Yaşadığımız çağda bizim için en önemli teknoloji internet teknolojisidir. Zira bu çağda hemen tüm işlemlerimizi internet üzerinden hallediyoruz. Bu nedenle de internet her geçen gün hayatımıza daha da fazla yerleşmeye başladı. Artık neredeyse interneti kullanmadığımız an kalmadı. Özellikle akıllı cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle birlikte interneti daha da çok kullanmaya başladık. Bu nedenle de internete verdiğimiz önem her geçen gün artarak devam ediyor. Elektronik bir ağ olan internet sayesinde web sitelerine ulaşabiliyoruz ve bu web siteleri aracılığıyla da dilediğimiz hemen her konuda bir hizmet almış oluyoruz.Günümüzde internet dünyasında en popüler hale gelen çalışma ise SEO çalışmalarıdır.


Arama motorları optimizasyonu olarak kullanabileceğimiz bu kavram, internet sitelerinin arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir. Arama motorları, insanların internet ağı üzerinde herhangi bir şey bulmak için kullandıkları araçlardır. Google, yahoo, yandex gibi tüm dünyada oldukça yağın bir şekilde kullanılan arama motorları bulunmaktadır. İşte web siteleri, bu arama motorlarında internet kullanıcıları tarafından yapılacak aramalar sırasında onların karşısına gelen arama sonuçlarında kendi isimlerinin üst sıralarda yer almasını istemektedirler. Web sitelerinin arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmesi içinse bazı çalışmalar yapılması gerekmektedir. İşte bu amaçla yapılan tüm çalışmaların adına arama motorları optimizasyonu yani SEO denilmektedir.


SEO, birçok internet sitesi için oldukça önemli bir konudur. Çünkü bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması demek o sitenin daha fazla insana ulaşması demektir. Çünkü hepimizin de bildiği gibi arama motorlarında herhangi bir şey arayan kullanıcılar genellikle arama sonuçlarının ilk sayfasında yer alan siteleri tıklamaktadır. İşte bu nedenle de web siteleri için arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak son derece önemlidir. Aslında arama motorlarının üst sıralarında yer almak bir nevi reklamdır. Hatta sıradan bir reklamdan çok daha etkileyici bir reklamdır. Çünkü aram motorlarında herhangi bir konuda yaptığı aramada karşısına çıkan sonuçlar arasından tıkladığı internet sitesini eğer beğenirse bir sonraki defada yine kullanmakta ve hatta bu siteyi arkadaşlarına tavsiye etmektedir.



Web siteleri açısından son derece önemli olan SEO çalışmaları içinse bazı şeylere dikkat etmek gerekmektedir. SEO açısından en önemli konu site içerisinde kullanılacak metinlerdir. Çünkü aramalar kelimelerle yapılmaktadır ve arama motorları kelime temelli olarak arama sonuçlarını sıralamaktadırlar. Bu nedenle de bir web sitesi arama motorlarında üst sıralara çıkmak istiyorsa öncelikle bünyesindeki metinleri düzenleyecektir. Kullanıcıların arama motorlarında arama yaparken kullandıkları veya kullanabilecekleri kelimeleri, tamlamaları ve kavramları site içeriğinde yer alan metinlerde kullanmak SEO açısından oldukça etkili bir yöntemdir. Çünkü bu sayede kullanıcının yaptığı aramada karşısına çıkacak sonuçlar arasında web sitesinin de yer alması sağlanacaktır.







SEO açısından web sitesinde kullanılacak kelimelerin önemi oldukça fazladır. Ancak burada kullanılacak yazıların, kelimelerin ve ifadelerin özgün olması gerekmektedir. Yani metinlerde yer alan kelimelerin veya cümlelerin kopya olmaması gerekmektedir. Zira herhangi bir kopya içerik arama motorları tarafından algılanmakta ve bu durumda sizin siteniz arama sonuçlarında gösterilmemektedir. Birebir kopyalama yöntemi ile site içerisine alınan içerik nedeniyle arama motorları tarafından ceza verilmesi söz konusu değildir. Ancak kopya içerik durumunda SEO açısından son derece sakıncalı bir durum ortaya çıkmaktadır. Çünkü böyle bir durumda arama motorlarının üst sıralarında yer almak neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Bu nedenle de SEO çalışmalarında web sitesi metinlerinde kopya içeriğin yer almamasına dikkat edilmektedir.


Bu makale Web Tasarım Sitesinden alınmıştır.