Ben 3 sene öncesine kadar ucuz php hostingleri alıp site kuran biriydim. daha sonra python diline geçtim, vps sunucu kurdum linode ve digitalocean üzerinde. her iki firmanın da yeni başlayanlar için devasa kaynakları var. ihtiyacınız olan şeyi mutlaka biri sormuş, birileri yanıtlamış oluyor komünütü sayfalarında.

phpmyadmin vs çok kolay harika falan diye seviniyor php geliştiriciler. ama çok büyük bir tembelliğe alışıyorlar haberleri yok. ayrıca sizin ihtiyacınız olmayan bir dünya şey çalışıyor sunucuda, kaynak tüketiyor. şu an bir sunucunun her şeyini yönetebiliyorum. elbette bir sistem yöneticisi değilim, ama sorunumu araştırıp çözüyorum her seferinde. ayrıca bir çok şey hazır kurulu geldiği için, çoğu php geliştirici aslında bir web server'ın nasıl çalıştığını, nasıl yönetildiğini bilmiyor, iki satır apache kodu yazmaktan aciz çoğu. ve evet kendilerine web geliştirici diyorlar malesef.

denildiği gibi, ingilizce biraz varsa sıkıntı olmaz. bu hevesle alakalı. linux ile, komut satırı ile çalışmak hoşuna gidecekse dene derim. ama üstün sürükle bırak teknolojisiyle devam edeceksen hayat belki daha kolay olabilir.