Türkiye'de bundan 15 yıl önce para sorun olmasaydı, nasıl yaşamak isterdin sorusuna verilecek pek çok cevabım vardı. Ancak günümüzde özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan veya gelişmiş ülkelerde, aileniz ile yaşadığınız tarzı sürdürme zorunluluğunuz; sizi sisteme bağlı kalmaya mecbur bırakıyor.
Günümüzde emin olun, yakın zamanda ABD'nin kopyası olma yolunda ilerleyen Türkiye'de para sorun olmasaydı, nasıl yaşamak isterdin sorusunun cevabı yok. Kimsenin bulamayacağına eminim. Dağın başında bile yaşamaya çalışsanız, önünüze binbir türlü engel çıkacaktır ve yaşayamazsınız. Bu pek çok dünya ülkesi için de geçerli. Artık Sibirya ve Kanada'nın bazı insan yaşamayan yerleri ile kutuplara gitmediğiniz müddetçe hiçbir sistem sizi öyle başıboş bırakmaz.
Peki soruyorum, Allah bu dünyayı bizim için yaratmadı mı? Neden, insanlar kendileri için yaratılmış bu dünyada insanlara sınırlar koymakta, onları din, milliyet vb. sistemler içerisine sokarak ayırmaya çalışmaktalar? İzmir'e izinlerde gittiğimde, oradaki insanların amansız bir şekilde, boş iş bile olsa sürekli olarak dur durak bilmeden koşturmalarını bir gün izleyebiliyorum. Ertesi gün, bende hiç istemesem bile, o koşturanların arasına dâhil oluyorum.
Yani kıssadan hisse, devlet dediğimiz olgu, inanç sistemi, para sistemlerinin tamamı kapitalizmin ürettiği bir şeydir. Ne kadar düşünürsek, düşünelim; dünya üzerinde bunları yaşamaya mecburuz ve hiçbir düşünür veya yazar bu sistemi yıkamaz. Bu nedenle eskiden yararlı bulduğum bu düşünürleri artık dinlemiyorum.