TÜM KAMU KURUMLARINDA OLDUĞU GİBİ CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NIN FATURALARI DA ANKARA TİCARET ODASI’NIN ONAYINA SUNULDU. İşte ATO tarafından yapılan basın açıklaması
CUMHURBAŞKANLIĞI HİZMET BİNASI’NIN İNŞAAT, MEKANİK, ELEKTRİK GRUPLARINDAKİ ÜRÜN VE İMALATLARININ FATURALARI VE RAYİÇ FİYATLARI ANKARA TİCARET ODASI TARAFINDAN ONAYLANDI.
ATO BAŞKANI BEZCİ: “CUMHURBAŞKANLIĞI HİZMET BİNASI BİR KAMU BİNASI OLDUĞU İÇİN YAPILAN İŞLEMLERİN FATURALARI DİĞER TÜM KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ MAL VE HİZMET ALIMLARINDA OLDUĞU GİBİ ODAMIZIN ONAYINA SUNULMUŞTUR.”
BEZCİ: “CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NDA KULLANILAN ÜRÜNLERİN FİYATLARI KAMUOYUNDA TARTIŞILDIĞI GİBİ YÜKSEK DEĞİLDİR. KULLANILAN ÜRÜNLER VE ALINAN HİZMETLER PİYASA RAYİÇLERİNE UYGUNDUR.”
BEZCİ: “DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR. KAMU BİNALARI BU DEVAMLILIK ESAS ALINARAK UZUN VADELİ PLANLAMAYLA YAPILMALIDIR. İNŞA EDİLEN BU SARAY KİŞİLERİN DEĞİL TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN VE KUDRETİNİN BİR NİŞANESİDİR. CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ ATATÜRK’ÜN İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜNÜN ESERİYDİ, CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI DA SAYIN CUMHURBAŞKANI’NIN ESERİDİR”
Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı Hizmet Binası olarak kullanılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımında kullanılan yaklaşık 300 kalem ürün/imalatın fiyatı Ankara Ticaret Odası’nca onaylandı.
Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatında kullanılan inşaat, mekanik, elektrik gruplarındaki yaklaşık 300 kalem ürün/imalat ATO tarafından piyasanın rayiç fiyatlarına uygunluğu yönünden araştırılarak onaylandı.
Ocak 2013 ile Mayıs 2014 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapım işlerinde kullanılan yaklaşık 300 kalem ürün/imalatın fiyatı ve faturası ATO İç Ticaret Müdürlüğü’nün onayına sunuldu.
Onaya sunulan 300 kalem ürün/imalat arasında; drenaj levhası, yangın damperi, alüminyum kapı kasası, özel motifli lake boyalı ahşap kapı kanadı, çatı süzgeci, yüksek güvenlikli kapı, wc aynası, taş kaplama, aydınlatma malzemeleri, kelebek vana, tam otomatik kayar kapı, fiber beton cephe kaplama işleri, asansör, cephe taşları, yangına dayanıklı cam kapı, avize, kazan dairesi imalatı, soğutma kulesi, püskürtme poliüretan su yalıtım sistemi ve uygulaması, asma tavan ve röle yer alıyor.
-“FATURA ONAYI İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ'MÜZÜN GÖREVLERİ ARASINDADIR”.
Ankara Ticaret Odası, kanunun verdiği yetkiye dayanarak fatura onayladığı gibi rayiç bedel de belirliyor.
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu’nun “Odaların Görevleri” başlıklı 12. Maddesinin “Ticaret ve sanayiye ait her türlü incelemeleri yapmak, bölgeleri içindeki iktisadi, ticari ve sınai faaliyetlere ait endeks ve istatistikleri tutmak, başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını takip ve kaydetmek ve bunları uygun vasıtalarla yaymak” hükmünü içeren c bendi ile odalara piyasa fiyatlarını takip etme görevi vermektedir.
Aynı yasanın “Odalarda belge bedelleri ve ücretler” başlıklı 26. Maddesinin “Fatura suretlerinin onayı” hükmünü içeren a bendi ve “Rayiç fiyatların onayı” hükmünü içeren b bendi ile odalara fatura ve rayiç bedel onayı konusunda yetki vermektedir.
Buna göre; ATO İç Ticaret Müdürlüğü, Yapım İşleri Genel Şartnamesi uyarınca, kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet alım işlerinde hem faturaların hem de rayiç fiyatların piyasa rayiçlerine uygunluğu bakımından onaylanması işlemlerini gerçekleştirmektedir.
-BEZCİ:”FİYATLAR KAMUOYUNDA TARTIŞILDIĞI GİBİ YÜKSEK DEĞİL”
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ATO’nun kanunun verdiği yetkiye dayanak fatura onayı yaptığını ve rayiç bedel belirlediğini belirterek, tüm kamu mal ve hizmet alımlarında ATO’nun fatura ve rayiç bedel hizmeti verdiğini hatırlattı. Bezci, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bir kamu binası olduğu için yapılan işlemlerin faturaları diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet alımlarında olduğu gibi Odamızın onayına sunuldu” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapım işlerinde kullanılan ürünlerin ve hizmetlerin fiyatlarının iddia edildiği gibi yüksek olmadığına dikkat çeken Bezci, ATO’ya gelen faturaların, aynı alanda iştigal eden firmalardan sağlanan fiyat bilgileri doğrultusunda, alanında uzman kişiler olan komite temsilcileri tarafından değerlendirilerek onaylandığını bildirdi.
Bezci, “ATO’ya başvuran bir müteahhitin faturaları nasıl onay işlemi görüyor ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı için de aynı kriterler doğrultusunda işlemler gerçekleştirilmiştir.Odamızın onayına sunulan faturalar, ilgili komite temsilcileri tarafından büyük bir hassasiyetle incelenmiş, yapılan piyasa araştırmaları ve toplanan fiyatlar doğrultusunda onaylanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kullanılan ürünlerin fiyatları kamuoyunda tartışıldığı gibi yüksek değildir. Kullanılan ürünler ve alınan hizmetler piyasa rayiçlerine uygundur” diye konuştu.
Devletlerin ömürlerinin insan ömürlerinden uzun olduğunu kaydeden Bezci, şunları söyledi:
“Devlette devamlılık esastır. Kamu binaları bu devamlılık esas alınarak uzun vadeli planlamayla yapılmalıdır. İnşa edilen saray kişilerin değil Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin büyüklüğünün ve kudretinin bir nişanesidir. Çankaya Köşkü Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün eseriydi, uzun yıllar kullanıldı ve kullanılmaya devam edilecek. Cumhurbaşkanlığı Sarayı da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ileri görüşlülüğünün eseridir. Bu bina da en az 100 yıl boyunca kamu hizmetinde kullanılacaktır.''
Kaynak : HaberLobisi.com