Blog Tema Tasarımı: Planlama

Blog teması hazırlamaya başlamanın ilk adımı her zaman planlama olmalıdır. Kullanım ve düzenle ilgili tüm ayrıntılar bu adımda belirlenir. Sonraki adımlarda neler yapılacağı da yine bu adımla belirlenir ki planlamanın sonucunda elde edilen tasarım istenen tasarım haline gelsin.


Görüntü Planlaması
Oluşturulacak tasarımın hangi izlenimi yaratması isteniyorsa o izlenimi yaratacak düzenin nasıl olması gerektiğini, hem tasarımcı gözüyle hem de ziyaretçi gözüyle bir süre düşünün. Örneğin kişisel bloglarda logo altında ekranı yatay olarak kapsayan büyükçe bir manşet eklemenin bir amacı yoktur ve çoğunlukla da gereksizdir. Çünkü manşetteki son yazılar manşetin hemen alt kısmında bulunur. Fakat aynı türde bir manşet portföy sitesi ve kurumsal siteler için önemli hale gelebilir.

İçerik Planlaması
Teması hazırlanacak sitenin içerik konusu önceden belirlenmiş olmalı ki tasarım amacına ulaşsın. Belirlenen konu üzerine yazılabilecek olası bir yazının nasıl bir şey olacağını düşünün. Örneğin ilk yazının ne üzerine olacağını ve ne anlatacağınızı. Aynısını ikinci ve sonrasındaki yazılarınız, özel sayfalarınız için de düşünün.




Wireframe hazırlama
Bu kavramın web tasarımda ne olduğunu kısaca açıklarsak: hazırlanacak temanın kağıt üzerine çizilmesi. Bazen sadece kağıda çizmek değil, taslak olarak Photoshop gibi programlarda da hazırlanmasıdır.
Wireframe hazırlamak, sonrasında tasarım programlarında yapacaklarınız için size zaman kazandırır. Wireframe hazırlamadan direkt olarak tasarımı oluşturmaya çalışmak sizi birçok noktada kararsız bırakabilir ve sonucunda beklediğiniz etkiyi oluşturacak bir tasarım ortaya çıkmayabilir.
Teması hazırlanacak sitede ne tür içerik barınacak? Tema kimlere yönelik olacak ve hangi izlenimi oluşturmalı? gibi soruları kendinizce sorarak, oluşturmak istediğiniz şeye hayalinizde yön verin. Ardından bunları kağıda çizin. Beklediğiniz düzeni oluşturuncaya kadar logo alanından footer alanına, anasayfadan alt sayfalara kadar her şeyi çizin.

Düzen: Anasayfa diğer sayfaların özeti olmalı
Anasayfa diğer sayfalardan farklıdır ve tüm içeriğin bir nevi özetidir. Ziyaretçiye özetleri sunar ve ayrıntılı içeriğe yönlendirir. Sitede bulunacak tüm içerikle ilgili düzenli olarak kategorize edilmiş alanlar oluşturun. Her alana, o alanla ilgili görsel ekleyin. Tek başına yazıdan oluşan sayfalarınızı görsellerle destekleyin.
Anasayfada bulunması kullanışlı veya ilgi çekici olmayan menü ve içerik öğeleri alt sayfalara saklayın. Tasarımsal ayrıntılar tüm sayfalarda, içeriksel ayrıntılar ise alt sayfalarda olmalı. Anasayfada hem özetlenmiş hem de ayrıntıları verilmiş şeyler karmaşa oluşturur. Basit bir örnek vermek gerekirse, anasayfada özeti görünen içeriğin altında etiketler kısmı ilgi çekici olmadığı gibi “anasayfada özet olmalı” kavramına da uymaz.

Düzen: Ayrıntıları alt sayfalara saklayın
Bu noktalara dikkat ederek yapacağınız wireframe çalışması ile istediğiniz türde veya istediğinize yakın tema görünümleri oluşturabilirsiniz. Tema görünümünü oluşturduktan sonraki adım ise, içerisine renkleri ve stilinizi katacağınız tasarım programlarında hazırlamak.


Kaynak: Pixolit - Blog Tema Tasarımı: Planlama