KaanGundovan adlı üyeden alıntı
Açıkçası benimde bu konuyu okuduktan sonra şöyle bir düşüncem oldu;Eskiden özel bir firmada teknik servis bölümündeydim. Görevim müşteriye kurulum yaptırmak, uzaktan eğitim vermek veya teknik destekte bulunmaktı. Telefonla destek verirken veya kurulum yaptırırken kimi müşteri "Direk normal setup yüklüyormuş gibi kurulum yapıyoruz değil mi ?" derken kimi müşteriyi de "Abicim fareyi (İleri) yazan butonun üstüne getir ve farenin sol tuşuna tıkla" dediğim oluyordu. Demek istediğim, bu teknolojiye ayak uyduran kadar uyduramayanda var.
Şöyle bir örnekle düşüncemi paylaşmak isterim. İlk önce ne geldi ? Şimdilerde sıradan dediğimiz tuşlu, sadece aramaya ve mesajlaşmaya yarayan telefonlar geldi. Daha sonradan ülkemizle beraber telefonlar gelişti. Bu sayede ülkemiz bu gelişmeye ayak uydurdu. Ardından insanlar akıllı telefonlar kullanmaya başladı. Bunu neden söyledim ? Çünkü günümüzde şu anki teknoloji seviyesine ulaşamayan insanlar var. Onları aşağılamak için söylemiyorum. Bu insanlar haberleşmek için sıradan dediğim(iz) telefonlar kullanıyorlar. Eğer onlara bir anda akıllı telefon verirsek, zorlanacaklardır.
Şimdi gelelim yukarıda verdiğim örnekle düşüncemi bağlamaya.
Ülkemiz bana göre internetin gelişmesine ayak uyduramadı. İnternet geliştikçe ülkemiz yerinde saydı. Ardından ayak uyduran ülkeler kendilerini özelleştirmeye başladır. Bahadır Yalçın'ın da örnek verdiği gibi, Amerika, Rusya, Güney Kıbrıs gibi ülkeler.
Yine bana göre ülkemizdeki insanlar bir şeye alıştım mı geri bırakamıyor. Ben eminim bu yazıyı okuyan çoğu kişi, örneğin Wm Aracı'na girerken adres çubuğuna wmaraci yazıyor ve CTRL + Enter komutunu kullanıyor. Çünkü insanlar alışmış. Tek tek yazmaktansa bu komut insanların kolayına geliyor.
Ayrıca zamanında bir temel oluşturulmuş. ".com" uzantısını herkes alabilir ancak ".com.tr" uzantısı sadece vergi levhası olanlar alabilir. (Benim bildiğim vergi levhası olmayan alamıyor. Birde bir ara kişisel bloglar için alınıyordu. Hala devam ediyor mu bilmiyorum.)
Not : "Hacı çok uzun yazmışın bea!" diyenler buradan sonrasını okuyabilirler. Özet geçtim. :)
Demek istediğim şu; insanlar bir şeye alıştığı için alışa geldik bir şey biraz ters gelebilir. Doğru olur mu ? Güzel olur mu ? Evet doğru ve güzel olur ancak bazı kişilerde ters tepebilir. Bu yüzden temeli atılan bir yapıyı bozup tekrar temel atmak baya zor gelebilir, ülke ve ülkemizin insanları için.
Eğer zaman ayırıp yazımı okuduysanız ve yanlışlarımı gördüyseniz lütfen belirtin. Forumda biraz ters tepki veren arkadaşlar var ama sıkıntı değil. Belirtirseniz sevinirim. Ayrıca yazıma değer verip okuduğunuz için de ayrıca teşekkür ederim.
Öncelikle görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ediyorum arkadaşlar...
Bu yazıyı iki defa okumama rağmen sizin mesajınızı konuyla bağdaştıramadım, anladığım veya anlamak istediğim tek kısım şu oldu: "alışkanlıklar olan com.tr, gen.tr gibi alanadları yerine .tr alan adını kullanıma sunmak tepki alır" gibi bir sonuç çıkardım ama bu çıkardığım sonucu da anlamadım. Sanki biraz yazasın varmış gibi geldi kardeşim : ))
Peki sadece .tr uzantısı kullanılması gibi bir durum hiç gündeme geldi mi bilen var mıdır?