Cevat Şakir Kabaağaçlı desek birçoğumuz ‘O kimdi yahu hatırlayamadım…’ der.Ama Halikarnas Balıkçısı’nı duyduk mu ‘Haa..Şu Bodrum’a aşık adam.İşinin ehli yazar..’ gibi cümleler dökülür ağzımızdan.

17 nisan 1886’da Girit’te doğdu.Sanatkat bir ailenin en büyük evladıydı.Cevat Şakir, altı çocuklu ailenin en büyük evladıydı. Ailesinin tüm fertleri sanatta yetenekliydi. Çocukluğunun ilk yıllarını Atina’da geçirdi.İlköğrenimini Büyükada’da, orta ve liseyi 1907’de Robert Kolej’de tamamladı.İlk yazısı aynı yıl İkdam Gazetesi’nde yayımlandı.Bu, İngilizce’den tercüme bir yazıydı.Lise öğreniminden sonra Oxford Üniversitesi’nde tarih öğrenimi gördü. 1913’te İtalyan bir hanımla evlenerek İtalya’da kaldı,resim öğrenimi gördü.İstanbul’a döndüğünde gazete ve dergilerde yazılar yayınlamaya başladı.Talihsiz bir olay geçti başından..Babasının çiftlikte bir tartışma anında Cevat Şakir’in silahından çıkan kurşunla vurulması üzerine Cevat Şakir cinayet iddiasıyla yargılandı ve 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı.Cezasının yedi yılını çektikten sonra verem hastalığından ötürü tahliye edildi.1925 yılına kadar geçimini haftalık dergilerde tercümeler ve yazılar yayınlayarak,resim ve yeni tarz tezhipler yaparak,karikatür çizerek ve renkli dergi kapakları hazırlayarak temin etti.

Dört asker kaçağının kadersizliğiyle ilgili olarak Hüseyin Kenan takma adıyla kaleme aldığı 13 Nisan 1925 tarihli “Hapishanede İdama
Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler” başlıklı öyküsünden ötürü ‘Memlekette isyan bulunduğu sırada, askeri isyana teşvik edici yazı yazmak’ gerekçesiyle İstanbul İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı.‘ Mahkeme başkanı Ali Çetinkaya tarafından idama mahkûm edilmek istendiyse de, Kılıç Ali Bey‘in önerisiyle kalebentlikle Bodrum’a sürüldü. 3 yıllık sürgünlüğünün yarısını Bodrum’da tamamladı.Cezasının son yarısını İstanbul’da tamamladıktan sonra, çok sevdiği insanları ve doğal güzellikleriyle kaynaştığı Bodrum’dan uzak kalamadı ve Bodrum’a yeniden dönüp yaklaşık 25 yıl kaldı.

Neden ona Halikarnas Balıkçısı dendi biliyor musunuz? Halikarnas,Bodrum’un antik çağdaki ismidir ve yazar burada balıkçılık yapmıştır.Edebiyat sahasına giren eserlerinin büyük kısmını da Bodrum’da yazdı.Ömrünü yazarlık ve turist rehberliği ile sürdürdü,rehberlik kurslarında da ders verdi. 13 Ekim 1973’te İzmir’de kemik kanserinden vefat etti. Vasiyeti üzerine Bodrum’a gömüldü.Kabiri Bodrum-Gümbetteki Türbe Tepesinde manevi oğlu Şadan Gökovalı ile seçtiği yerde küçük bir müzesi ile birlikte Halikarnas Balıkçısı Müzesi adı altında bulunmaktadır.

Eserleri:

Ege Kıyılarından
Merhaba Akdeniz
Ege’nin Dibi
Yaşasın Deniz
Gülen Ada
Ege’den
Gençlik Denizlerinde
Parmak Damgası
Dalgıçlar
Çiçeklerin Düğünü
Ege’den Denize Bırakılmış Bir Çiçek
Mavi Zamanlar

Gülen Ada

Aganta Burina Burinata
Ötelerin Çocukları
Uluç Reis
Turgut Reis
Deniz Gurbetçileri
Bulamaç
Mavi Sürgün
Anadolu Efsaneleri
Anadolu Tanrıları
Anadolu’nun Sesi
Hey Koca Yurt
Merhaba Anadolu
Düşün Yazıları
Altıncı Kıta Akdeniz
Sonsuzluk Sessiz Büyür
Arşipel
Çocuk kitabı
Yol Ver Deniz
Denizin Çağrısı
İmbat Serinliği
Nasrettin Hoca
Gündüzünü Kaybeden Kuş
Deniz Gurbetçileri
Define Adası
Tünek Ahmet
İngilizce yazdığı kitaplar

Kaynak : http://www.bilgininevi.net/halikarnas-balikcisi-kimdir/