Merhabalar,

Mobil tasarım günümüzde çok hızlı ilerleyen bir iş dalı olmaya başladı. Yurtdışında daha fazla olan bu rekabet ülkemizdede hızla çoğalmaya başladı. Bir çok firma artık firmaların mobil uygulamalarını ve hayata geçirdiği kendi projelerini yayınlamaya başladı. Hal böyle olunca tasarım sektöründe olan bizler için yeni bir iş olanağı ortaya çıktı.

Mobil tasarım bambaşka bir sektör. Web ile arasında çok fark var, artık kullanı kitleniz dev ekranlarda maus ile gezinmiyor, tamamen parmak hareketlerine bağlı olarak küçük ekranlarda kullanılıyor. Bu durumda tasarımı yaparken bir çok noktaya değinmemiz gerekiyor.

Değinmemiz gereken bazı noktaları şu şekilde açıklayayım:

1- UX ( Kullanılabilirlik ) adını yeni yeni bir kaç yıldır duyduğumuz aslında herşeyin başladığı noktadan bu yana bizle olan bi kavram. Kullanıcıya nasıl bir kullanılabilirlik sunduğumuz çok önemli bir nokta. Uygulamayı tasarlarken tüm yaş grubunun kullanabileceği şekilde basit ve kullanışlı bir tasarım yapmamız gerekiyor. Burada iş bize düşüyor tabiki. Sürekli yeni trendleri ve ux yazılarını takip ederek ab testleri yaparak ve ux ile ilgili seminerlere katılarak ux hakkındaki bilgimizi genişletebiliriz.

2- Güncel trendler. Günümüzde bir çok trend ortaya çıkmaya başladı, son yıllarda adığını duyduğumuz hayatımızda 2 yıldır rol oynayan Flat tasarımı özellikle göz önüne almamız gerekiyor. 2014’ün son aylarında çıkan Material Design prensiplerinide göz önünde bulundurarak uygulamamızı yeniden şekillendirebiliriz. Kısacası yeni çıkan trendleri çok yakından takip ediyor olmamız gerekiyor.

3- Animasyonlar. Kullanıcıya daha görsel bir şov için ve ilgi çekmenin en iyi yollarından birisi. Burada iş yazılımcıya düşüyor. Kullanıcı beklerken sıkılmaması için ufak ve göz alıcı tasarımlar uygulamaya albeni katacaktır.

4- Renk ve font kullanımı. Font kullanımı mobilde oldukça büyük önem taşıyan bir konu. Ekran boyutları küçük olduğu için font kullanımı kullanıcıyı zorlayabilir, bu açıdan okunaklı düzgün ve tipografik düzeni iyi olan fontlar kullanmanız kullanıcının ilgisini çekecektir.

5- İkon kullanımı. Yaptığımız uygulamalarda ikon seçimi çok büyük bir önem taşıyor. Tab geçişli olan tasarımlarda (örn: Facebook) kullanıcı ikona baktığında onun neyi kast ettiğini anlayabilmeli. Bir arama ikonunu düşünün büyüteç tarzında bir ikon kullanıcı bi bakışta bunun arama ikonu olduğunu nasıl anlıyorsa sizin seçtiğiniz ikonlarıda o biçimde bi bakışta anlamalı.

Bazı kaynaklar:

http://www.beyondkinetic.com/motion-ui-design-principles / Animasyon
https://medium.com/design-ux / UX
http://www.mobile-patterns.com / Mobil Tasarım Örnekleri, Patternleri
http://www.google.com/design/spec/material-design/introduction.html / Google Material Design

Boyutlar:
1080×1920

Çözünürlük:
480dpi

Bildirim Sekmesi Boyutu:
72px

Resim siteleri:

http://picjumbo.com/

http://thestocks.im/

http://www.pexels.com/

Biz ise bu dersimizde bir Yemek Tarifleri uygulamasının tasarımını yaptık. Keyifli seyirler,iyi öğrenmeler!





Uygulama Görüntüleri:
01- Splash Screen:
Orjinal Boyut



02- Anasayfa:
Orjinal Boyut



03- İç Sayfa01:
Orjinal Boyut



04- İç Sayfa02:
Orjinal Boyut



05- Menü:
Orjinal Boyut



Tüm Kaynak Dosyaları İndir

Enes Aktaş.