Programlamaya başlandıktan sonrası bir ayrı hikayedir aslında. Başlamadan önce onlarca soru sorarız hangi dili öğrenmeliyim? Ne yapmalıyım? Tarzında sorular …

Etrafımızdaki makaleler ve kişilerin (doğru veyahut yanlış) önermeleri sonucunda işin bir ucundan tutup başlarız programcılığa. Peki başladıktan sonra ne yapmalıyız ? Biraz daha açıkça yazayım.

Ben bir programlama dilini yaladım yuttum fakat bana şuan yeterli gelmiyor daha geniş alanlarda çalışmak istiyorum ne yapmalıyım ? Web tasarımı çok seviyorum, programda yazmak istiyorum , flash animasyonları da fena olmaz hani … Bu sorulara sahip birçok kişi var.Bu makalemde bu sorulara cevap vermek istiyorum.

Öncelikle programlamayı üniversite olarak görebilirsiniz.Üniversitelerin genel manığı nedir ? İlk iki yıl kendi alanında temel düzeyde bilmesi gerekli tüm dersler verilir ondan sonraki yıllarda alanında uzmanlaşacağı konulara değinilir.Fakat gidip te tıp fakültesi 4.sınıf öğrencisine xml dersi verilmez.Çünkü onun alanıyla alakası yoktur.İşte sizlerde programlamaya başladıysanız bu bir hedef doğrultusunda olmuştur.Yani kimse benim canım sıkıldı biraz programlama öğreneyim demezBu sebepten dolayı sizlere ilk önerim kesinlikle ve kesinlikle belirlediğiniz hedef doğrultusundaki alanlara yönelin.Zamanla hedefleriniz gelişim ve değişim gösterecektir bunun ile birlikte sizinde alanlarınız gelişecekir.

Programlamaya başladığımızdaki hedeflerimizde çok önemlidir.Yani internette dolaşırken iki msn çalan program adı altında yayınlanan kod yığını gördüğümüzde bende böyle program yazıcam msn çalıcam en büyük hedefim bu derseniz inanki en başta kaybedenlerden olursunuz.Çünkü programlama tam anlamıyla geleceğe yatırımdır öyle iki günde öğrenilecek bir şey değildir.Bu tip hayalleri olan arkadaşlar programlamaya başladıktan 2 gün sonra hala ekrana merhaba dünya yazdırmaktan bıkar ve sıkılıp bırakır programcılığı.Kendimden örnek vereyim ben işletim sistemi geliştiriciliği ve driver yazıcılığı isteyerek başladım programlamaya ve bu alanda en önemli olan c ve c++ dillerine yöneldim.Programlamaya başladığımda dile tam anlamıyla hakim olabilmek için o ilk adım olan merhaba dünya üzerinde tabiri caizse kafa patlattım.sağdan sola aşağıdan yukarıya her şekilde yazmaya çalıştım o merhaba dünyayı .Tabi zamanla benimde hayallerim genişledi ve istekler doğrultusunda yeni alanlara da yöneldim.En basitinden br blog hazırlama ihtiyacı duydum ve bunun için php ye yöneldim.

Programlama sanatını anlatırken yemeklerle bağdaştırmayı severim.Yemek yapmaya başlarken kim içli köfte veya portakallı ördek yapmaya başlamıştır ? öncelikle yumurta kırmıştır.Sonra makarna , sonra imam bayıldı . . .Zamanla yemek yapma mantığını kavramış ve değişik mutfaklara el atmaya başlamıştır.Programcılıkta aynı böyledir benim gözümde.Zamanı gelir yemeğin dibini tutturursunuz zamanı gelir tuzu kaçırırsınız zamanı gelir 3 kişi için 10 kişilik yemek yaparsınız.Bunları yapa yapa hata yapmamayı öğrenirsiniz.

Programcılıkta güzel bir deyim vardır“programlamaya kod yazarak değil kod okuyarak başlayın” diye.Bende ısrarla bu deyimin üzerinde durulması gerektiğini söylüyorum.Önünüze getirilen bir kodun aşağı yukarı ne yaptığını ne işe yaradığını anlamaya çalışın .Anlamadığınız noktalar illaki olacaktır bu da sizi araştırmaya sürükleyecektir . Gördüğünüz bir kodda şurda while(true) yazıyor acaba bu ne işe yarıyor diye merak eder ve bunu öğrenmek için araştırmaya başlarsınız bu da sizin gelişiminize yardımcı olur.

Algoritma bilgisi iyi olan ve herhangi bir dile kendinden emin bir şekilde hakim olan kişi benim fikrimce çok hızlı bir şekilde diğer dilleri de öğrenebilir.Programcılığa adım atan herhangi biri için örnek bir yol çizeyim .

A kişisi: üst düzey algoritma ve C++ bilgisi var fakat sıkılmış hep bu alanda olmaktan ne yapmalı?

Öncelikle kendi dilinin gelişim sürecine kesinlikle ayak uydurmalı .Bununla beraber kendine bir site yapmak istiyor fakat hiç bilgisi yok bu alanda ne yapacak? Yapacağı şu, hakim olduğu dili daha da geliştirmeye devam edecek ve HOBİ olarak gördüğü web sitesine az bir süre ayıracak kitaplardan , tasarımcılardan aldığı tavsiyeler doğrultusunda onu öğrenmeye çalışacak fakat bu noktada denge çok önemli kendime bir web sitesi yapacam diyip bildiği ve üzerine çalıştığı dili boşlamamalı , web sitesi yapacaksa bunu bir alt dal olarak görüp belli günlerde belli zamanlarda buna çalışmalı .

Son olarak bu yazıyı okuyan yeni programcı arkadaşlara önerim kendi hedefleriniz doğrultusunda belirlediğiniz yolda sağlam adımlarla ilerleyin ara sıra yan yollara uğrayıp biraz kafa dağıtabilirsiniz ama sürekli olarak yan yollardan ilerlerseniz bir yerde kaybolursunuz ve hedefinize ulaşamazsınız.