor sonuçta.. Bu yol zorlu tabiki, o yüzden ilk mesajımda özetlemiştim.. Yeri gelecek aç, uykusuz kalınacak ama 3-4 yıllık mücadelenin ekmeğini büyük ölçüde döner sermayeden elde edeceksiniz ve bu güç size yatırım gücü sağlayacak. Datacenter mı alıyorsunuz? Ne isterseniz yaparsınız... Önemli olan istikrarlı bir şekilde sabredip, mücadele etmektir.

Ben ortaya bir fikir attım sadece, bunun negatif ve pozitif yanları mutlaka olacaktır. Bu işi yapın demedim zaten ilk mesajımda da belirtmiştim. Bunu enine boyuna tartışmak isteyen buyursun. Oluru varsa yapılır, yoksa da yapılmaz :)