Silikon Vadisi, Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco vadisinin bir parçası olan San Jose vadisine verilen isimdir. Bu ismin sebebi ise bölgede yoğun olarak üretim ve geliştirme faaliyetinde bulunan silikon kırmık (yonga, İng:chip) üreticileridir.

Sonradan, yüksek teknoloji ile ilgili sektörleri ifade etmek için kullanılan isim olmuştur. Çünkü pek çok bu tip firmanın merkezi veya çıkış yeri burasıdır. Bunlara örnek olarak; Intel, Cisco, Google, HP, Maxtor, Softway Solutions, Apple, Microsoft, Oracle, Nvidia, AMD, Facebook, Twitter, Mozilla sayılabilir.

Siber Dünyanın silikon vadisi, hepimiz devrin değiştiğini ve Teknoloji Çağı’nda yaşadığımızı biliyor ve çağın gerektirdiği siber ticaret ve pazar arayışındaki yarışların ne denli dünyayı sardığına da ikna olmuş durumdayız. Hal buyken dev teknoloji şirketleri ve bu şirketlerin konuşlandığı yerleri incelemek de genç girişimlerin ödevi ve firmaların da ilgi alanı oluyor.

Öncelikle teknopark kavramı üzerinde durmak istiyor ve dünyadaki teknopark havuzundan Amerika’ya ait olan uluslararası alanda kendini göstermiş ve kabul görmüş “Silicon Valley (silikon vadisi)” dilimizdeki karşılığıyla “Silikon Vadisi” ni incelemek istiyorum.

Silikon Vadisi ve Teknopark Kavramı


Ülkemizde hemen her üniversitede bulunan dünyada da büyük öneme sahip olan ülke ekonomisine katkılı ve öğrencilere girişimcilerle çalışma fırsatı veren teknolojiyle iç içe olmalarını sağlayan merkezlerdir. Detaya inersek teknoparklar, üniversite ile Ar-Ge çalışması yürütecek firmaları buluşturur, teknoloji ve yönetime dair becerilerin paylaşılmasını sağlar.

Silikon Vadisi Nerede?

İlk olarak bu yer, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde San Francisco vadisinde bulunur. İsmini bölgede yoğun olarak silikon çip üretilmesinden alır. Tarihsel gelişimine baktığımızda 1800’lü yıllardan bu yana adından sıkça bahsettirmektedir. Altının keşfedilmesiyle hazine avcılarının ilgi odağı olmuştur başta, sonrasında Stanford Üniversitesi açılır ve kampüs yakınında bir şirket kurulur. Ardından tüm bölge teknoloji şirketlerine devredilir, mucitler akın eder bölgeye; radyo, radar vs. ile elektroniğe giriş yaparlar, Nobel ödülleri alınır. Artık dünyanın gözü kulağı bu teknoloji merkezindedir. İlk mikroişlemci, ilk bilgisayar, arama motorları olan Yahoo, Google ve sosyal paylaşım sitesi Facebook burada ortaya çıkar.


Ekonomik boyutlarıyla silikon vadisi

Maddi açıdan incelersek vadide melek yatırımlar milyon dolarlar ile başlıyor, B serisi yatırımlar 9-10 milyon civarında seyredebiliyor. E-ticaret sahasıyla birlikte pazar payı 1 trilyondan fazla. Buna rağmen karmaşa içinde değil ve oldukça verimli. Ürün ortaya koymadan önce senelerce ön geliştirme yapmıyor aylar hatta haftalar içerisinde üretime geçiyorlar. Yanlış, eksik durumlarda tüm plandan vazgeçip yeni ve iyileştirilmiş bir planla devam ediliyor. Zamanla kendiliğinden düzelir gibi ezberci mantık yok. Gelen fikir değerlendirmeye alınıyor ve sonuçlandırılıyor. -

kaynak