nettebugun adlı üyeden alıntı

Hocam ilk işleminizde olur. En azından İş Banksatılıyor? leydi; ama sanıyorum ki herbirinde olur; çünkü kayıt ve şifre olayıyla ilgili bir şeydi. İlk hisse senedi alımınızı takip eden 1-2 ay içinde vadesiz TL hesabınızdan çekilir o tutar otomatik olarak. 3-4 TL bir şeydi geçen yıl. Bu bir kereye mahsus olacaktır. Tekrarı olmaz.

Eğer sadece alım-satım yapacaksanız ve öncesinde bu işlere hiç girmediyseniz, bence çok fazla yatırım yapmayın. Bir nevi kumar olarak görüyorum şahsen. Sahiden de güvendiğiniz ve ülke olarak ilgili olduğumuz, bu yüzden sabit gidenlere bakın derim. Misal TÜPRAŞ, Aselsan, İş Bankası, THY gibi şirketler daha güven verici olur. Ayrıca iki durumu gözden geçirmenizde fayda var:
a) Büyüme-Küçülme hızı: Çoğu borsa sitesinde senedin yıllık veya 2 yıllık, 6 yıllık, 10 yıllık falan seyrini gösterenler var. En uzun vadede sürekli yükselenleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu yıl çok yükselmiş bir senedin tahminimce düşüşü de hızlı olabilir.
b) Temettü: Temettü dağıtımlarına bakabilirsiniz. Yeni başlıyorsanız en yakın tarih Nisan-Mayıs civarı temettü vermiş olanlara yönelirseniz, hiç değilse o tarihlerde bir miktar elinize nakit geçebilir.

Not: Temettülerden de siz vergi ödemezsiniz diye biliyorum. En azından ben ödemiyordum. (Aselsan 10 TL kâr etti geçen yıl. Sonra der ki 1 TL'sini hisse senedi sahiplerine veriyorum. O 1 TL, işte xxx kişi arasında lot sayısıyla orantılı bölünüp dağıtılır. Çok ama çok ufak bir miktar düşer hisse başına. Öncesinde siz firmaya destek oldunuz: Para yatırdınız senet alarak. Sizin sayenizde kar etti. Vergisini ödedi. Geri kalan net kazancından bir miktarını size, yani ufak ortağına ödedi. Gayet normal...) Şimdi WmAracı diyor ki, arkadaşlar biz reklam vereceğiz, işte hosting-domain işleri var. Para lazım! WmAracı'nın %5'ini açıyoruz, alın isterseniz. Şimdi sizde 1 adet hisse senedi alıyorsunuz, o da toplamda WmAracı'nın %0.001'ine denk düşüyor. 5 TL ödeyip aldınız bunu. Sonra WmAracı bir yıl içinde sizin gibi destekleyicileri sayesinde büyüdü, kar elde etti. E elbette vergisini ödedi. Siz de WmAracı'nın ortağısınız! Zaten sizin adınıza ödemiş oluyor. Niçin tekrar ödeyesiniz ki?..

Not 2: Muhakkak işlem yapacağınız bankanın müşteri hizmetlerine danışın. Yanlış bir şey söyleyip dönüşü olmaz bir hataya girişmenize neden olmak istemem.

Not 3: Bu yazı belki az çok açıklayıcı olabilir. (Yatırımınızı açıkçası borsa dışında bir şeye yapmanız daha sağlıklı/verimli olabilir.)

Sağol hocam. Takip ettiğim bi şirket var da alım yaparken bi taban ile tavan fiyat arasından seçim yapıyoruz sanırım, sonra satacağımız zaman o an li değerinden mi satılıyor' ve diyelim 1 ay sonra satıcaam seanslık ve günlük seçenekler var nasıl oluyor tam olarak bunlar. Bu arada verdin linki inceledim