Web master yapan kişiler ya da siteler için önemli olan iki durum söz konusudur. Bunlardan birincisi, ön geliştiriciler yani İngilizcedeki tabiri ile Front End, ve ikincisi ise arka geliştiriciler yani genelde bilinen ismi ile Back End’tir. Adından da anlaşılacağı gibi ön geliştiriciler dediğimiz kısım sitenin ön yüzü olmaktadır. Yani siteyi ziyaret eden herkes ön geliştiricilerde neler yapılmış, neler yazılmış ya da neler yüklenmiş, bu tür şeyleri görebilirler. Fakat arka geliştiricileri bir siteyi ziyaret halinde bulunan kişi göremez. Arka geliştiriciler çünkü sitenin sahibi tarafından görülen ve site üzerindeki değişiklikleri sadece onun yapabildiği bir kısım olmaktadır. Ön geliştiriciler, tasarım ismini alır.
Genellikle client ismini de duymanız mümkündür. Arka kısımda ise dinamik tabanlı bir kısım yer alır. Buna server ismi de verilmektedir. Genel olarak baktığımızda kod yazımı arka geliştiricilerde kullanılır. Fakat kod yazmak için ön geliştiricilerde kimi zaman kullanılabilir. Bu ise, javascript, html, css, jquery gibi ön geliştiricilerde de kullanılabilen programlar sayesinde kullanılabilmektedir. Jquery programı web master işinde çok ilerilere gitmek isteyenler için öğrenilebilecek oldukça gerekli bir programdır. Fakat çok büyük bir amacınız olmadan, sadece sitenizi geliştirmek istiyorsanız tasarımı ccs’e dökmek gerekebilir. Bunun ismi ile psd’yi ccs’e dökmek şeklinde de karşılaşırsanız, buradan bilgisini vermiş olalım.
Tasarımı ccs’e dökerken dikkat edilmesi gereken konular vardır mutlaka. Bunlar hakkında kısa bilgiler verelim sizlere. İlk başlarda, dikkatinizin yoğunlaşması gereken en önemli nokta, iyi bir web editörü bulmaktır. Web editörünü bulma işlemini gerçekleştirdikten sonraki diğer işlerinizi biraz bilgiye biraz da tecrübeye bağlı kalarak daha çabuk bir şekilde hallolacaktır. Bunun yanı sıra tarayıcınızın hızlı bir şekilde çalışması da ayrıca önemli bir konudur. Tarayıcınız yavaş çalıştığı takdirde, hem siz işlemlerinizi kolay bir şekilde yapamayacak ve saatlerinizi öldüreceksiniz, hem de tasarımı ccs’e dökerken belirli sorunlar ile karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor olacaktır. Bu yüzden tarayıcı bu noktada önem teşkil eder.
Dikkat edilmesi konulardan bahsettik sizlere, fakat dikkat edilmesi gereken konuların yanı sıra, mutlaka bilinmesi gereken önemli şeylerde vardır tasarımı ccs’e aktarırken. Bunlardan birincisi ise tabii ki ccs programını biliyor olmaktır. ccs programını bilemeden zaten en iyi web editörünü de bulsanız, tarayıcınız en hızlı çalışan bir tarayıcı da olsa ne program yazabilirsiniz ne de sitenize bir şeyler ekleyebilirsiniz. Bu aşamada tek yapmanız gereken durum ccs bilmektir. Aslında sadece ccs programını bilmek de sizin için yeterli olmayacaktır. Bilmediğiniz şeyler ile karşılaşacak ve ne olduğunu anlamadığınız için zorlanacaksınız. Ccs bilmenin yanı sıra, Html programına da hakim olursanız, bundan sonraki aşamadan tasarımdan ccs’e aktarım yapmanız sizi çok fazla zorlamadan yapılabilinecek bir işlemdir.
İmgelerde kullanmanız gereken önemli noktalarda söz konusudur tasarımı ccs’e aktarım yaparken. Bunun için size direk olarak kod üzerinden yardımcı olmaya çalışalım.
src="http://www.(istenilen bir adres).com "
data-lazy-src="www.(istenilen bir adres).com”
width="10"height="10">
Bu kodları inceleyerek imgelerin nasıl kullanılabileceğine dair bir fikre sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Html 5 programını kullanmanız sizin için daha yararlı olacaktır. Çünkü en son güncellenmiş hali ile html 5 programı, web masterlara oldukça iyi imkanlar sağlamaktadır. Daha kolay bir şekilde kod yazılabilir ve ya uzun sürede yapmanız gereken bir işi daha kısa bir sürede bitirebilirsiniz.
Kaynak: http://websayfasiyapma.com/tasarimi-csse-dokerken-dikkat-edilmesi-gerekilen-konular/