20 OCAK KATLİAMI'NIN 25. YILI

Karsta, İstanbulda ve bir sıra Türkiye ve diğer Türk ülkelerinde, şehirlerinde anma Törenleri başlamıştır.

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet askerleri tarafından ermenileri koruma amacıyla girerek Azerbaycan Türklerini katlettiği katliamın 25. yılı...

Ermenilerin artan toprak talepleri karşısında büyük bir Azerbaycan Türkleri tepki göstermiş ve Ermeniler Dışarı sloganları atarak yürüyüşler tertiplemişlerdi. Buna misilleme olarak Ermenistan’da yaşayan çok sayıda Azerbaycan Türk'ü kovulmuştu.

13 Ocak 1990'da başlatılan Bakü Katliamını durdurmak iddiası ile Sovyet Ordusu Bakü'ye girerek isyanı kanlı bir biçimde bastırdı. Sovyet birlikleri, 20 Ocak 1990'da Ermenileri korumak iddiası ile Bakü'ye giderek 143 Azerbaycan Türk'ünü katletti. Sovyet Ordusunun sert müdahelesi Azerbaycan halkında büyük tepkilere sebep oldu. Bu bastırma protesto eden Azerbaycan Türklerini cezalandırmaktan öte, artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek tüm Sovyet cumhuriyetlerine bir göz dağı niteliğindeydi. Ancak bu taktik geri tepti ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da, diğer Sovyet cumhuriyetlerinde de olduğu gibi, milliyetçilik akımını ve bağımsızlık talebini hızlandırarak, Azerbaycan halkında Sovyet yönetiminin topluca reddine neden oldu ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırdı.

BİR AZERBAYCAN TÜRKÜ OLARAK BİLDİKLERİMİ PAYLAŞMAĞI BORÇ BİLDİM.

Paylaşalım bu vahşeti tüm Türk kardeşlerimiz görsün.


Her yıl olduğu gibi bu yılda 20 ocak şehitlerimizin mezarı üstüne kırmızı (kanlı) karanfiller koyuldu.