Sorun şu ki "organik" yazabilmeniz için her ürünün her kademesini içeren, toprak analizlerinin yapılmış onaylanmış ve en az 2 yıl süre ile izlenmiş olması gerekiyor.

Kısacası organik lisansı almamış ürünler için "organik" ibaresi geçtiği anda kesin ve kati olarak suçlusunuz. Organik tarım ve hayvancılıkla doğrudan ilgilenmedim ama Gökçeada'da yaşıyorum, burada her yere sınırsız organik teşviği var olmasına rağmen organik lisansınız olmadığı anda hiç bir etiket veya mecrada bu ibareyi kullanamıyorsunuz.


Bu konuda kesinlikle dikkatli olmanızı öneririm, ayrıca organik yerine bahçeden sofranıza gibi ibareleri kullanmak illa satışını düşünüyorsanız daha mantıklı ve hayat kurtarıcı bir pazarlama yöntemi olur.


Ayrıca kendim sağlık alanında yöneticilik yaptığım için; Toplum ya da Halk Sağlığı müdürlüklerine şikayet geldiğinde, sizden yer konum ve belge talepleri olacaktır. Bu şikayetler doğrultusunda mutlak surette imalattan satışa tam olarak hangi tarihte geçtiğinizi, kime ne kadar satış gerçekleştirdiğinizi de öğrenmek isteyecekler, ibraz edememeniz durumunda mali olarak sıkıntı yaşayacağınız gibi sattığınız ürünlerin belirli testlerden geçmemiş olması nedeniyle toplum sağlığını tehlikeye atma suçuyla suçlanabilirsiniz.


Bunları niye belirttim? Çünkü iyi niyetle hareket ederek güzel bir üretim gerçekleştirebilirsiniz ancak bugünkü piyasa koşullarında organik sertifikası için yıllarını veren firmalar en ufak işletmeyi, manavı, bahçeciyi bile ezelim diye her gün onlarca şikayet gönderiyorlar. Toplum sağlığı müdürlükleri ve il tarım müdürlüklerinde çalışanlar kime ne yazacağına karar veremez hale geliyorlar.

Güzel ve temiz bir girişim, bence en başından dikkatli bir planlama yaparsanız daha da büyük düşünebilirsiniz. Hayırlı olsun.