Toplum olarak bazı konularda çeşitli bilgi kirliliklerinin esiri oluyoruz. Fotoğraf dünyası da, bu karmaşadan nasibini alıyor. Eline makine alana sanatçı, gerçek sanatçılara ise alelade bir fotoğrafçı damgası vurulduğu günümüzde, temel bazı farkları anlatmak ve bu farkların ardından konunun tekrar değerlendirilmesini sağlamak istiyoruz.

Öncelikle ilk incelememiz gereken kavram, “fotoğrafçı” kavramıdır. Fotoğrafçı denilen kişinin, herhangi bir sanat kaygısı güttüğünü söylemek, çok abartı olmadığı gibi, kesinlikle doğru denilecek bir önerme de değildir. Fotoğrafçı, kendi kişisel zevkleri doğrultusunda anı yakalamak, elindeki makineden maksimum fayda sağlayarak güzel kareleri hafızaya almak, hoş durumları ölümsüzleştirmek gibi amaçlar ile deklanşöre basmaktadır. Her ne kadar kişisel zevklerinden kaynaklanan açık, duruş, ışık gibi noktaların üzerine eğilmek istese de, tam bir çalışma ve eksiksiz bir fotoğraf sanatı icra etmek, bu kadar kolay değildir. Yani fotoğrafçı, herhangi birimize verilen bir sıfat olabilmektedir. Fotoğraflarda fazla detaya sahip olunmasına pek gerek yoktur.

Gerçek bir fotoğraf sanatçısı ise, hayatını çekeceği kareye adayabilen, her detayı yaşayan ve uygun kareyi bulana kadar deklanşöre basmaktan usanmayan kişiye verilen bir isimdir. Gerçek bir fotoğraf sanatçısı, oluşturacağı eserini saatler boyunca düşünebilir. Bu kareleri kafasında yaşayan sanatçı, uygun kareyi zihninde canlandırmasının ardından bu görüntüyü elde edebilmek için çalışmalarına başlayacaktır.

Tüm Detayları Düşünebilmek

Fotoğraf sanatçısı, çekeceği fotoğraftaki tüm detayları düşünmek zorunda olan, zorunluluktan ziyade, bu detaylara kafa yormayı tutku ile isteyen kişidir. Kafasında canlandırdığı fotoğraf karesini gerçekleştirebilmek için uygun olan açıyı yakalayıp, bunun ile ilgili makine ayarlarını da yapar fotoğraf sanatçısı. Daha sonrasında ise, fotoğraf karesine yansıyan ışığın açısından, vurduğu noktalarda yarattığı görüntüye kadar her noktayı kontrol altında tutar. Fotoğrafı çekilecek nesnelerin, fotoğraf karesi içinde nasıl durdukları, hangi konumlarda bulundukları, fotoğrafa nasıl bir anlam kattıkları ve ne şekilde değerlendirilmeleri gerektiği gibi noktaları da gözden geçiren fotoğraf sanatçısı, uygun kareyi denk getirmek için aynı görüntü üzerinde yüzlerce kez denklanşöre basmaktan da geri durmayacaktır.

Kullanılan Teçhizat

Günümüzde iyi bir fotoğraf makinesi olan insanlar, kendilerini sanatçı olarak topluma kabul ettirmeye çalışmaktadır. Halbuki genel geçer bir kural şunu söyler;

“Teçhizat ne kadar iyi olursa olsun, fotoğrafı çeken tam donanımlı değilse, kullanılan teknoloji kişinin sanatçı olmasına pek fayda etmez.”

Fotoğraf sanatçısı, kullandığı makineye de tam hükmeden ve makineden fazlasına kendi içinde sahip olan kişi olarak tasvir edilmektedir.

Kaynak: İsteyen Herkes Profesyonel Fotoğraf Sanatçısı Olabilir Mi?