Biyodizeli bileniniz vardır. Soya yağı , ayçiçek yağı vb. bitki veya hayvan yağları ile üretilen bir yakıt çeşidi. Hatta evde atık yağlar ile aracına kendi yakıtını kendi yapan insanlarda varmış.

Fosil yakıtlara nazaran kat kat daha çevre dostu. Son yıllarda yosun ile biyodizel üretilebileceği söyleniyor.

Amerika'da benzin istasyonlarında biyodizel satılıyor. Fiyatı aşağı yukarı normal yakıtlar ile aynı.

Burada aklıma takılan 2 husus var;

1- Her ne kadar fiyat olarak çok fark etmese de bizim gibi yakıtta dışarı bağlı bir ülke için kendi yakıtını üretme imkanı varken neden doğru dürüst araştırma yapan , üretim veririmliliğini arttırmak için uğraşan yok? Bakın haberlerde bile 40 yılın başı bir kere gösterir geçerler.

Amerika gibi bir ülke bile benzin istasyonlarında bunu satıyorken , petrol fakiri biz daha neyi bekliyoruz?


2- İnternette okuyorum eski haberleri , sürekli bir araştırıyoruz deyimi var. Mesela avrupa birliğinin bu konuyu araştırma grubu varmış 2012 veya daha öncesinden beri araştırıyorlar.

Hakikaten tam anlamıyla verim alınamadığı için mi araştırma devam ediliyor yoksa sırf araştırıyoruz demek için mi araştırılıyor? Yada birileri bu yakıtın üretimini sınırlı mı tutmaya çalışıyor?

Ayrıca biyodizel yeni keşfedilen bir şey değil geçmişi epey bir eski. Petrol babaları izin vermiyordur diyeceksiniz haklı olarak.

Düzensiz bir yazı oldu ama sonuç olarak biz neden hala bu yakıta önem vermiyoruz anlam veremedim. Benzin litre fiyatı 5 lira olan bir ülke bu işe girişmekle ne kaybedebilir ?