SEO'da hiçbir şeyi birbirinden bağımsız düşünemezsiniz.
Özgün içerik elbette önemlidir ama SEO ve tasarım açısından çok kötü bir sitede özgün içerik o kadar da önemli değildir. Kendiniz de ifade etmişsiniz zaten. Tasarım açısından kötü ve kullanışsız bir sitede, ne kadar güzel içerik olursa olsun hiçbir kullanıcı kalmaz. Bu da sizin otomatik olarak Google'daki değerinizi düşürür.
- Siten yavaş yükleniyor olabilir. Kullanıcı siteni daha açılmadan kapatır.
- Siten mobil uyumlu değildir, tablet veya telefondan açan kişi görür görmez kapatır.
- İçeriğin özgündür ama okuması zordur. Anlaşılır değildir. Kullanıcı devam etmeden kapatır.
- Siten reklamlarla, popuplarla, splashlerle doludur. Kullanıcı rahatsız olur kapatır.
Böyle onlarca şey sayabilirsin. Zaten bizim SEO dediğimiz şey bunların bütünüdür. İçeriğin özgün olması yetmez. Onun anlaşılabilir olması lazım. Kullanıcının sitede gezerken keyif alması lazım. İçeriğinin dışardan backlinklerle beslenmesi lazım.
Şöyle bir örnek vereyim:
Görünüm olarak birbirinin aynısı olan 2 ayrı site düşünün. 2 site de aynı makeleyi yayınlıyor. Birisi makaleyi olduğu gibi sitesine koyuyor. Diğeri de aynı makeleyi işleyerek yayınlıyor. Kullanıcının dikkatini çekmek için fotoğraflar ekliyor. H etiketleri ile başlıklar kullanıyor. Paragrafları kullanıcıyı sıkmayacak uzunlukta ayarlıyor. Vurgulamak istediği cümlelerin altını çiziyor, kalınlaştırıyor. Kullanıcının dikkatini canlı tutuyor. Aynı şekilde yazı içinden sitedeki başka başlıklara link veriyor. Kullanıcıyı sitenin başka sayfalarında gezmeye teşvik ediyor.
İstatistikler ikinci sitede kullanıcının daha çok kaldığını söylüyor. Bununla ilgili PDF olarak yayınlanan çok makale vardı. Bulabilirsem daha sonra yazımın altına eklerim. Dümdüz yazılan makaleler kullanıcıyı kesinlikle okumaya teşvik etmiyor.
Şunu demek istiyorum sadece özgün içerik yazarak bu iş olmaz. Özgün içerik çok önemli ama onu beslemek lazım. Google'nin spam ekibinin yöneticilerinden Matt Cutts Google algoritmasının 300'den fazla parametreye bağlı olduğunu söylüyor. Biz sadece özgün içerik yazıp sonuç elde edemeyiz.
Ben çalışmalarından URL olarak örnek veremem. Sadece şöyle bir örnek verebilirim. SEO çalışması için bir site aldım. İçeriğin tek bir harfine dokunmadan sadece her makaleyi SEO uyumlu hale getirerek her bir kullanıcının sitede kalma süresini 1.5 dakikadan 4 dakikaya çıkardım. Bu çok basit birşey ama değerli birşey.
Vaktim olsa da daha da uzun yazmak isterdim ama en azından anlatmak istediğim şeyi anlattığımı düşünüyorum.