PHPacemisi adlı üyeden alıntı

HTML + CSS
Bunlar şart. Ama devamında PHP veya ASP hazır frameworkler indirip onlar üzerinden git. PHP için Codeinteger iyidir. PHP öğrenirken bir framework de öğrenirsin.
Framework öğrenmeyeceğim, sadece PHP öğrenip enterprise seviyesinde web siteleri yapacağım diyorsan mühendislik okuman lazım. Ya da özel eğitim alıp 4-5 sene bir yerlerde staj yapman falan lazım.
Ama hedefim düşük, basit şeyler bana yeter diyorsan. Sadece temel PHP ve MySQL veritabanı (14 -15 komut falandır hepsi) öğrensen yeter. Veritabanına tablo yazdırıp tablodan veri çekmeyi öğrendinmi, sadce bununla bile güzel siteler kurarsın (CSS ile süsleyip tabii).

Ben karmaşık işlere girmem, yeni modaları takip etmem, basit, sade ve hızlı olsun diyorsan ASP işine gelebilir.

Ama HTML, CSS, Javascript (Temel işlevler için JQuery kütüphanesini anlayıp kusursuzca kullanabilmen gerekli. Mesela datepicker, sekmeler, item prepositionları vs... ) olmadan bir yere varamazsın.

Ben senelerdir bir şeyler öğreniyorum. Ama mühendislik gibi alanlarda okumadım. PHP ile istediğim herşeyi yapabilirim. Ama kesinlikle üst seviye işler yapamam. Üst seviye beceriyi de üniversitede eğitim almadan öğrenmen imkansız. PHP veya MySQL ile enterprise bir yazılım yapmak için Linux / Windows sunucu yapısını, network analizini, yük - stres testlerini, güvenlik yapılarını vs profesyonel derecede bilmen gerek.

Üniversite okumak şart yani. Ama bana karşı çıkanlar olacaktır. Genelde yazılım için üniversite okumaya gerek yok, kendini geliştirmene bakar derler. Onu diyenlere de bakıyorumda hepsi benim gibi Wordpress tema yapan adamlar. Türkiye'de bir tane lise mezunu, yazılımı yüzbinlerce kişi tarafından kullanılan, hatta yaptığı yazılımı bilmenin kişiye ayrı bir statü kazandırdığı ve iş bulmasını sağladığı bir adam göremiyorum. Kimi Mikro muhasebe programını iyi bilir, iş bulması kolaydır. Ama işte o programı yapan mühendistir. Mühendisler PHP'yi yaratırlar, JQuery yaratırlar, bizlerde PHP iyi biliyoruz diye hava atarız.

Yazıyı bir sonuca bağlayayım.
Hedefin kendin için basit işlerse, hangisini öğrenirsen öğren farketmez.
Hedefin ufak çaplı ticaretse, Codeinteger gibi framework üzerinde çalışarak PHP öğren. ( Çünkü bir framework yazamayacağımız aşikar birşey)
Hedefin kodlama öğrenip bir yerlerde çalışmaksa, özel kariyer kurslarına git, birkaç ay staj yap ve ortalama bir maaşla ufak çaplı bir şirkete girersin.
Hedefin üst seviye işlerse, ürün oluştururum, fikir yaratırım diyorsan üniversite şart.


Hocam Allah sizden razı olsun ilginize teşekkür ederim yazıyı kac kere okudum çok yararlı notlar var sagolun