Sitenize gelen ziyaretçilerin, yazınıza yorum yapması için normal WordPress yorum sistemi dışında, Facebook kutusu içerisine yorum yapması, siteniz için daha hayırlı bir mevzudur. Çünkü okuyucu, bu kutuya yorum yaptığı anda, kendi duvarında sizin yazınızın linki otomatikman paylaşılır ve böylece, diğer arkadaşlarının da sizin yazınızdan haberi olur, sitenizin hitinin artma potansiyeli de yükselmiş olur.
Şimdi size gayet açık, resimli mesimli WordPress sitenize Facebook yorum kutusu eklentisiz olarak nasıl eklenir, onu anlatacağım. Aşağıda kodlar falan var, kod bilmiyorum diye tırsmayın, bilmeniz gerekmiyor, adım adım yazdıklarımı yapın yeter.
1. Adım: İlk olarak Facebook’da uygulama oluşturacağız. Buraya ışınlanıyoruz. Geliştirici hesabınız yoksa kolay, hemen yandaki kayıt butonundan Facebook hesabınızla kaydoluyorsunuz. Kayıt işleminden sonra “Yeni Uygulama Oluştur” butonuna basıyoruz. Karşımıza bir kutucuk çıktı. “Uygulama Adı” kısmına herhangi bir isim yazabilirsiniz. Tencere bile olabilir, isim önemli değil. Yalnız Türkçe karakter kullanmayın. “Uygulama Ad Alanı” kısmına da istediğinizi yazabilirsiniz. Başka bir şeye dokunmadan “Devam” butonuna basıyoruz.
Güvenlik doğrulamasını da geçtikten sonra uygulamamız oluşturulmuş bulunmakta. Uygulamamızın “api id” si falan lazım olacak. Uygulamanıza tekrar buradan ulaşabilirsiniz.
2. Adım: Bundan sonra php dosyalarımıza kod ekleyeceğiz. “Görünüm–>Düzenleyici” yolunu izleyerek “Üst Kısım (header.php)”ye tıklıyoruz. Kodlar arasından etiketini bulup hemen üstüne aşağıdaki kodları yapıştırıveriyoruz.
http://www.facebook.com/2008/fbml” dir=”ltr” lang=”tr-TR”>
Bu kodlarda “Kullanıcı ID’niz” ve “Uygulama ID” bölümleri var. Buraya kendi uygulama ve kullanıcı ID’mizi girmemiz gerekiyor. Kullanıcı ID’nizi öğrenmek için buraya tıklayın.
Uygulama ID’mizi öğrenmek için de tekrar buraya gidiyoruz.
Evet, gerekli numaraları öğrendikten sonra yukarıda verdiğim kodlardaki ugun yerlere bu numaraları yapıştırıyorsunuz.
3. Adım: Header.php’ye eklememiz gereken son bir kod kaldı. Aşağıdaki kodları etikentinden hemen sonra yapıştırın. Koddaki “your app id” yazan yere yine kendi uygulama numaramızı yazmayı unutmuyoruz.
<script>
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({appId: ‘your app id’, status: true, cookie: true,
xfbml: true});
};
(function() {
var e = document.createElement(‘script’); e.async = true;
e.src = document.location.protocol +
‘//connect.facebook.net/tr_TR/all.js’;
document.getElementById(‘fb-root’).appendChild(e);
}());
</script>
header.php’deki işimiz bu kadar. “Dosyayı Güncelle” adlı yeşilimsi butona basıp 4. adıma geçiş yapıyoruz.
4. Adım: Son olarak yine “Görünüm–>Düzenleyici” yolundan “Yorumlar (comments.php)” dosyasını açıyoruz. yorum kutusu nerede gözüksün istiyorsanız oraya aşağıdaki kodları yapıştırıyoruz. “Uygulama id” ve “Kullanıcı id” kısımlarını da değiştiryorsunuz tabiki. Yukarıda öğrenmiştik.
<script></script>
” num_posts=”10″ width=”550″>
Yukarıda verdiğim kodda ki num_posts=”0″ yazan yer, sitenizde kaç adet yorum gösterileceğidir. Ne kadar yorum gözüksün istiyorsanız ona göre rakam yazın. data-colorscheme=”dark” buraya light veya dark yazınız. light bende göründüğü gibidir, dark ise koyu bir renk düzenidir. width=”550″ ise, genişlik ayarıdır. Burayla oynamanızı tavsiye etmiyorum. Önerilen ayar 550′dir. Fakat isterseniz, kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
Dosyayı güncelle diyerek işlemin sonuna geliyoruz. Hayırlı olsun kutunuz.
Bu yazının resimlisi aynı zamanda kaynağa ulaşacağınız linktir:
http://gurcaninan.com/wp-sitenize-facebook-yorum-kutusu-ekleme-ekle/