seoakcy adlı üyeden alıntı
Artık habercilikte, arama motorları yüzünden bazı ketegorileri ayrılmış durumda. Google News gibi platformlar aracılığı ile yepyeni siteler haberciliğe adım atabiliyor. Ama tabiki bu aşamada Google'ın bu alanda istediği şartlar var. Bu şartlar yerine getirildiğinde çok mükemmel bir atak ile artık işlevsel olarak olarak haber yapmaya başlayabilirsiniz.
Daha önce çok ünlü haber sitelerinin Google Seo bölümlerinde görev aldım. Editörlük, sana gelen yazıyı değiştirerek siteye eklemektedir. Ama tabiki editörlüğünde bazı kısımları var, mesela Google Seo Yazarlığı, bu fazlasıyla ayrı bir platformdur ve ülkemizde pek bilinmektedir. Bir iki tane bilindik haber sitesi sadece bunu biliyor ki zaten onlar her zaman zirve konumdalar. Alexa dünya sıralamasında bile ilk 100 arasındalar. Bu alanda maaşlar ise dünya üzerinde 2000 $ civarı olduğu gibi ülkemizde son derece yüksek fiyatlarla istihdam edilebilirsiniz.
Editörlük için bazen referanslar, bazende çok önemli bir ön yazı işe yarayabiliyor. Yapacağın tek şey, üye olduğun ajanslardan haberleri takip etmek ve özgün bir şekilde girmek..
Editörlük, sana gelen yazıyı değiştirerek siteye eklemektedir
Editörlük sana gelen yazıyı değiştirerek siteye eklemek değildir. 'EDİTÖR'ün siteye yazı eklemesi gibi bir durum söz konusu değil profosyonel dünyada. Editör'ün altında içerik sağlayıcılar çalışır. Editör gün içinde bir toplantı yapar ve o gün hangi konuların ön plana çıkacağını, nasıl bir yayın politikası izleneceğini içerik sağlayıcılara aktarır. İçeriklerden EDİTÖR sorumludur. Bir içerik sağlayıcı eğer hatalı bir haber yapar ve sorun çıkarsa önce EDİTÖR topun ağzında olur.
Habercilik habere takla attırmakla olmuyor. Bu işi ciddi yapanların birçoğu eğitimli ve muhabirlik tecrübesi olan kişiler. Bugün bir Ana Haber günün 1 saatinde reklam kazandırırken İNTERNET HABERCİLİĞİ 24 saat hem gelir hem bilgi aktarımı sağlar.
Webmaster forumlarında normalde içerik özgünleştirenlere de EDİTÖR deniyor ki bu yanlış bir sıfat. Bu saatten sonra değişir mi değişmez belki ama işin içinde olduğunu iddia eden birinin de bunu bu şekilde izah etmesi zaten olayın geldiği noktayı gösteriyor.
Ben medya sektöründe hemen her alanda çalıştım. TV, Radyo, Yazılı basın, İnternet Haberciliği... Türkiye'de bu iş oldukça yoz. Hemen herkes işini stajyere yığıp keyfine bakıyor. Onların da tecrübesi olmadığından ortaya çıkan işin haberle bir alakası olmuyor. Türkiye'de olan olayı yabancı ajanstan türkçeye çevirip veren insanlar biliyorum.
Bu bahsettiğin işlerin tümü ayrı uzmanlık alanları gerektiren ve uzun bir tecrübeden sonra ancak birtakım şeyler söylenebilecek konular. Yurt dışında şu yaptıklarını mesela ciddi bir haber kurumunda cv olarak göstersen seni işe almazlar. Çünkü orada herkesin bir uzmanlık alanı vardır. Onu da yaptım, bunu da biliyorum diyene freelance çalışmaya devam et derler. Burada ne yazık ki eleman alırken adamın neyinden faydalanabiliyorsan faydalan mantığı işlediği için fikir sahibi ama bilgi sahibi olmayan bir sürü insan sektörde çalışıyor. Zaten zanaat öldü, usta - çırak işi de bitti... Sırf bu ve benzeri nedenlerle artık medya sektöründe değilim. Referanslarımda NTV bile var ama bu saatten sonra çalışmayı düşünmüyorum.
Sana da tavsiyem hayatta en iyi erdem alçak gönüllü olmaktır. Mesleğine on yıllarını veren kişiler bile 'yaptım, ettim, biliyorum' derken imtina eder.
Özetle bahsettiğin şeyin editörlükle alakası yok. O webmaster forumlarında üç kuruşu denkleştirip bir haber sitesi açınca kendini medya patronu zannedenlerin uydurmasından başka birşey değil.