Sosyal medya artık günümüzde insanların sadece fotoğraf ya da video paylaşıp, iletişim kurdukları sosyal bir ortam olmaktan çıkıp, kişilerin ya da markaların müşterileri ile iletişim kurdukları, ürün ve hizmetlerini sergiledikleri, pazarlama ve tutundurma çalışmaları yaptıkları hatta satış sonrası destek verdikleri bir platforma dönüşmüş durumdadır. Durum böyle olunca, edinilen kitlenin bir marka için ne kadar doğru olduğu, sizi takip eden kişilerin nelerden hoşlandığı, internette sizinle ilgili nelerin konuşulduğunu öğrenmek, bunları ölçümlemek ve analiz etmek, sosyal medyanın en ihtiyaç duyulan ögeleri olmuştur.

Bu tür verileri ölçerek, iyi analiz edip markanız ile ilgili bir plan oluşturabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenize en doğru mesajı vererek; sosyal medya üzerinde etkileşiminizi arttırabilir, hedef kitlenizin ihtiyaçlarına daha etkin çözümler üretebilir ve daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Bu da markanızın, sosyal medya üzerinde imajını arttırır ve doğrudan olmasa da dolaylı olarak satışlarınız artmasında bir etken oluşturur.

Bu yazımda, bu tür verilerin nasıl toplanacağı ve bunların analizinde sizlere yardımcı olacak olan sosyal medya araçlarından bahsedeceğim.

Google Alerts

Google Alerts, Google’ın bizlere sunmuş olduğu ücretsiz bir sosyal medya takip aracıdır. Bu araç ile markanız ya da sektörünüzle alakalı anahtar kelimeleri tanımlayarak, internet üzerinde, dünyanın neresinde olursa olsun, belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler ile ilgili çıkan tüm konuları sizlere bildirerek; nerede, hangi tarihte ve hangi konuda konuşulduğunu ya da haber yapıldığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizin hangi mecralarda olduğunu ya da markanız ile ilgili hangi mecralarda olumsuz görüşlerin sergilendiğini görebilir ve buna göre sosyal platformlar üzerinde daha iyi bir pozisyon alabilirsiniz.

Google Alerts’a, varolan herhangi bir Gmail hesabınız ile kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. Tanımladığınız kelimeler anlık olarak, Gmail’de bulunan e-posta hesabınıza gelecektir. Türkçe ara yüze sahip olan Alerts’a buradan ulaşabilirsiniz.

TweetReach

TweetReach, 2009 yılında kurulmuş, Twitter üzerinde yapmış olduğunuz paylaşımların kaç kişiye ulaştığını, bu paylaşımlar sonucunda edinmiş olduğunuz etkileşimi, en etkin takipçilerinizi sizlere grafik veriler olarak sunan bir platformdur. TweetReach ile Twitter’daki hedef kitleniz hakkında detaylı bilgiye ulaşarak, hamlelerinizi bu veriler doğrultusunda yapabilirsiniz.

TweetReach, ücretsiz platformlar arasında, en iyi grafik verileri sunan araçlardan biridir.

Hootsuite

Hootsuite, varolan tüm sosyal medya profillerinizi tek bir sayfa üzerinden yönetmenizi, gelen bildirimleri anlık olarak görmenizi, bu bildirimlere ya da mesajlara tek bir ara yüz üzerinden cevap vermenizi ve tüm bu etkileşimleri ölçümlemenizi sağlayan çok kapsamlı bir araçtır. Hootsuite ile birden fazla Facebook, Twitter ve Google+ hesabınız için paylaşım yapabilirsiniz. Hootsuite’in en kullanışlı özelliklerinde biri de tüm sosyal ağlar için bir ya da birden fazla içeriği farklı zamanlarda paylaşabilme imkânı vermesidir. Bu özellik sayesinde paylaşımlarınızı tek bir platform üzerinden günlük, haftalık ya da aylık olarak planlayabilir ve bu sayede zamandan yana tasarruf edebilirsiniz.

Hootsuite’in bir diğer güzel özelliği de kişiselleştirilebilir olmasıdır. Ana ekranda bulunan bilgileri düzenleyerek, hangi hesabınız ile ilgili hangi bilgi size daha fazla lazım ise buna göre bir düzenleme yapabilirsiniz.

Hootsuite ayrıca tüm hesaplarınız için grafik veriler halinde ayrı ayrı istatistikler sunmaktadır.

Social Mention

Social Meniton, internette herhangi bir mecrada yayınlanan bir yazının, nerede ve ne zaman yayınlandığını gösteren, sosyal medya arama ağıdır.

Arama yapmak istediğiniz anahtar kelimeyi, arama çubuğuna girerek o anahtar kelime ile ilgili hangi platformda ve ne zaman bahsedildiğini görebilirsiniz. Social Mention arama yaptığınız anahtar kelimedeki sonuçları anlık olarak görüntüler.

Social Mention’ın, Google Alerts’tan farkı çıkan sonuçları analiz edebilme özelliğidir. Social Mention’ta bir arama yaptığınızda çıkan sonuçlar ile birlikte, bu anahtar kelime ile yazılan yazıların; son 24 saatteki artış oranı, bahsedilen konulardaki duygu yoğunluğu, ilgili anahtar kelimeler gibi birçok veriye sol tarafta bulunan filtreleme seçeneklerinden ulaşabilirsiniz. Bu çıkan verileri yorumlayarak firma, pazar ve rakip analizi yapabilirsiniz. Tabi burada devreye yorumlama ve analiz etme gibi bambaşka bir kavram çıkıyor. Sonuçları veriler halinde görmekten ziyade asıl önemli olan bu sonuçları yorumlama ve analiz etmektir.


HowSociable

HowSociable sosyal ağlar üzerinde, markanızın ve rakiplerinizin etkisi ölçebileceğiniz bir platformdur. Social Mention mantığı ile çalışır ve sosyal arama ağı olarak adlandırılabilir. 12 tane sosyal ağ üzerinde ücretsiz olarak çalışan HowSociable’da, Facebook, Twitter dahil diğer 24 adet sosyal ağa erişmek için ücretli bir hesaba sahip olmanız gerekmektedir.

HowSociable, çıkan sonuçlarda hangi ağda daha etkin olduğunuzu ya da hangi ağlarda etkin olmadığınızı puanlayarak gösterir. Bu sonuçlar üzerinden rakipleriniz ile firmanızı karşılaştırıp, hedef kitlenizin nerede olduğu görebilir ve hangi sosyal ağda daha etkin olmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Sosyal medyada hesaplar açmak, paylaşımlarda bulunmak ve satış sonrası hizmet vermek kadar bu ağlardaki etkinliğinizi ve aldığınız etkileşimi ölçmek de çok önemlidir. Tabi bu verileri grafikler halinde görmek size sadece bilgi verir. Asıl önemli olan da bu bilgiler ışığında yorum ve analiz yaparak, bir strateji geliştirmektir. Sosyal medyada başarı olmak için bu verileri her ay düzenli olarak raporlamanız gerekmektedir. Bu şekilde hangi sosyal ağda, bir önceki aya göre neler yaptığınızı, ne şekilde geri dönüşler aldığınızı görerek, bir sonraki ay için daha etkili bir plan hazırlayabilirsiniz.

Sosyal Medya'nın SEO'ya Etkisi'ni Öğrenmek İçin Tıklayın