şu anda öğrenme aşamasındayım. oop ye merak sardım daha düzenli bir şekilde kodlama yapabilmek için php sürümlerinin bazısında $this->name gibisinden kullanılırken de yeni sürümlerde tavsiye etmiyorlarmış bu kullanmı. self:: ya da parent:: kullanımını öneriyorlar. biraz merak ettim açıkçası protected static diye oluşturabilir miyim diye fonksiyonları. static olursa rami daha az yer gibisinden şeyler anlatılıyor kitaplarda genellikle ama örnekler public static ti kalıtımla birlikte anlatmamıştı
static olursa ram'den daha az yer demek pek makul değil anlatayım; static sınıflar bir kez ram'de adreslenir ve değişmeceğini static anahtar kelimesi ile GCC anlar. İkinci bir defa bu sınıfı çağırdığınızda yeni bir obje yaratmaz amaaaa ki ama.. static sınıflar yada metodlar GCC(Garbage Collector) tarafından toplanmazlar her daim ram'de yer işgal ederler. Fakat siz statik olmayan bir sınıf her lazım olduğunda yaratırsınız ve kullanırsınız daha sonra ise GCC gelir, bunlar toplar ve RAM'dne temizler..
Kullanım noktaları, amaçları tamamı ile ihtiyaca bağlıdır. static sınıflar genelde projelerde Util, Helper diye adlandırılan çokca lazım olan ve genelde değişmeyecek static parametreler ve fonksiyonlar için kullanılır. Mesela ; bir projenin ayağa kalkması için kullanılan config değerler(database bağlantı parametreleri, dosya isimler, klasör path'leri..), Date ve Time ile ilgili metod yada değerler ..
self : this(java)
parent : super(java)
parent ata sınıfa eriş diyor, kalıtım aldığı yada soyut sınfı olan bir üst sınıfa gidiyor.
self olayını yazdıydım ;)
tavsiyem object oriented prensipleri nelerdir onu okumanızdan yanadır. bloğumda yazdıydım basitçe - > oop