El Yazınızı Bilgisayarda Kullacağınız Fonta Dönüştürün »
Bugün harika bir site keşfettim. El yazınızı alıp, bilgisayarda kullanacağınız OTF veya TTF uzantılı dijital yazı tipine dönüştürüyor. Siz de klavye tuşlarına dokunarak el yazınızı ekrana dökebiliyorsunuz. Bu siteyi keşfetmeden önce, bana, böyle bir işin nasıl yapılabileceğini sorsaydınız, muhtemelen size ciddi çaba isteyen ve uzun zaman alacak bir çalışma gerektireceğini, ayrıca, ancak ücret karşılığında yapılabileceğini söylerdim. Fakat birazdan size anlatacağım yöntemle çok kolay ve ücretsiz bir şekilde el yazınızı dijital fonta dönüştürebileceksiniz. Öncelikle ihtiyacımız olan malzemeler şunlar:
İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar
Yazıcı (siyah – beyaz olması yeterli)
Tarayıcı (siyah – beyaz olması yeterli)
Siyah kalem (Keçe uçlu olmalı ve ucu orta kalınlıkta olmamalı)
Aşama 1: Boş tabloyu oluşturmak ve bilgisayara indirmek
Öncelikle bize bu güzel hizmeti veren sitenin adresi paintfont.com. Buraya giriyoruz. Sitenin tam ortasında iki sekmeli bir bölüm var. Zaten açık olan Select Character Set/Create Templates sekmesinde fontunuza hangi karakterleri eklemek istediğiniz soruluyor. Burada standart İngilizce harfler ve diğer standart karakterler mevcut. İstemediğiniz bir karakter varsa üzerine tıklayarak listeden çıkartabiliyorsunuz.
Listede olmayan türkçe karakterleri ise Predefined group of characters kısmından Turkish‘i tıklayarak listeye ekleyebiliyoruz. Fakat böyle yapınca Ü, Ç, Ö, Ş, Ğ gibi Türkçe karakterlerin büyük halleri listeye girmiyor. Bunu da şöyle çözebiliriz: Aynı sayfada klavyede bastığınız her karakter listeye ekleniyor. Yani tuşlara basarak da istediğiniz karakteri listeye ekleyebilirsiniz. Harf setinizi tamamladıktan sonra sol altta bulunan Create Template(s) butonuna tıklayarak boş formumuzu bilgisayarımıza indiriyoruz. Bu aşamada zaman kaybetmek istemiyorsanız benim önceden hazırladığım Türkçe formu şu bağlantıdan indirebilirsiniz: paintfont-tr.pdf
Boş Formlar
İndirdiğiniz boş form bu şekilde 2 sayfadan ibaret olacak.
Aşama 2: Formu uygun şekilde doldurmak
PDF formatındaki formu indirdikten sonra yazıcı vasıtasıyla siyah-beyaz olarak yazdırıyoruz. Yukarıda paylaştığım görselden de anlaşılacağı gibi formun içinde, seçtiğimiz her karakterin yazılacağı ayrı bir boşluk bulunuyor. Boşluk içindeki referans harfler açık gri renk ile yazılmış. Siz harf ve karakterlerinizi bu açık gri karakterlerin üzerine yazacaksınız. Yazınızın, referans karakter ve çizgilerle karışmaması gerekiyor. Bu yüzden koyu renk bir kalem kullanmak önemli. Form, markör olarak tabir edilen, kalın uçlu bir kalemle doldurulmalıymış. Herhangi bir tükenmez kalemle doldurulamaz mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında teknik olarak mümkün fakat tükenmez kalemin ucu, verilen büyük boşluklara oturması gereken harfleri yazmak için çok ince. Tükenmez kalemle o boyutta harfler yazarsanız pek doğal bir görüntü oluşmayacaktır. Ben de pek kalın bir kalem bulamadım fakat doğal el yazımın boyutlarıyla da oynamadım. Aynı hizada olsunlar diye harflerin referans çizgilerine oturmasına dikkat ettim. Bu da beraberinde şu problemi getirdi: Satır yüksekliği büyük, satırın içindeki harfler küçük kalıyor ve bu yüzden satırlar arasında fazla boşluk oluşuyordu. Bu problemi de Word gibi bir programda yazı yazacağınız zaman satır yüksekliğine 0.5 – 0.9 arasında bir değer vererek aşabilirsiniz.
Formu doldurduktan sonra ortaya çıkan görüntü bu şekilde.
Formu doldurduktan sonra ortaya çıkan görüntü bu şekilde.
Aşama 3: Doldurulan formu taratmak
Formumuzu uygun şekilde doldurduktan sonra elektronik ortama aktarmamız, yani taratmamız gerekiyor. Bu kısımda uymamız gereken bazı kurallar var. Öncelikle formlarda referans çizgileri ve karakterleri kullandığımız için, sistemin, el yazımızı bu çizgilerden ayırabilmesi amacıyla taramayı Siyah-Beyaz değil, gri tonlamalı (greyscale) olarak taratmalıyız. Taramayı yaptıktan sonra dijital dosyayı PDF formatında kaydetmenizi öneririm. Fakat site PDF’in yanında JPG ve PNG resim formatlarını da destekliyor. Bu kısım size kalmış.
Aşama 4: Taranan dosyayı sisteme yükleyip fonta dönüştürmek
Bu aşamada tekrar paintfont.com adresine giriyoruz ve ikinci sekme olan Upload filled out templates sekmesine tıklıyoruz. Select template(s) to upload kısmından dosyamızı yüklüyoruz. Altta bulunan ve font name yazan boşluğa, fontumuza vermek istediğimiz ismi yazıyoruz. Word gibi programlarda fontunuz bu isimle görünecek. Ben fontuma Sezer adını verdim. Bir alt kısımda Font file format seçeneği bulunuyor. Bildiğim kadarıyla bilgisayarlar her iki formatı da destekliyor fakat ben ilkini, yani OTF‘yi seçtim. Son olarak en altta bulunan send butonuna tıklıyoruz ve sistem taranmış belgemizi işleyip bize dijital font dosyası olarak geri veriyor.
Aşama 5: İndirilen font dosyasını bilgisayara yüklemek
Windows 7 ve üzeri bir işletim sistemi kullanıyorsanız, font dosyasına çift tıklayın, üst tarafta çıkan Yükle butonuna basın. Windows XP kullananların ise font dosyasını kopyalayıp, Denetim Masası > Yazı Tipleri klasörüne kopyalaması gerekiyor. Artık el yazınız, kullanımınıza hazır. Herhangi bir programda font adını seçerek, yazmaya başlayabilirsiniz. İşte benim el yazımla yazılmış bir paragraf:
Kendi el yazımı kullandığım fontla yazdığım bir paragraflık yazı.
Kendi el yazımı kullanarak Word’de yazdığım bir paragraflık yazı.
Bu faydalı bir hizmeti bizlere ücretsiz sunduğu için İsviçre’nin en delikanlı çocuğu Tobias Reinhardt reyize saygılarımı sunuyor, sizleri bir dakikalık saygı duruşu yerine PaintFont sitesine bağış yapmaya davet ediyorum.
Kaynak:
El Yazınızı Bilgisayarda Kullacağınız Fonta Dönüştürün »