Ülkemizde git gide artan blog sektöründe tutunmak isteyen bir çok kişisel blog sahibimiz var. Bu kişisel blogların kendilerine göre farklılıkları , tarzları var ; bu tarz ve farklıkların çektiği bir okuyucu kitlesi var. Bu denli çekişmeli bir ortamda ayakta kalmak gerçekten çok zor. İşte bu yazımla sizlere bu rekabetin bol olduğu sektörde elimden geldiğince nasıl ayakta kalacağınızı anlatmaya çalışacağım.

1-) Her şeyin başı “Özgün İçerik”

Bir çok kişisel blog sahibi , içerik girmekten sıkıldığı için diğer kişisel blog sahibi arkadaşlarının içeriklerini hatta bazen diğer büyük haber sitelerinin veya büyük teknoloji sitelerinin içeriklerini kendi kişisel blog sitelerinde kaynak göstermeksizin paylaşıyor. Eğer kişisel blog sahibi olup hemde bu konuda başarılı olmak istiyorsanız. Kesinlikle içeriğinizi kendiniz üretin.

2-) “Kişisel Blog” kavramının farkına varma

Şu an eskisi kadar rastlamadığım bir kötü trendden söz edeceğim. Geçmişte bir çok kişisel blog sahibi ; kişisel bloglarında teknoloji haberlerine yer vermişlerdi. Bu sayede kolay ve özgün içerik üretip hem güncel kalmayı hemde hit toplamayı planladılar. Evet belki planladıkları şeyi başardılar lakin sadece Google ve benzeri arama motorlarını kandırarak yaptılar. Bu işin bence en önemli kısmı okuyucularınız. Okuyucularınız sizin blogunuza girdiğinde xxx teknoloji ürününün satış fiyatı için mi girer yoksa sizin yazılarınızı ve oluşturduğunuz içerikteki tarzınızı beğendiği için mi karar sizin…

3-) Kişisel Blog Yazmak Hobidir!

Ve hobilerin asıl amacı para kazanmak değil iyi vakit geçirmektir. Bir çok kişisel blog yazarı işte tamda bu başlık altında hata yaptıkları için başarıya ulaşamıyorlar. Bloglarını kendileri veya takipçileri için değil reklam verenler için yazıyorlar. Buda takipçi ve okuyucu kitlesi oluşturma yolunda büyük bir engel oluşturuyor. Etrafta bir çok işini güzel yapan ve güzelde gelir elde eden kişisel blog var. Ben size asla kişisel bloglar para kazanma amacı ile açılmamalıdır demiyorum. Lakin kişisel blogların açılma amacı para olmamalıdır diyorum.

4-) Takip edeni takip ederim

Başlık size çok saçma gelebilir ama kişisel blog yazma işinde bu klişe söz gerçekten altın kuraldır. Ne kadar çok kişisel blog takip eder ve düzenli okuyucu olursanız ; kişisel blogunuza o kadar takipçi kazanırsınız. Diğer kişisel blog sahipleriyle aranız ne kadar iyi olursa yazdığınız yazılar o kadar çok okunur ve o kadar çok yorum alır. Unutmayın ; diğer kişisel bloglarda okuduğunuz her yazı ve attığınız her yorum size büyük geri dönüş sağlayacaktır.

5-) Her kitleye uygun içerik

Blog sahiplerinin en büyük sorunlarından birisi hit kazanamamaktır. Bu aslında konuya yanlış bir yaklaşımdır. Kişisel blogların asıl amacı hit değil , takipçi kazanmak olmalıdır. Google aramalarından gelen okuyucular sitenize bir kere girer ve çoğunlukla istediklerini alıp bir daha uğramazlar. Lakin takipçileriniz sitenize sürekli girerler ve size sürekli hit kazandırırlar. Hit önemsiz mi tabii ki değil. Ben bu konuyu hep şöyle çözüme kavuşturdum. Hem takipçi kazanacağım yazılar yazdım hemde hit kazanacağım. Atıyorum bir gün ” x WordPress Uygulaması Çalışmama Sorunu ” adında başlık yazıp Google’dan gelen takipçilere seslendim diğer gün ise o hafta içerisinde yaşadığım komik bir olayı yazıp blogumu okuyuculara sevdirdim.

6-) Forumları aktif kullanma

WMAracı başta olmak üzere gerçekten çok güzel Webmaster bloglarına sahibiz. Eğer sitenizde webmaster kişiliklere seslenen onların yardımına koşacak yazılar yazıyorsanız eğer ; Webmaster forumlarından harikulade takipçiler kazanabilir ve bu alemde güzel bir çevreye sahip olabilirsiniz. İleride bu kazandığınız çevre sizi ayakta tutan baş etkenlerden biri olacaktır.

7-) Sakın pes etmeyin

Bir çok kişisel blog sahibi tanıyorum ; kaliteli içerik üretip fakat sabırlı olamayan ve 2-3 ay sonra bloguna bakmayı bırakan. Blog işlerinde en önemli şeydir sabır. Verdiğiniz emeğin karşılığını hemen alamazsınız. Çoğu zaman bu durum sizin motivasyonunuzu kırabilir. Önemli olan bu durumlarda ayakta kalabilmeyi öğrenmektir. Kişisel blogum aktifken bu durum sık sık başıma geliyordu ve ciddi anlamda iş disiplinimi yerlere çekiyordu. Bu durumlarda benim kurtuluşum hep örnek aldığım bloglar oldu. Ne zaman kendimi bu iş bırakma eğiliminde görsem hemen örnek aldığım blogları okurdum. Yazılara gelen yorumlara ibretle bakıp gaz alırdım ve işime , bloguma ilk günkü aşkımla tekrar dönmeyi başarırdım.

Umuyorum yazdıklarım , önerdiklerim ve fikirlerim kişisel blog sahiplerine yararlı olur. Okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Kaynak : http://caglarkeskin.com.tr/7-maddede-kisisel-blog-yazmanin-incelikleri/