Kakarotto adlı üyeden alıntı

Hiç otobüs hareket ederken elindeki topu otobüste havaya atan biri var mı? Örneğin elinize bir beyzbol topu alın, metrobüs ya da böyle hızlı giden bir otobüse bindiğinizde elinizde topu otobüs tabanına dikey olarak havaya atın. Bakalım top yine elinize mi düşecek, yoksa havada otobüsün arka tarafa mı gidecek?

topu yukarıya doğru attığımızda yeniden elimize düşer. ancak bu olay dışarıdan gözlendiğinde topun yolu dikey olarak çıkış ve düşey olarak iniş değildir. misal bir kurbağanın ileriye doğu zıplayıp düşerken izlediği yol gibi yay şeklindedir. zira topu yukarı attığımız sıradaki uzay yani dünyadaki konumu ile elimize düştüğü sıradaki konumu aynı değildir. eğer üstü açık bir araçta bunu dener ve topu dikey olarak çok yükseğe atarsanız top biraz gerinize düşer. bu da havadaki sürtünmeden dolayı yavaşlamasından dolayıdır. uçak ya da helikopterler kalkışlarından bir süre sonra dünyanın dönüşü kaynaklı hız ve hareketinden bağımsız hale gelmelidirler. havada durduğunu düşündüğümüz helikopterin ilk örnekteki top gibi uzayın o anda neresinde bulunuyorsa o konumunda sabit olması sağlanırsa bu gözlenerek bir sonuca varılabilir.
dünyanın dönüp dönmediğine gelince. sadece yuh diyorum. dünyanın dönüşü uzay araçları, uydular tarafından canlı görüntülenirken uçak, helikopter vs. üzerinden yorum yapmak saçmalık. nasıl dünyanın yuvarlaklığını anlamak için artık ufuktaki geminin önce direğinin sonra kendisinin görünmesi gibi örneklere ihtiyaç yoksa bu konu da artık başka minvallerde tartışılmalı.