lostyazilim
tr.link

Nedir Bu Sosyal İmleme Kavramı?

15 Mesajlar 1.637 Okunma
acebozum
tr.link

hmdgltkn hmdgltkn WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 25.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Web, grafik ve seo
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 199
  • Beğeniler 8 / 29
  • Ticaret 2, (%100)
Merhaba Değerli WM Aracı üyeleri, ben çok araştırmama rağmen sosyal imleme kavramını bir türlü tam olarak amacının ne olduğunu anlayamadım.

Sorularım ya da anlamış olduğum kadarıyla hafızamda kalanlar:

• Sosyal imleme platformları denilen olay; Facebook, Twitter’a benzer bir platform ve orada da Facebook, Twitter gibi anlık durum, resim, video, yer koordinatı paylaşma gibi bir ağ mıdır bu sosyal imleme platformları?
• Sosyal imleme platformlarında Facebook, Twitter, Google Plus vb. gibi sürekli kullanıcılar tarafından takip edilen bir yer mi, yoksa kişiler sitelerindeki yazdığı yazıların linklerini paylaştığı, sadece yazıların paylaşıldığı bir alan mı?
• Kısacası burası Sadece Google ya da diğer arama motorlarını sitemizde yazdığımız yazıları daha erken tanıması için yazıların linklerinin paylaşmamız için kurulan bir alan mı?
• Sosyal paylaşım siteleriyle sosyal imleme sitelerini birbirlerinden ayıran etkenler nelerdir? Birbiri arasında herhangi bir bağ var mı? Sosyal kelimesi her iki amaç için nasıl yorumlanır?

• Sosyal imleme çalışmasında, yazdığımız yazının linkini hemen sosyal imleme platformlarında paylaşılması sağlıklı olurken, 15 gün 1 ay önce yazdığımız bir yazı içinde sosyal imleme uygulanabilir mi? Aradan süre geçse yaptığımız imleme çalışmasının değerini düşürür mü?

Sormuş olduğum soruyu ben video paylaşım sitelerinde ve Google araştırarak bilgi edindim ama kafam her farklı makalede daha da çok karıştı. Sizden ricam Google’da arama yaparak bulduğunuz kaynakları sunmanız değil, bu işlemi sürekli uygulayıp; faydasını, zararını ya da bu işlem uygulanırken nelere dikkat edilmeli gibi güncel kullanan kişiler olarak yorumlamanız daha canlı aktarmış olursunuz. ( Sosyal imlemeyi sürekli kullanan kişiler konuya daha sağlıklı yaklaşacağına inanıyorum.)

Yazmış olduğum metni okuduktan sonra bildiğiniz kadar da olsa bana yol gösterirseniz sevinirim. Lütfen konu başlığı ve yazıyı okuyum çıkmayın. Empati yaparak konuya yaklaşırsak herkes adına sağlıklı paylaşımlara katkıda bulunmuş oluruz.
Karikaturname

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

sixpackiyi sixpackiyi WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 08.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Adana
  • Ad Soyad U** C**
  • Mesajlar 240
  • Beğeniler 6 / 22
  • Ticaret 0, (%0)
Bu konu hakkında bilirkişiden kaliteli bir cevap güzel olurdu gerçekten. :)

• Üyelik 25.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 199
  • Beğeniler 8 / 29
  • Ticaret 2, (%100)
Bekliyoruz

Karikaturname Karikaturname WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Muhasebe
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 780
  • Beğeniler 465 / 297
  • Ticaret 1, (%100)
Bu işlerde çok da eski olmayan biri olarak, kişisel gözlemlerimle anlayabildiklerimi paylaşayım;
Sosyal paylaşım siteleri yazı, resim, bağlantı paylaşılan alanlar ve insanların birbirleriyle çokça iletişim kurduğu mecralar. Burada paylaşılan içeriklerde yazı ve görsellik ön planda.
Sosyal imleme siteleri ise insanlar oradaki kişisel hesaplarına "bir ara bakmak" yada "ileride lazım olur, şurada dursun" diyeceği linkleri ekleyerek, daha sonradan görme imkanı sunar. Esasında sosyal imleme siteleri için "link deposu" diyebiliriz.
Aradaki farkı daha iyi anlayabilmek için şöyle bir benzetme geliyor aklıma; sosyal paylaşım sitesi ateri oyunu gibidir, anlık açarsın ve oynarsın. Sosyal imleme siteleri kitaplık gibidir, okumak istediğin yada okuyup çok beğendiğin bir kitabı orada saklarsın.
Her ikisinin de ortak yönü arama motoru optimizasyonu için faydalı olmasıdır. Farkları ise sosyal paylaşım siteleri hit ve trafik de kazandırır, ama sosyal imleme siteleri o konuda biraz daha geri plandadır.
hmdgltkn

kişi bu mesajı beğendi.

Ağacı Sev Yeşili Koru Ayıyı Öp!
wmaraci
wmaraci

• Üyelik 25.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 199
  • Beğeniler 8 / 29
  • Ticaret 2, (%100)
Peki bu sosyal imleme sitelerinde kullanıcılar gezer mi, takılırlar mı ne paylaşılmış falan die? Yoksa bir sadece link paylaşımı yapılıp, yine bir link paylaşılacağı zaman mı girilir?

• Üyelik 16.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Muhasebe
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 780
  • Beğeniler 465 / 297
  • Ticaret 1, (%100)

hmdgltkn adlı üyeden alıntı

Peki bu sosyal imleme sitelerinde kullanıcılar gezer mi, takılırlar mı ne paylaşılmış falan die? Yoksa bir sadece link paylaşımı yapılıp, yine bir link paylaşılacağı zaman mı girilir?

Vallahi ben delicious kullanıyorum, link paylaşırken bile girmiyorum, crome araç çubuğundan doğrudan gönderiyorum linki :)
Ecancan

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 25.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 199
  • Beğeniler 8 / 29
  • Ticaret 2, (%100)
:) Peki şu madde için ne diyorsun:
• Sosyal imleme çalışmasında, yazdığımız yazının linkini hemen sosyal imleme platformlarında paylaşılması sağlıklı olurken, 15 gün 1 ay önce yazdığımız bir yazı içinde sosyal imleme uygulanabilir mi? Aradan süre geçse yaptığımız imleme çalışmasının değerini düşürür mü?

• Üyelik 16.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Muhasebe
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 780
  • Beğeniler 465 / 297
  • Ticaret 1, (%100)

hmdgltkn adlı üyeden alıntı

:) Peki şu madde için ne diyorsun:

Bence düşürmez. Sonuçta sosyal imleme arama motorları için yapılıyor daha çok, arama motoru da yazının içeriğine, güncelliğine vs bakmıyor. Onun için önemli olan link. Düşünsene, vikipedia gibi bir sitede yıllarca güncellenmemiş başlıklar var, ama her gün yüzlerce, binlerce, onbinlerce kişi okuyor belki. Sırf eski olduğu için değer kaybetmez bence.

• Üyelik 25.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 199
  • Beğeniler 8 / 29
  • Ticaret 2, (%100)
Vakit ayırıp konuya destek verdiğin için teşekkür ederim.
Chrome araç çubuğunda kullandığın eklentinin ismini paylaşır mısın?

He bu arada okuması iyi olup da yazma yeteneği olmayan arkadaşlara özel ders verebilirim..!

• Üyelik 16.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Muhasebe
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad H** G**
  • Mesajlar 780
  • Beğeniler 465 / 297
  • Ticaret 1, (%100)
Sitenin adı delicious, önce siteye girip profil oluşturmak gerekiyor. Sonra da "Delicious Bookmarks Extension" isimli crome eklentisini araç çıbuğuna ekliyoruz.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al