comScore Avrupa’nın Kıdemli Başkan Yardımcısı Mike Read, Webrazzi Summit’te Türkiye’deki en büyük fırsatlardan birinin online video olduğunu söylemişti. Bu fırsat alanına ışık tutacak yeni comScore verileri açıklandı. Türk internet kullanıcıları Youtube için vazgeçilmez.

comScore Video Metrix verilerine göre ortaya koyulan istatistikler, 15 yaş ve üstü 1.2 milyar internet kullanıcısının Ekim 2011′de 201,4 milyar video izlediğini ortaya koyuyor. Video gösterim sıralamasında ilk sırayı yüzde 43,8 pazar payı ve 88,3 milyar gösterim ile Google siteleri alıyor. Youtube’un öncülük ettiği Google sitelerini, Çinli Youku takip ediyor. Youku’nun pazar payı yüzde 2.3, Ekim ayında izlenen video sayısı 4,6 milyar.

Yüzde 1,8′lik pazar payı ile 3. sırayı alan VEVO’nun ardından yüzde 1,3 pazar payına sahip olan Facebook geliyor. comScore, VEVO, da izlenen videoların yüzde 97′sinin VEVO’nun Yotube kanalı üzerinden izlendiğini ve Facebook’ta izlenen video sayısının 2,59 milyar olduğunu ekliyor.



Kullanıcı başına en çok online video Kanadalılar tarafından izleniyor ama online video yaygınlığı Türkiye’de en yüksek seviyeye çıkıyor. comScore’a göre Türk internet kullanıcılarının yüzde 93,6′sı online video izleyicisi. Çok gurur verici olmasa da ve bu istatistik ile dünya çapında ilk sırayı alıyoruz. Kanada’da online video yaygınlığı yüzde 90,6, Türkiye ve Kanada’yı takip eden Güney Amerika ülkelerinde (Şili, Arjantin, Brezilya) ise yüzde 90 civarında görünüyor.

Türkiye’de Ekim ayında kullanıcı başına 250 video izlenmiş ki, bu her gün yaklaşık 10 video izlediğimiz anlamına geliyor. Listenin ilk sırasında yer alan Kanadalıların izleyici başına aylık video ortalaması 303, Amerikalıların ortalaması 286, İngilizlerin ortalaması ise 268. Türkiye’yi 0,1 video farkla Almanya takip ediyor.



Türkiye için online video izleme alışkanlığına bakıldığında ilk sırayı Google sitelerinin aldığını görüyoruz. İkinci sırada yer alan Facebook, Şubat 2011′de sahip olduğu ilk sırayı Youtube’a kaptırmış görünüyor. Facebook’u Türk ******* Grubu takip ediyor.



Şubat 2011′e göre Google siteleri video gösterimini yaklaşık 2,5 kat artırırken, Facebook’ta izlenen video sayısı çok küçük bir büyüme göstermiş. Facebook’un Türk kullanıcı sayısındaki yavaşlama ve düşüşler, izlenen video sayısındaki bu küçük büyümeyi haklı çıkaracak olsa da, ben daha çok Youtube’a gösterilen ilginin nasıl bu denli arttığını düşünmeye çalışıyorum.

Listede yer alan ülkeler arasında Facebook’un bizim dışımızdaki ülkelerde ilk 3′e girememiş olması ise dikkat çekici bir diğer nokta ama her halükarda sabit olan gerçek değişmiyor; video izlemeyi seviyoruz ve bu girişimcilere önemli fırsatlar sunuyor.

Kaynak: Webrazzi