Raspberry Pi çıkış yaptığı 29 Şubat 2012 tarihinden itibaren dünya üzerinde farklı bir konsept geliştirmeyi başaran bir organizason oldu. İngiltere’de bir dernek tarafından, okullardaki bilgisayar eğitimine katkı olarak tasarlanan Raspberry Pi yıllar içinde gelişerek popüleritesini arttırdı. Bununla beraber Single Board Computer kavramını teknoloji dünyasına kattı.
Single Board Computer nedir?
İngilizce adında da anlaşılacağı gibi, tek kart bilgisayar tasarımlarıdır. Yani alacağınız bu kartlar çalışabilir birer bilgisayar oluyorlar. Tek yapmanız gereken içine işletim sistemi taşıyan SD kart takıp çalıştırmak.
Raspberry Pi neden önemlidir?
Raspberry Pi, dünya üzerinde bu konsepti geliştiren ilk kart olma özelliği taşıyor. Ayrıca bir dernek olduğu için kar güte amacı gütmeyen topluluk, 35$ gibi bir fiyata bu konsepti geliştirmiş oldu. O kadar popüler oldu ki, dünya genelinde bazı okullarda, Raspberry Pi sınıfları kuruldu. Bunun üzerinden eğitim verilmeye başlandı. Bunun yanı sıra dünya genelinde Raspberry Pi toplulukları oluşturuldu.
Raspberry Pi Benzeri Kartlar
Kendi konseptini oluşturan öncü kart olduğu için, piyasa üzerinde benzeri kartlar çıkarılmaya başlandı. Ancak ilk olmanın faydasını kulanan Raspberry Pi, topluluk yapısı ile hep bir adım önde olmayı başardı. Bunun yanında kar amacı olmadığı için de fiyat olarak daha düşük seviyede kalabildi. Ancak yine de başarılı olan benzerleri yok değil.
BeagleBone
BeagleBone Black
Banana Pi
Panda Board
Cubieboard 2
Raspberry Pi 2 Özellikleri
Raspberry Pi 2, en son güncellenen sürüm olaran Raspberry Pi B+ modeline göre oldukça fazla güçlenmiş durumda. Öyleki güç olarak 6 kat güçlendiği söyleniyor. Özelliklerine baktığımızda günümüz teknolojisine daha da yaklaşmış durumda.
900MHz 4 Çekirdek ARM Cortex-A7 CPU – Eski sürüme göre 6 Kat daha Güçlü
1GB LPDDR2 SDRAM
35$ Fiyat etiketi
Raspberry Pi 1 ile birebir uyumlu
Linux, Android ve Windows 10 Desteği
HDMI Çıkışı
4 USB Bağlantısı
Raspberry Pi ve Raspberry Pi 2 Arası Farklar
Bir önceki sürüme göre, Raspberry Pi 2 işlemci ve RAM alanında güçlü değişimler yaşamış. İşlemci kısmında ARM A7 tabanlı bir işlemci kullanarak güncel işletim sistemlerine uyumlu hale gelmiş olacak. Öyleki Windows 10 desteği geldiği açıklandı. Hatta geliştiricilere, Windows 10 RPİ2 sürümü ücretesiz dağıtılacak.
Kaynak :
Raspberry Pi 2 Özellikleri ve Fiyatı