PHPacemisi adlı üyeden alıntı

Olayın birde başka boyutu var. Mesela koskoca bir firma, atıyorum Turkcell diyelim. ASP , C vs ile site yapmışlar, sistem yapmışlar. Bi sorun olunca birebir iletişime girebileceği bir kuruluş var karşısında, Microsoft. O yüzden de belki bir artısı olabilir. Hemde destek hizmetleri vergiden düşülebilir. PHPnin böyle bi durumu olmadığı için bi eksiklik sayılabilir. Bir sahibi yok yani sonuçta. Ama Microsoft benzeri eski model sitelerin yanında Facebook harbiden PHP'nin gurur kaynağı :)


Güzel kardeşim oyle güzel ornekler veriyorsun ki :)

Turkcell.com.tr 'yi yazan ekibin lead'i yüksek lisanstan çok yakın bir arkadaşımdır. Site full java'dır.

Turkcell'in sırf dijital kanallar denen bir kolu var en az 400+ yazılımcısı vardır. İçerisinde ağırlıklı java tabanlı fakat C,C++, Asp, php, pyhton, groovy bir çok dil ve sistem kullanılır.

Facebook artık php değildir, ihtiyaçlara cevap veremediği için C,C++ ile kendi frameworklerini yazdırlar. Sen ön yüzde php görebilirsin ama kocaman bir teknoloji devidir. İçinde neredeyse tüm diller ihtiyaç duyulduğundan kullanılır.

Teknoloji devleri kendi teknolojilerini kendileri üretiyorlar ihtiyaç duymuyorlar kurumlara.

bir sorun olduğunda kendi çözümlerini kendileri üretiyor zaten sahaya sürülmüş, public edilmiş sistemler için zaten yüksek seviyede testler yapılır. Ha deyince production'a 1 satır kod dahi gidemez test edilmeden.

Bu kadar dar bakış açısıyla bakmayın. Kurumlar basit sitelerden oluşmaz. Kocaman teknoloji stackleri var.

Ek Olarak:

PHPacemisi adlı üyeden alıntı

Sadece bir kısmına cevap vereyim. Diğerleri cevap vermeye değecek tarzdan değil. Hepsiburada kendi yazılım ekibini site yapıldıktan sonra kurdu. Hepsiburada.com ve hizlial.com'a bak. Aynı ekibi mi kullanıyor bunlar. Site birebir aynı.


Arka planda çalışan sistemlerden bi haberdar olup, arayüzden girip bakıp buna karar veriyorsan böyle düşünmen normaldir :)

Basit bir googling yap Hepsiburada & Thoughtworks etkinliğini bulursun. Etkinliğe gelen adam şuan dünyadaki yazılım mimarilerine ve her sözü ile yazılım içinde kural gibi kabul edilen bir adam. Martin Fowler ;) Anlattığı dil filan değil.. Continous Integration, Agile Software Development.. Adamın yazılım dünyasına sonra kazandırdığı terim "microservices" dünyada yazılım mimarileri bu kavramı anlayıp, geçmeye çalışıyor.. Dil konuşmuyor :) Umarım bizim yazılımcı kardeşlerde dünyayı takip eder de, hala php, asp diye tartışa durmaz.