XML olmadan önceki dönemlerde program içlerinde çeşitli zorluklar ile karşılaşılıyordu. Bu zorluklar ise herhangi bir yazılımda ya da web tabanında kullanılan veriler başka bir versiyona taşınmak istendiğinde karşılaşılan zorluklar idi bunlar. Bu taşıma sırasında XML ihtiyaç dahilinde olmaktadır. XML sayesinde yapılan işlemler ya da yazılan kodlar daha kolay bir şekilde halledilebilmektedir artık. Ayrıca, bu iletilmeye çalışan veriler, bir diğer sistemdeki uyuşmazlığı engellemeye çalışırken oldukça zaman alıyor ve insanlar için zaman kaybı haline geliyordu. XML sayesinde bu zaman kaybı da ortadan kalktı ve işlemler artık daha kolay bir şekilde yapılmaya başlanır oldu. XML sisteminin HTML ile benzerlikler gösterdiğini söylemek mümkündür.
Bazı yerlerde benzerlikler söz konusu olsa da tamamen aynı olduğunu söyleyemeyeceğimiz, farklılıklar da söz konusu olmaktadır. XML sadece isimlendirme kısmını kullanıcıya bırakırken diğer özelliklerin hepsini kendi sisteminde belirler ve kod yazılımında bu yüzden katı kuralları olduğunu söylemek mümkündür. Bu sebepten dolayı bazı kişiler XML programı için hiyerarşik bir işaretleme dili olduğunu söylemektedir. Şimdi ise size HTML ve XML arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların olduğu kod diziliminin bir örneğini verelim. XML yazılımı için bir örnek şudur:
< uyeler >
< uye id = “1” >
< ad >Kutlay < / ad>
< /uye>
< uye id = “2” >
< ad >Murat < / ad>
< /uye>
< / uyeler >
HTML için ise kod yazımı şu şekilde olmaktadır:
< li >Sebzeler
< ul >
< li > Domates < /li >
< li > Patlıcan< /li >
ul >
< / li >
< li >Meyveler
< ul >
< li > Elma < / li >
< li > Portakal < / li >
< / ul >
< / li >
< / ul >
Herhangi bir XML dosyası oluşturulmak istendiğinde belirli kurallara uyulması gereklidir. Bu kurallar ise şunlardır: XML etiketleri programın içerisinde yer aldığı gibi yazılmalıdır, yani hiyerarşik yapının dışına çıkılmamalıdır. Açılan etiketlerin kapatılması gerekmektedir. XML programı içerisinde kullanılan etiketlere nitelik atılması kullanıcı tarafından belirlenebilir. XML programının kullanımının yelpazesi oldukça geniştir. Her alanda, veri aktarımı konusunda rahatlıkla kullanılabilen bir yazılımdır. Ayrıca, günümüz içerisinde, web masterlar için site haritası oluşturmak istendiğinde XML kullanımı söz konusu olabilmektedir. Veri tabanlarının iletimi, finans alanındaki verilerin iletimi, bilimsel içerikler için geniş alanlarda depolanabilmesini sağlaması gibi, XML’nin yaygın bir şekilde kullanımı bulunmaktadır. XML dosyalarını işlerken çeşitli kodlarında bilgi dahilinde olunması gerekmektedir.
Bu makale Web Tasarım Evreni sitesinden alınmıştır.