Bir web sitesi hazırlamak için öncelikle web sitesinin nasıl hazırlandığının ve bir web sitesini yayınlayabilmek için nelere ihtiyaç olacağının bilinmesi gerekmektedir. Web sitesi hazırlayabilmek için öncelikle bir alan adı belirlemek ve bir web hosting (Site barındırma) hizmeti almak gerekmektedir. Site barındırma, hazırlanacak bir web sitesinde kullanılacak sayfaların, resimlerin ve dokümanların kullanıcılar tarafından erişilebilecek bir bilgisayarda tutulması hizmetidir. İnternet sitesi hazırlama konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise Web hosting kontrol panelidir. Hosting kontrol panelleri size sunucunuz üzerinde işlemlerinizi gerçekleştirebilme ve veritabanınıza ulaşabilme imkânı vermektedir. Hosting kontrol panelleri sayesinde web sayfanızın işlevselliğini artırabilir, mail adresleri oluşturabilir, web sayfanız için gerekli kodlar yazabilir ve gerekli programları güncelleyebilirsiniz.
Şu anda kullanımda olan birçok hosting kontrol paneli vardır. Cpanel ise bunların arasında en popüler ve en çok kullanıcıya sahip olanıdır. Cpanel, şu anda uygulamada mevcut olan kontrol panelleri arasında en kolay kullanım imkânı sunan kontrol panelidir. Cpanel, kullanım açısından sağladığı birçok kolaylık sayesinde hem Linux hem de Windows host kullanıcıları tarafından tercih ediliyor. Cpanel, Windows host kullanıcıları için Enkompass isimli kontrol panelini, Linux host kullanıcıları için ise webhost manager isimli kontrol panelini hizmete sunuyor. Her iki tür kontrol panelinde de Cpanel, sahip olduğu ara yüz sayesinde kullanıcılarına kolay ve işlevsel bir kullanım imkanı sağlıyor ve bu özelliği sayesinde birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor.Cpanel yaygın olarak kullanıldığı için, bu web kontrol panelinin nasıl kullanıldığına ilişkin bazı açıklamalar yapmamız gerekiyor. Cpanel’i kullanabilmek için öncelikle kontrol paneline giriş yapmamız gerekiyor. Hosting hizmeti satın aldığımız an verilen bilgiler içerisinde bize Cpanel’e giriş yapabilmek için kullanıcı adı ve şifre verilmektedir. İnternet tarayıcımıza siteadı.com/2082 ya da siteadı.com/cpanel yazdığımızda karşımıza çıkacak ekranda bize verilen kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girerek Cpanel’e giriş yapabiliriz. Tabi ki bu kullanıcı adı ve şifreyi çok iyi saklayıp kimseyle paylaşmamalıyız. Zira bizden başka birisinin şifremizi kullanarak Cpanel’e giriş yapması demek bu kişinin veritabanımızı bile silebileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle şifrenin paylaşılmaması konusunda son derece dikkatli davranmamız gerekir.
Cpanel’e giriş yaptıktan sonra kontrol paneli içerisinde yer alan arayüzler sayesinde başlangıç sihirbazının dilini değiştirebilir ve bu dili Türkçe olarak seçebiliriz. Ancak yapacağımız bu seçimden sonra tüm kelimelerin Türkçe olmadığını belirtmekte de fayda var. Daha sonra Cpanel üzerinde mevcut seçenekler sayesinde site kurulumu ve Cpanel kullanımı hakkında detaylı bilgilere ulaşmak mümkün. Cpanel kullanarak mail adresi alabileceğimizi daha önce belirtmiştik. İşte burada kolay bir şekilde site adınızı uzantı olarak kullanan bir mail adresi oluşturabilmeniz mümkün. Ayrıca yine Cpanel sayesinde bir veritabanı oluşturabilir ve veri tabanınızın kontrolünü rahatça sağlayabilirsiniz.
Cpanel, web sayfası hazırlama konusunda oldukça yardımcı bir web kontrol paneli olma özelliğini daha uzun yıllar koruyacağa benziyor. Bu nedenle web sayfası tasarlayıp, sayfayı kullanıma açmak isteyenlerin Cpanel kullanmayı öğrenmeleri gerekmektedir.
Bu makale Web Tasarımı sitesinden alınmıştır.