Google Arama Motorunun Sitelere Verdiği CezalarGoogle mevcut arama motorlarının içinde en çok tercih edilenidir ve kurulduğu tarih olan 4 Eylül 1998’den beri internet kullanıcılarının gözdesi olmuş durumdadır. İnternetin yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı dönemde kurulduğunda Yahoo, Altavista gibi dönemin arama motorları çok revaçta idi. Google’ın yaptığı atılımlar sonrasında gelinen noktada Google’ın kalan tek rakibi dünyanın lider email hizmet vericisi Yahoo oldu. Şu anda Yandex gibi alternatifler sunulsa da, Google tek başına liderliğini sürdürmektedir.
Kuşkusuz bunda kullanıcılara sunduğu ergonomik araştırma yapısı ve kullanışlı ara yüzü etkili olmuştur. Google aynı zamanda Chromium web browser ile anlaşarak Google Chrome ile piyasada çok beğenilen bir tarayıcı sundu. 2006’da Youtube’u satın alması, son yıllarda cep telefonu piyasasına donanım olarak girmesiyle dünyanın küresel şirketlerin zirvesine doğru yönelmiştir. Yani böyle olunca da kendi sözünü hemen hemen her yerde geçiriyor.
Özellikle Don’t be evil (Kötülükten uzak dur) sloganı ile doğru iletişimi öngören ve internet sansürünün karşısında durarak özgürlüğü savunan bir şirket olarak da ünlenmiştir. Bu denli bir güçlü şirket, haliyle dünyadaki milyonlarca siteyi de yönlendirerek, bir bakıma internet trafiğini rahatlatma misyonuna da sahip olmaktadır. Ancak bu süreci işletirken yasal sınırları içerisinde birçok siteye de ceza yağdırabilmektedir. Peki, Google neden ve nasıl siteleri cezalandırmaktadır?
google site cezaları
Bu sorunun cevabı tek değildir. Ancak başlıklar halinde sıralanabilir. Örneğin geçtiğimiz yılsonunda 16 milyon dolarlık yatırıma yönelmiş olan rapgenius.com sitesini cezalandırmıştı. Sebebi ise yaptığı işte spam unsurlarının kanıtlarıyla birlikte keşfedilmesiydi. Böylece bu siteye Google ana sayfadan giriş yasağı kondu. Bu da haliyle bu siteye rutin giren veya girme ihtimali olanları derinden etkiledi. Bunu da site yöneticilerinin açıklaması doğrulamıştı. Google yasağı nedeniyle siteye girişlerin %50 civarında azaldığını ifade edilmişti. Ancak sonradan hatalarını düzeltince Google tarafından servise yeniden açıldı. Yani burada Google firmasını yasakçı zihniyetle suçlamak mümkün değildir.
Spam gibi açıkları yakaladığında affetmeyerek sitelerin kendine çekidüzen vermelerine teşvik dahi ediyor. Google arama motoru aynı zamanda yavaş şekilde açılan siteleri de cezalandırmaktadır. Bir süredir bunu uygulayarak onların da kendilerine çekidüzen vermelerine dolaylı yoldan etkilemiştir. Zira birçok site zayıf teknik altyapısı nedeniyle kullanıcılara stres yaşatıyordu. Google bu cezayı ise yasaklama şeklinde yapmıyor. Yavaş açılan siteler için Quality Score dediği puanlamada düşük yere yerleştirerek ziyaretçileri bir bakıma ilgisiz site şeklinde bilgilendiriyor. Bu sistem sitelerin açılma hızını kayda geçirmektedir.
Google cezaları tüm site yerine bazı sayfalara yönelik de olabilmektedir. Burada herhangi bir kötü niyetli sömürme fark ettiğinde, arama motorundan tek sayfaya yığılan ilgiyi görüp, o siteyi arama motorundan yönlendirmiyor. Diğer ceza sebeplerine gelince; %20 oranını geçen anchor text link kullanımı, sitelerin spam sitelerden belli oranı geçecek şekilde link alması, konu içeriği çok farklı sitelerden yönlendirmeler, ücretli link almak, sitede yoğunlaşan sözcük tekrarları, cut-copy’lerdeki dikkat çekici fazlalık, reklamlarla dolu olma, tıklanma azlığı ve zararlı yayınlar. Bunlar Google için çok önemlidir. Yani başıboşluğa izin vermeyen bir yönlendirme trafiğine sahiptir.
Peki, ceza alan siteler Google’a kendini nasıl affettirecek? Bu durumu düzeltmek mümkün. Düzeltmek için ise yine Google’a başvurmaktan başka çare yok. Konula ilgili Google ofis linkinden sorunun çözülmesi için ricada bulunulacak ve ceza sebebi de mutlaka giderilmiş olacak.
Alıntı.