Tüm dünya "Rossetta" Uzay Aracına kilitlendi! Bugün, TSİ ile 17.35'te Rosetta’nın bırakcağı Philae isimli uzay sondası, Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldızının yüzeyine inip arazide çalışmaya başlaması bekleniyor. Philae, kyuklu yıldızın yüzeyinden görüntü alıp dünya ile paylaşacak, örnek toplayacak. Bilim insanlarının aya inişten çok daha karmaşık olduğunu söyledikleri bu nefes kesici uzay görevi Twitter'dan da saniye saniye takip edilecek.

İNİŞİ BURDAN CANLI İZLEYEBİLİRSİNİZ!

10 YILLIK BİR MACERA

Rossetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi.

ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından inşa edilen robot uzay sondası,Güneş Sistemi’deki 10 yıllık yolculuğun sonunda 6 Ağustos 2014 tarihinde kuyruklu yıldıza ulaştı. O zamandan beri Rosetta uzay aracı, kuyruklu yıldızın çevresi ve çekirdeği hakkında bilgi topluyor.



PHILAE KORKUTTU!

Plana göre Rossetta'nın, araştırmaları yapacak Philae isimli aracı Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakması gerekiyordu. Fakat Philae, Rosetta'dan ayrılması 11.30'u buldu. Bir ara Philae sondasından gelen sinyaller kesildi. Ama kısa süre içinde araç ile tekrar bağlantı sağlandı. Avrupa Uzay Ajansı bu durumu aracın merkeze olan uzaklığından dolayı sinyallerin geç gelmesi olarak açıkladı. Philae'nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek.

OPERASYON ÇOK RİSKLİ

Rosetta'nın ineceği Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının çapı 4100 metre. Yani kuyruklu yıldız, yaklaşık olarak Taksim Meydanı ile Mecidiyeköy arasındaki alanla aynı büyüklükte. Kuyruklu yıldızın yüzeyindeki arazide keskin kayalar ve buz kristalleri olması Philae'yi iniş sırasında tahrip edebilir hatta yok edebilir. Bu yüzden operasyon gelmiş geçmiş en riskli uzay operasyonlarından biri olarak kabul ediliyor.



ROSETTA'DAN İLK HABER AKŞAM SAATLERİNDE GELECEK

Bu sırada Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rossetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00'de Rosetta'dan ilk haber alınabilecek. Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak.

Kaynak: http://turkiyeninportali.com/haber/tum-dunya-nefesini-tuttu/28770/