Dikkat biraz fazlaca şeffaflık ve gerçeklik içerir!

WordPress! Evet dünya da herkesin kullandığı ve en çok kullanılan içerik yönetim sistemi. Web’ini %22 sini tek başına omuzlayan devasa bir platform. Ekonomisinin milyar dolarlar civarında olduğunu ve her geçen gün de arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

WordPress kullanan ve bilen herkes haliyle ThemeForest‘i yakından takip eder bilir.

Aktif olarak son yıllarımı WordPress ile bütünleşik bir şekilde geçirdiğim ve yaşamımın büyük bir anlamını onun üzerinden kazandığım için bende neden böyle bir şeyin Türkiye’de olamayacağını araştırmasını yaparken, Türkiye’de oldukça eksik bir pazar olduğuna mevcut yapılan girişimlerin ise oldukça verimsiz ve girişimlerin etik değerlere sahip çıkmadıklarını fark ettim. Ve üzerinde 2 aylık bir araştırma yapıp kolları sıvamaya başladım.

Kolları sıvamaya başladığınız an girişiminize ismini koyduğunuz anda hemen sessiz sakin arka tarafta marka tescillerini yapmanız gerek, gerek ki Türkiye’de siteniz açılır açılmaz (etik değerlerden bahsettim ki Türkiye’de bunu hiç aramayın) eğer marka tesciliniz alınmadıysa hemen birisi başvurup sizin girişiminize dem vurabilir ki o alan adını ve markayı kullanmayabilirsiniz. Onun için başlamadan marka tescilinizi yapmanız gerekiyor.

Projenizi açtıktan ve satışa başladıktan sonra aslında neden Türkiye’de yapılamayacağına yavaş yavaş anlıyorsunuz.


  • Üzerinde 4 hafta uğraştığınız destek sistemi hiç bir müşteriniz tarafından kullanılmıyor olacağına göreceksiniz! Müşteriler destek sistemi kullanmak yerine size e-posta atıp, telefonla destek vermediğiniz hâlde telefonla, siz bir ürünü geliştirirken arayıp sizleri 3 saat meşgul edebiliyor. Hatta ve hatta sizi ilgili sosyal mecralardan bulup özel mesaj atmaya tutunda kişisel telefonunuzdan gece gece arayıp destek talebinde bulunmaya kadar da gidiyor. Yapmadığınız anda da, ki ürünü sattığınız da kabul ettirdiğiniz sözleşmeyi hatırlatıp, biz sözleşmeden anlamayız diyerek cümleye başlayıp birden tehditlere kadar varan bir konuşmanın içerisinde kendinizi bulabilirsiniz.


  • Ürünleriniz pazarı çıkar çıkmaz çoğu Türk geliştiriciler tarafından kıskanıldığınız için sizlere karşı toplu bir topa tutmalar başlayacak. Her ne kadar Türkiye’deki ilgili topluluklar şeffaf olduklarını bildirmesine karşı başındaki yöneticiler sizleri çekemediği ve olayı kişiselleştirdiği için sizleri gruptan hiç bir suçunuz olmadığı halde gruptan çıkartılabiliyorsunuz.


  • Ürünleriniz çoktan warezler de olduğunu, satışlarınızın düşmesindeki araştırmanız da göreceksiniz.


  • Sistemleriniz sürekli saldırı halinde ve legal yollardan ürünlerinize ulaşılmaya çalışıldığı için sisteminizin neden yavaş çalıştığını da öğrenebilirsiniz.


  • Sizleri bulunduğunuz her konumda kötülemek ve çamur atmak için elinden gelen yapan kişilerin olduğunu verdiğiniz sosyal medya reklamlarında fark edeceksiniz.


  • Ürettiğiniz içerikler bir çok spam bloglar da çoktan yerini almış ve kaynak gösterilmeden kullanıldığını araştırmalar eşliğinde gözlemleyeceksiniz.


Aslında sürekli ama sürekli diken üstünde olduğunuzu, değer üretmek için elinizden geleni yaptığınız ama nedense Türkiye’de bir türlü karşılığını bulamadığınız anda bir anda projenizi kapatıp temalarınızı ThemeForest’e eklemekle bulacaksınız.

Sürekli çalmaktan başka bir şey yapmadığımız, birbirimizi tebrik etmek yerine sürekli aşağıladığımız bir pazar da, dünyanın en iyi pazar çözümlerini üretseniz bile değerinizin bilinmediği anın farkına vardığınız da birden pazardan çekilebiliyorsunuz…

Onun için Türkiye’de bırakın ThemeForest gibi bir projeyi çıkartmayı daha topluluk da birbirimizle konuşmayı bilmiyoruz. Hatta yorum bile yapamıyoruz, yorum kültürümüz bile yok! Onun için gruplardaki çoğu paylaşımlar ya yorumsuz kalıyor ya da tartışmalara sebebiyet verdiğin kişiler engelleniyor..

Yakın çevremdeki bir kaç arkadaşım haricindeki hiç bir kimseye bu projeden bahsetmediğim için kolaylıkla bu yazıyı yazabiliyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum diyebilirim. Peki neden gizledim? En yakın arkadaşlarınızın bile sizin yapmadığınızı bildiğiniz bir proje için oldukça temiz ve şeffaf yorumlar da bulunabiliyor. Kötüyse kötü güzelse güzel diyebilir. Çok güzel olumlu sonuçlar aldım o ayrı :)

NOT: Bahsedilen projenin, Momoth‘un bir alt projesi olduğunu hatırlatarak Momoth’un yukarıdaki bahsedilenlerle hiçbir ilgilisi olmadığının altını çizmek isterim.

Neden yurtdışına gidiyorsunuz, neden Türkçe kaynak üretmiyorsunuz sorularınıza şunu söyleyebilirim. Temaların kodlarındaki açıklama satırlarını hem Türkçe hem de İngilizce yazdık da ne oldu?

Kaynak: Neden Türkiye’den ‘ThemeForest’ Çıkmaz?