Merhaba :) Blogumun Pagerank ve Alexa değerlerindeki iyileşme nedeniyle demek ki doğru yoldayım deyip size yaptığım şeyleri anlatmaya çalışacağım. Tabii ki sadece benim yaptıklarım değil. İnternette başarılı bir çok blogcunun verdiği öğütlerle birlikte bir derleme yapacağım. Eminim ki iyi yerlere gelmek için elinden geleni yapanlara çok yararlı bir kaynak olacak. Nasıl yükseliriz? Google Hoca bizi nasıl kanka sayar? Özgün içerik mi? Tema seçimi önemli mi? Okuyucu kitlesi nasıl artırılır, Alexa Pr gibi değerler.. gibi bir sürü başlığı ayrıntısıyla inceleyeceğiz :)

1. Blogumu yeni açtım, ilk olarak ne yapmalıyım?

Amacın Ne:

Öncelikle dereyi görmeden paçaları sıvamamalısın. Blogunun sloganını bilerlemelisin. Sitenizden gelir elde edin, Bilmem Kimin kişisel günlüğü, gibi..

Satılık ilanlar.. içerikli bir blog için “hayatnasilgidiyor.com” gibi bir domain çok saçma olur. Bazen bidusun.com’un blogla alakası olmadığını düşünüyorlar ama, bu alan adını seçme nedenim “Bi Düşün Bakalım” cümlesini çok seviyor olmam. Okurken düşündürmeyi seviyorum, ya da düşünürken okutmayı. Evet sonuncusu saçmaydı :D

Link değişimi:

Sizin için oldukça yararlı olacaktır. Fakat çapraz link değişimi denen olay ile ücretli reklam vermiş gibi sitenizin değerlerinde artış sağlayabilirsiniz. Bunun için iki adet sitesi olan bir kişiyi düşünelim. Size çapraz link isteği gönderdi. “Sen benim 1. sitemin linkini ekleyeceksin, ben senin blogunu 2. siteme ekleyeceğim..” gibi bir olay. Karşılıklı yapılmadığı için google bunu karşı taraftan backlink gelmiş gibi anlayacaktır ve oldukça işinize yarayacaktır.

Sitenize 32×32, 30×30 logo değişimleri bulundurun:

Çünkü çoğu blogcu (ben de dahil) bu şekilde olan logoları gezerek takip edeceği blogları belirler, can sıkıntısı için gezintiye çıkar. Bidusun.com’un 32×32 logo bölümüne bakan bir kişi ya ilk sıradakini ya da en dikkat çekici logoya sahip olan blogu açar.. Bu nedenle logo değişimi önemlidir.

Blogunuz oldukça ilerledi, tanınıyor.

Artık bir sınır koyma vakti geldi. Çünkü düşük değerli olan blogların logolarını yayınlarsanız fazla link çıkışı olduğu için size ters etki yapacaktır. Bu nedenle okuyucuya itici gelmeyecek tarzda sınırlara başvurabilirsiniz. Örneğin; bidusun.com/reklam sayfasındaki sınırlara bakabilirsin.

Eklentilerinizi kontrol edin:

Eklentiler blogunuzu kurduğunuz andan itibaren büyük önem taşır. Özellikle blogunuzu spamdan koruma, SEO ayarları gibi önemli eklentiler kesinlikle bulunması gerekenlerdendir. Bu eklentileri burada sıralamaktansa daha önce yazdığım bir yazıya link vermeyi tercih ederim. Bu yazıda en popüler, en önemli eklentileri görebilirsiniz. Bir kaç ay önce yazdığım bir yazıydı. İşinize yarayacağına eminim.

Reklam Vermek:

Eğer bütçeniz ve gönlünüz el verirse :D reklam vermelisiniz. Zaten bunu herkes bilir ama tekrar etmek istedim. Reklamın tık getirisinin yanında değer olarak getirisi çok büyüktür. Logo değişimi olayını Google çakar. Karşılıklı olarak yapıldığı için kendini kandırma olarak algıladığı için getirisi olmaz, sadece değişimi yapılan blog sahibi tarafından ve gezintiye çıkanlar tarafından tanınırsın. Ama reklam Alexaya, Backlinke Pagerank’a büyük oranda etki eder.
2. Alexa’da yükselmek istiyorum, ne yapmalıyım?

Hırs yaptım, hemen şimdi hızlıca yükselmek istiyorum yöntem önemli değil:

Bu çok saçma bir düşüncedir. Bu gibi düşünceler genelde hile ile sonuçlanır ve oldukça zarar görmenize yol açar. Bir sürü site veya blog sahibi hazır scriptler kullanmak gibi hilekar bir yöntemle hızını alamadan ilerlemeye çalışır. Bu da aşağıdaki sonuçları doğuracaktır.

- Google sizi hiç düşünmeden banlayabilir. Çünkü içeriğiniz sürekli güncelleniyor olarak göründüğü için Google’ı ping manyağı yapacaksınız. O da sıkılıp sizi terk edecek.

- Alexa bu gibi betikleri anlayabilir. Zaten çoğunu da etkisiz hale getirebiliyor. Eğer böyle biryanlışa düşerseniz size küser ve kendinizi zor affettirirsiniz.

- Son olarak siz artık zararlı içerik gönderen bir sitenin/blogun yöneticisisiniz! Çok acıklı, ama oh olsun :)
Tamam kabul ettim, yukarıdaki çok saçmaydı yavaş yavaş ama anlımın teriyle yükselsem:

- Heh! Böyle yola gel işte :D

- Öncelikle hemen Alexa Toolbar kurmalısın, çünkü Alexa puanlamayı ölçerken bu toolbarı kullanır.

- Ziyaretçilerine Alexa Toolbar kullanmalarını önereceksin. Çünkü yukarıdaki maddede dediğim gibi, bütün ziyaretçilerinin Alexa Toolbar kullandığını düşünürsek yükselmemen neredeyse imkansız.

- Alexa pulu önemlidir. Onu blogunun ıvır zıvır bölümüne yerleştirebilirsin. Önemliyse ıvır zıvırda ne işi var dersen, yani araç -gereç bölümü işte :D

- Bildiğiniz bir konu üzerine yoğunlaşın ve ortaya güzel işler çıkartın. Kendi yaptığınız bir arkaplan, uygulama, kod ilk sizde olduğu için değer görecektir.

- Özgün içerik! “Kopyala yapıştır ile karın doymaz” derdi babannem. Aslında o oyun oynamaktan bahsederdi ama kopyalayıp yapıştırmak oyun oynamak gibi bir şey, zaman kaybı yani.

- RSS ile ziyaretçilerinizi okumaya, takip etmeye teşvik edin.

- En önemli madde. Sabırlı olmak. Bu gün “değerim -1000 oldu niye” diye üzülürken, yarın bir bakarsın +5000 olmuşsun. O yüzden tek yapman gereken yukarıdakileri uygulamak.
Blogum Görünüş olarak çekici olmalı mı?

Tema seçimi:

Tema seçimi yaparken sadelik her zaman ön planda olmalıdır. Fakat kafanızda renkli bir blog canlandırdıysanız sadelik arka planda kalabilir. Ama bu ikisini başarabilen de çok vardır tabi ki. Bana sorarsanız bir blog sade olduğu kadar da çekici olmalıdır. Gerek renk, gerek yazı tipi rengine kadar “Oku Beni!” dedirtmeli ziyaretçiye :) Bu nedenle tema aşırı derecede önemlidir.

Kendine göre “İşte bu benim istediğim tema!” diyen blogcu çok azdır. Çünkü üst kısmı beğenirsin footer sorun çıkarır, yan menüyü beğenirsin orası neden kıvrıktır, arkaplanı beğenirsin çok kasar.. böyle abuk subuk bir sürü sorun çıkar. Bazen de sadece tek kişide olan bir temayı aşırma yolunu seçerler. Bunu yapmamlısınız, çünkü tema sahibi yaptığı temayı paylaşmamışsa, paylaşılmasını istemiyorsa çok emek vermiştir ya da tek olmak istiyordur. Bu hakkı onun elinden almak bencilliktir.

Bu nedenle temanızı bulup: “Bunu hiç değiştirmeyeceğim” diyene kadar içerik girmemenizi tavsiye ederim. Çünkü karar kıldığınız temada eski temanızdaki önemli bir özellik yoksa bu hataya neden olacaktır ve orada burada sorunlar çıkıp canın sıkılacaktır. O yüzden önce tema, sonra içerik demişimdir :)

Sosyal Medya:

Twitter, Facebook, FriendFeed.. v.b sosyal ağların size geri dönüşü gayet iyi olabilir. Bu nedenle dikkat çekici ikonlar kullanmanızda fayda var. Bak şurada benim yaptığım ikonlar var. He ya kendim yaptım :) Neyse şunlar daha profesyonel :)
Blogcular arasında nasıl tanınabilirim?

Yazıyorum, yetmez mi:

Son maddemizdeyiz. Ellerim yoruldu vallaha :) “Yazıyorum!” ne kadar güzel bir kelimedir. Ne kadar çok şey anlatıyor. “Yazı, Yorum”.. Anlatmak istediğim şey, yazmak aynı zamanda yorum yapmakla güçlenir. Blogcular arasında “Takip ettiğim bloglar” listesine girmek benim için çok önemlidir. Çünkü bu, karşı tarafın beni takip ettiğini, yazılarımı okuduğunu, bunu yapmak için zaman ayırdığını gösterir. Bence dünyadaki en güzel duygulardan biri. Yaptığın işlere değer vermeleri.

Sadede gelirsek, size yorum yapan birirnin bloguna yorum yapmayı tercih edebilirsiniz. Yapmacık olacak şekilde değil. Size yorum yapman blog sahibinin bloguna girin, anasayfayı gezin. İlginizi çeken bir yazıyı okumaya üşenmeyin. Okursanız ve beğenirseniz yorum yapmayı unutmayın. Her blog sahibi yorumları sever. Yorum onaylamak blog yazarları için vazgeçilmezdir.