Manyetik levitasyon teknolojisi ile hayata getirilmiş bir fikrin yansıması olan uçan kaykaylar artık somut bir şekilde hayatımızda. Hendo Hoverboard isimli bu kaykay Jill ve Greg Henderson çiftinin imzasını taşıyor.
Çalışma Prensibi
İki aynı kutup yüke sahip manyetik alanların birbirini itmesi sonucu havada kalmayı başarabilen bu sistem manyetik levitasyon olarak isimlendiriliyor. Hızlı trenlerin üretim aşamalarında da kullanılan bu teknolojinin aslında günlük yaşantımızda birçok alanda farklı şekillerde kullandığı söylenebilir. Örneğin havada duran hoparlörlerin çıkış noktası tam olarak manyetik levitasyon çalışma prensibi olarak gösterilebilir.
Hendo Hoverboard Nasıl Çalışıyor?
Alt kısmında bulunan dört jeneratör sayesinde havada asılı bir şekilde kalabilen
Hendo Hoverboard üzerinde yapılan çalışmaların daha bir hayli mesafe kat etmesi lazım. Çünkü sadece yerden yükselme konusunda başarılı olduğu söylenebilir. Manyetik itişin tam anlamı ile sağlanabilmesi için geniş bir metal yüzeye ihtiyaç duyan bu tasarım ile sokakta dilediğiniz gibi uçmak şu an itibariyle mümkün gözükmüyor.
Özet Olarak
Tasarıma imza atan çiftin yaptıkları çalışma bununla sınırlı kalmayacak elbette, geliştirme çalışmalarının yanı sıra Henderson çiftinin aynı zamanda havada asılı durabilen araçlar üretmek gibi bir hayali var. Ancak bu hayallerinin gerçekleşebilmesi için denge ve enerji sorunlarının bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor. Hızlı bir şekilde ilerleyen teknolojinin bu sorunlara çözüm niteliğinde cevaplar bulacağı ise yakın bir gelecekte mümkün olabilir.
Kaynak: Uçan Kaykay "Hendo Hoverboard"