Alan adı alım-satım işiyle uğraşan bizlerin ki ben buna “Domain Kolleksiyonculuğu “ diyorum süresi dolan bir alan adını alırken bir çok kriteri göz önüne alarak değerlendirme yapmak zorundayız. Bu kriterlerin neler olduğuna geçmeden önce “Boşa Düşen Domain (Expired Domain) ne demektir bunun tanımını yapmak gerekiyor.

Boşa Düşen Domain (Expired Domains); Kayıt süresi dolduğu halde belli nedenlerden dolayı kaydı yenilenmeyen domain demektir. Kayıt süresi dolan bir domain ortalama 80 gün sonun da ilgili kişiyle aidiyeti kesilerek herkesin alabileceği domain haline gelmektedir. Biz buna domain alım işinde Boşa Düşme diyoruz. Alan adları ile ilgili süreçler hakkında detaylı bilgilere İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu‘nun internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Gelelim boşa düşen domaini alırken nelere dikkat edeceğimize. Boşa düşen her domain alınmalımı? Sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Alınacak domainle ilgili kanaat kişiden kişiye değişmektedir. Bunlar kişinin ilgi alanları, eğitim düzeyi, yaşı gibi etkenlere bağlıdır. Birde bunların dışında bu işin doğasından gelen, yapılması gereken işlemler var. Bunlar,

1-Satın Almadan önce Mutlaka Alan Adının PA/DA’sını Kontrol Edin.

Her gün binlerce domain boşa düşmektedir. Bizler Moonsy, Expired Domain, Pool.com, Name.Com gibi yabancı kaynaklardan ve büyük bir özveriyle boşa düşen domainleri günlük yayınlamaya çalışan yerli sitelerden Dombul.Com ve Netorg.Net gibi platformlardan boşa düşen domainleri takip etmekteyiz.. Peki başlıkta geçen PA/DA ne demektir? PA (page authority) ve DA (domain authority), süresi dolmuş alan adlarının ya da yayında olan internet sitelerinin kalitelerini belirleyen iki önemli faktördür. DA ve PA ilk olarak Moz tarafından tanıtılmıştır ve bizler bu değerleri Open Site Explorer vasıtasıyla kontrol edebilmekteyiz. Boşa düşen bir alan adını alırken bu PA/DA değerinin +25 olmasına özen göstermek gerekiyor.

2-Google Yasaklı Site Kontrol Sihirbazından Alan Adını Sorgulatın

Yüksek PA/DA değerlerine sahip ve iyi görünümlü bir alan adı bulabilirsiniz fakat eğer bu alan adı Google tarafından yasaklanmışsa, bu alan adı hiçbir işe yaramayacaktır. Alan adını Google Yasaklı Site Kontrol Sihirbazı ile kontrol edin ve yasaklı olmadığından emin olun.

Not: Eğer alacağınız alan adı çok güzel ve yasaklı olmasına rağmen almak istiyorsanız, Google’ın tekrar işleme alma isteğini kullanarak alan adının yasağının kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

3-Google Adsense Yasağını Kontrol Edin

Bizler bir domaini alırken veya siteyi açarken para kazanmayı amaçlamaktayız. Bu para kazanma sürecinde Google reklamları çok önem arzetmekte. Alacağımız domainin Google Adsense tarafından yasaklı olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Eğerki Google Adsense tarafından yasaklanan bir site yada alan adını alıyorsak Google reklamlarından para kazanamayacağımızı da biliyoruz demektir.

Ayrıca AdSense Sandbox Kontrol Sihirbazı, alan adının AdSense yasaklı olup olmadığını görmeniz için kullanabileceğiniz bir araçtır. Yapmanız gereken sitenin adresini koymak ve önceki Reklamlar sekmesine tıklamak. Eğer reklamlar görünüyorsa, alan adınızda sorun yoktur

4-İnternet Sitesinin Arşivini Kontrol Edin

Boşa düşen bir domainin yaşının küçük olması bazen bizleri aldatabilmektedir.Zamanın birinde çok güzel bir domainin boşa düşeceğini gördüm ve beklemeye başladım.Günü geldiğinde de domaini aldım. Domaini aktif ettim. Adres çubuğuna yazınca bu domainin çok önceden mahkeme kararıyla kapandığını gördüm. Oysaki yapmam geren alacağım domainin geçmişini sorgulatmaktı. Daha önce bu alan adıyla site açılmış mı, her hangi bir yaptırıma uğramış mı diye bakmaktı. Ama bu yapmamamın cezasını çekmiştim. O yüzden mutlaka , Arşiv‘den sitenin geçmişini sorgulatın.

5-Pagerank’ı Oldukça Dikkatli Kontrol Edin

Pagerank değeri başlangıçta bir sitenin Google gözünde değerini çok artırırken zamanla suistimal edilmesinden kaynaklı olarak seo uzmanları tarafından çok etkili olmadığını söylemektedirler. Ama halen bir çok kişi için Pagerank önemli bir kriter. Zorlama yollarla sitenin Pagerank değeri yüksek gösterilebiliyor. Bu yüzden gerçek pagerank değerini öğrenmemiz gerekiyor. Alan adlarınızı her zaman PR Checker aracı ile kontrol edin ve doğrulamak adına diğer araçları da kullanın.

Bu 5 madde bir domaini almak için yeterlimi kesinlikle değil tabi.O diğer maddelerde başka bir yazının konusu olsun. Ama başlangıçta bu kriterler çerçevesinde domainimizi alırsak aldığımıza pişman olmayız.

Kaynak:www.alanadipazar.com