Başlık sizi yanıltmasın, 2 aşamalı bir stratejiden değil, birbirinden tamamen farklı 2 stratejiden bahsedeceğiz. Yani “başlangıç düzeyi” ve “ileri düzey” olarak değil de, “elma” ve “armut” gibi birbirinden bağımsız söylemleri ele alacağız.



Konuya “Basit SEO Stratejileri” ile başlayacağımı tahmin edip, bir şeyler anlatmamı bekliyorsunuz. Maalesef, beklentilerinizi boşa çıkaracağım. Çünkü, basit SEO ‘yu zaten biliyorsunuz ve bunun hakkında birçok yerden bilgi edinebilirsiniz. Rutin olarak yapılan her SEO işi basittir. Zihniniz yorulmaz, bedeniniz yorulur.

Makale yaz, tanıtım ver“, “Link ekleyebileceğin alanlar bul, link ekle“, “Paravan aç, besle, link ver
İşte biz bunlara “basit seo“, “old-school (liseli,ergen) seo“, “çırak seo“, “rutin seo“, ve “robot seo” diyoruz.

Böylesi basit bilgileri size veremediğim için üzgünüm. Nedeni, işe yaramamaları değil, gelecek vaad etmemeleri. Her usta bir çıraklık dönemi, her yetişkin birey bir ergenlik dönemi yaşar. Fakat, çırağın zamanla usta, ergen bireyin zamanla yetişkin olması gerekir. Aksi durumlar olumsuz yorumlara açıktır.

Sizlere “Gelişmiş Seo Stratejileri” hakkında somut teknikleri sıralamadan önce SEO ‘nun gelecekteki konumu hakkında aldığım sinyalleri paylaşmak istiyorum.
İçerik girmek; rutin olarak yapmanız gereken ve en fazla vaktinizi alacak görev olacak. Sonrasında ise sosyal medya… Paravan mış, backlink miş, oymuş buymuş hikaye…

Dolayısıyla basit değil, gelişmiş SEO yapmak istiyorsanız backlinklere değil, içeriğe yatırım yapmalısınız. Alakasız yerlerden gelip, hemen kaçan ziyaretçi değil de, buldu mu vazgeçemeyen ziyaretçiye yatırım yapın.

Picardes olarak araştırıp geliştirdiğimiz Gelişmiş SEO Stratejileri:

1) Backlink fiyatına içerik hazırlayın
Bunu bize söylettirenler utansın.

— Böyle olması gerekirken, parayla backlink ‘te neymiş?

Sen kaliteli içeriğini hazırla, zaten paylaşılacak ve backlink sahibi olacaksın.

— Öbür türlü çöp yığınının reklamını yapmakta nedir?

Dolayısıyla backlink için para harcamayın. İçeriğiniz için çevirilere, özgün multimedia (resim,müzik,video) öğelerine para harcayın.

2) Sosyal medya üzerinden viral içerik
Sosyal medya sayfası açıp, her gün reklam yapmak olmaz. Öncelikle sayfanıza hayran kitlesi toplamanız gerekir. Bu yüzden içeriğimiz insanların seveceği şeylerden oluşmalıdır. Daha sonra reklamlarınızı yapabilirsiniz. Fakat durun! Reklam yapmak dediğimiz zaman direk marka adı veya site adresi bulunan reklamları paylaşmayın. Reklamınız muhakkak kaliteli içeriğin içerisinde, kimse anlamadan (viral) olarak yapılmalıdır. Çünkü insanlar reklamları sevmez. Dolayısıyla içeriğiniz içerisinde viral reklamınızın bulunması oldukça etkili olacaktır. Link paylaşımlarınızı da aşırıya kaçmadan yapınız.

Bir tesisat sitesi için viral reklam örneği: (kırmızı ile gösterilen yerlere dikkat edin)





Bu şekilde aynı zamanda Sosyal Medyada İçerik Pazarlama konusunda deneyimlerinizi arttırın.Bazı arkadaşlar, kurumsal sayfalar için sosyal medyaya içerik hazırlama konusunda yetersiz kalıyor.Verdiğimiz örnekte bir tesisat sayfasının nasıl içerik hazırlaması gerektiğine değindik.

3) Sitenizde gizli sürprizler bulunsun
Sitenizin çok ziyaret edilmeyen bir sayfasında veya fazla göze çarpmayan bir bölümünde ufak bir süpriziniz olsun. Bu bir animasyon olabileceği gibi ufak ve anlamlı bir not da olabilir.
Sizlere şu siteyi örnek göstermek istiyorum: http://www.fluidcreativity.co.uk/undefined/
Bulunamadı sayfasındaki bebek; “Sen benim babamın sitesini bozdun!” diye ağlıyor :)

Bu tarz yöntemler ziyaretçinin siteye bağlılığını arttırır.

4) Yarışmalar düzenleyin
Bütçeniz doğrultusunda yarışmalar düzenleyin. Yarışmacılar arasında ne kadar rekabet olursa siteniz ile o kadar etkileşim halinde olurlar. Böylece marka tanınırlığınız olur.

5) İnsanların kendi makalelerini paylaşmalarını sağlayın
Alın size ziyaretçi bağlılığını arttırmak için bir faktör daha. İnsanlar sitenizde kendi makalelerini paylaşsın. En fazla okunan makale yazılarını sitede listeleyebilir, belkide kazananlara ödül bile verebilirsiniz. Ödülleri para olarak vermek yerine ürün olarak vermelisiniz. Çünkü insan algısı; 50 TL ‘yi değil, 20 TL ‘lik tişörtü tercih eder.Böylece siteniz için içerikte sağlamış olursunuz.

Rekabet olduğunda daha özenli olurlar ve daha kaliteli paylaşımlarda bulunurlar. Aynı zamanda rakiplerin paylaştıklarını da okuyacaklarından sayfada gezinme süreleri artacaktır.

6) Hediyeler dağıtın
Çok pahalı şeylerden söz etmiyoruz. Fakat bu seçenekte en az yarışma düzenlemek kadar önemli. Çünkü herkes yarışmaya katılamaz ama herkes gönüllü olarak hediye sahibi olmak ister :)

7) Özel günler için uygulama ve animasyonlar
Hafızalarda kalıcı olmak istiyorsanız özel günlerde farkındalık yaratın.

8) İnfografikler
İnfografikler son zamanların en trend marka tanıtım araçları durumundadır. Bir grafiker ile anlaşıp sizde ziyaretçilerinize infografikler hazırlayabilirsiniz. Grafik kısmının kalitesi bir yana, içerikte son derece kaliteli olmalıdır.

Bu şekilde mutlaka geri dönüşüm elde edebilirsiniz. Sizlere terör örgütü ISID ‘in tanıtım amaçlı yaptığı infografikleri sunmak istiyorum.

Baktığınız zaman tüm dünyaya adını duyuran bu terör örgütünün bile infografikleri bulunmaktadır.

Bu şekilde dünyaya adını tanıtmaya çalışmaktadır.




Yukarıda verdiğimiz yöntemler aslında arama motorlarının tamda bizden istediğidir. Fakat birçok kişi bunları göz ardı edip, arama sonuçlarını manipüle etmeye çalışmaktadır.

Sonuç olarak Basit ve Gelişmiş SEO Stratejilerini karşılaştırmak gerekirse:

Basit SEO ile istediğimiz konuma 4 ayda gelebiliyorsak Gelişmiş SEO ile 6 ayda gelebiliriz belki. Bu dezavantaj gibi görünebilir. Fakat Gelişmiş SEO ile geldiğimiz noktada kalıcı oluruz ve hiçbir işlem yapmasak bile sitemiz yükselmeye devam eder. Basit SEO ile sitemize yaptığımız işlemler zaman geçtikçe sitemizin düşüşe geçmesine sebep olurken, Gelişmiş SEO ile site yaptığımız sonucu sitemiz zaman geçtikçe daha çok yükselir ve tanınır.

Unutmayın, belki bugün değil fakat gelecekte yaptığınız basit işlemlerin sitenize yararı olmayacaktır.Çünkü arama motorlarının hedeflediği ve yavaş yavaş gerçekleştirdiği proje bu.

Şimdiden Gelişmiş SEO tekniklerini uygulamaya başlayın.
İyi çalışmalar :)
Diğer blog yazılarımız için tıklayınız...